Örömmel jelentem, gasztronómiai szempontból nálunk is hivatalosan megkezdődött a tavasz: megjelent a spárga a piacon! Ezen örömteli tényen annyira felbuzdultam, hogy azonnal vásároltam belőle, és kissé átterveztem a vkf-es elképzeléseim, amelyek azonban később mégis dugába dőltek: nem értek/nincs megfelelő felszerelésem a hajdinatésztához. Milyen kár, már előre elterveztem, milyen jó kombináció kerekedik belőle, de ami késik, nem múlik. Mikor csak szakadt és mállott a tészta nyújtás közben, kissé elkámpicsorodtam, mint az a bizonyos óvodás, akitől elveszik a játékszerét. Na, jó, azért mély letargiába nem estem, hanem kibányásztam a spájz mélyéről egy doboz pennét, ha ló nincs, jó a szamár. A végeredmény azért minden igényt kielégítő volt: szerencsére most egybeeshetett a spárga és a medvehagyma, hangos, elégedett morgás közepette befaltunk ketten majd három adagot. Most már nincs visszaút, igazán itt a tavasz!
![]() |
Hozzávalók (2-3 fő)
- 400 g zöldspárga
- 2 csomó medvehagyma
- 25 g vaj
- 1 kk szerecsendió-virág
- 250 ml tejszín
- só, bors
- tálaláshoz frissen reszelt parmezán
A spárgát alaposan megmosom, és óvatosan eltöröm, ahol törik, onnan már nem fás. Az alját felrakom épp annyi vízben főni, hogy ellepje, spárga alaplének. A használható részeket kb. 4 centis darabokra aprítom, a spárgafejeket külön téve. Felteszem a főzővizet, majd forrás után sózom, beledöntöm a pennét. Szabványosan 11 perc kell neki, ennyi idő a spárgának is bőben elég. Serpenyőben vajat hevítek habzásig, majd a fejek kivételével beleteszem a spárgát, és a serpenyőt rázogatva közepes lángon megpirítom. Néhány perc múlva hozzáadom a spárgafejeket is, összepirítom, sózom, hozzáöntök egy decit a spárga alapléből. Megforralom, hozzáadom a tejszínt és a késsel apró darabokra vágott szerencsendió-virágot. 1-2 percig forralom, majd beledobálom, és épp csak megfonnyasztom a durvára vágott medvehagymát. Ekkorra a tészta is kész, óvatosan beleforgatom, és serpenyőből tálalom. A parmezánt mindenki maga reszeli rá, amennyi jól esik, de túlzásba ne essünk.
Utolsó kommentek