Mostanában sok az elmaradásom, úgy tűnik, soha nem fogom utolérni magam. Az irodában nyílászárócsere folyik (a tetű Hikari expressz hozzájuk képest), ezért többnyire itthon dolgozom. Természetesen a fotóim egy része a benti gépen van, itthon csak a notebook, amelyen rettentő módon utálok írni, képeket vágni, stb. Ráadásul a ház előtt pedig burkolatcsere zajlik, három hete megy a légkalapács heti hat nap (itt úgyszintén erős a tempó), mit mondjak, csöbörből vödörbe. Na, de térjünk a tárgyra. Tománál történt látogatásunkkor - kissé eufémisztikusan nevezzük inkább így, sáskajárás helyett :) - nagy kedvet kaptunk a kacsamellre, ezért a rákövetkező hétvégén, mikor családi ünnepet ültünk, úgy döntöttem, hogy megismételjük: a kacsamell lesz a főétel a menüsorban. A döntés természetesen helyesnek bizonyult, és nem csak gasztronómiai szempontból, hanem logisztikai és műveleti tekintetben is jelentősen egyszerűsödött a dolgom, hiszen a kacsamellet napokkal előbb be lehet szerezni, elég bepácolni, és a színre lépésének napján már alig van vele dolog. Mindössze annyi a teendő, hogy néhány órával sütés előtt elővesszük, megvárjuk, hogy szobahőmérsékletű legyen, majd mikor már mindenki az asztalnál ül, kisütjük. Legjobb köret a zöldsaláta hozzá, de mivel most az asztaltársaság jó része krumplifüggő volt, elővettem a tarsolyból Chili&Vanilia barnított vajas, kiflikrumplis, citrusos, csilis salátáját, és néhány apróbb átalakítással ezt készítettem. Ez a saláta nagyon jól működik spenóttal is, az egyik fele így készült. Az ünnepi alkalomhoz illően ünnepi bor is dukált, mégpedig az ételhez nagyon jól illeszkedve. A kacsához sokan vörösbort adnak, ám én ezúttal is kivételt tettem: Bussay doktor 2008-as Traminije (félédes) telitalálat volt. (Azóta tesztelte az alkoholista is). Tökéletes ízharmónia!
Hozzávalók (9 adag)
- 9 db kacsamell (kb 200-250 g/db)
- 1 fej fokhagyma
- néhány ág rozmaring
- 2 dl jó minőségű olívaolaj
- sütéshez kevés kacsazsír
- 600 g spenót
- 2 fejes saláta
- kb. 1.2 kg kiflikrumpli
- 2 (bió) narancs
- 1 (bió) citrom
- 1 tk fekete szezámmag
- 1 tk fehér szezámmag
- 1 csili
- só, bors
- 100 g vaj
- 1 palack Bussay Tramaini 2008
A kacsamellet átbogarászom, hátha marad rajta tok vagy toll. Sajnos ez még az első osztályúnak csúfolt áruval is előfordul, nem is értem, hogy van pofájuk ennyi pénzt kérni érte, szakadt a bőre, tokos, létezik még ebben az országban minőségellenőrzés??? A melleket letörölgetem, kb. 7 mm-ként rombusz alakban pengeéles késsel vékonyan bevágom a bőrt, hogy a hús már ne sérüljön. A fokhagymát késsel apróra vágom, a rozmaring leveleit lehúzom az ágakról, és azt is felaprítom, majd elkeverem az olajban. Nagyságrendileg akkora edényt vadászok elő, amelybe pont belefér az összes kacsa, az aljára locsolok a fűszeres olajból, jöhet egy sor kacsamell, egy sor olajos fűszer jól beledörzsölve, és így, míg el nem fogy, a maradék olajat a tetejére locsolom. Két napot hagyom a hűtőben. Felhasználás előtt néhány órával előveszem, lekapargatom róla a fokhagymát és a rozmaringot, majd tálcára teszem "melegedni". (az olaj gombamártás alapjául szolgált)
Serpenyőt, illetve vastag falú grillező edényt felrakom a gázra (mennyivel jobb a kerti grill!), amikor megfelelő a hőmérsékletük, épp csak egy kevés kacsazsírt olvasztok, majd bőrével lefelé elhelyezem a kacsamelleket, ezt kb. 4 perc alatt ropogós aranybarnára sütöm, majd megfordítom, és a másik felét kb. másfél-két perc alatt megsütöm. Ne süssük túl, mert kiszárad és megkeményedik, legyen csak "rozé"! Sózom, tálalásig tíz percet pihentetem, addig kihajtom a füstöt összerakom a salátát az előkészített anyagokból.
A kiflikrumplit héjában erősen sós vízben puhára főzöm. Lehúzom a héját, felkarikázom. a narancsokat és a citromot alaposan megmosom, megszárítom, lereszelem a héjukat, majd kifacsarom őket (a magokat leszűrve). A salátát és a spenótot megtisztítom, megmosom, megszárítom. Összeállításkor a saláta leveleit kézzel széttépkedem, mehet a krumplihoz (illetve másik tálban a spenóttal). A csilit apróra vágom, és a szezámmagokkal, borssal együtt mehet a mozsárba, ahol csak durvára töröm a fűszereket. Serpenyőben a vajat habzásig hevítem, hozzáadom a fűszereket és a citrusok levét. Összeforralom, ráöntöm a salátára, rászórom a citrusok héját, határozott mozdulatokkal összeforgatom. Lehet tálalni :)
Utolsó kommentek