Most már javában benne vagyunk a spárgaszezonban, ennek ellenére a legjobb minőségű árut kínáló spárgatermelőmnél még egyszer sem tudtam zöldspárgát szerezni. De nem baj, még örültem is, mert így kénytelen voltam fehéret venni. Tudni kell, vele nem volt annyira harmonikus viszonyom. Mindeddig. Ez az igazán friss és zsenge áru a pártjára állított, azt hiszem mostantól a fehér spárgával is teljes mértékben barátságban leszek. Ezúttal egy könnyű vacsora keretében lépett fel. Közismert, hogy a spárga barátságban van a krumplival, nehéz tévedni ezze la párosítással. Inkább csak a fűszerezéssel kísérleteztem, szerintem érdemes így kipróbálni, nekem nagyon tetszett: magát a spárgát határozottan borsos vinegrette mártással öntöttem nyakon, míg a krumplit lepkeszegmag, szerecsendióvirág, fehérbors és római kömény és citromhéj keverékével fűszereztem.
![]() |
Hozzávalók (2 adag)
- 500 g zsenge fehér spárga
- só, cukor, almaecet
- 2-3 tk tarkabors
- 2 ek almaecet
- 6 ek olívaolaj
- 1/2-1 tk méz
- 6-700 g kiflikrumpli
- 1 1/2 ek. libazsír
- 2 kk római kömény, 2 kk lepkeszegmag, 1 kk szerecsendióvirág, 1 tk fehérbors
- 1 biocitrom héja
- só
A kiflikrumplit lecsutakolom, erősen sós vízben kb. 20-25 perc alatt puhára főzöm. Ezidő alatt a spárgák végeit levágom, az alsó 2/3-át zöldséghámozóval meghámozom. A krumpli héját is lehúzom, felkarikázom, egy kevés libazsíron a karikák mindkét oldalát ropogósra pirítom. Mikor jónak ítélem, megszórom a mozsárban összetört fűszerekkel, illetve egy kevés sóval, és a citrom lereszelt héjával, közben még gyorsan összepirítom. Miközben pirul a krumpli, a spárgát összekötegelem, spárgával (gy.k.: madzag) megkötöm úgy, hogy egy fület is kialakítok, amivel belógatom a forró, enyém ecetes-sós-cukros vízbe, kb. 5 percig főzöm lefedve. Amikor kész, egy pillanatar hideg vízbe merítem, hogy ne puhuljon tovább. Elkészítem a vinegrette-t is, amelyből a mustár ki is maradhat, egy kis mézzel lekerekítem, alaposan megborsozom. Frittmann Cserszegi fűszeres jól megy hozzá.
Utolsó kommentek