Ismét idegen tollakkal ékeskedem. A forrás - természetesen mi más lehetne - ismét a Casa Moro. Továbbra sincs kedvem az egyébként nem kevés, már bevált, megszokott levesekhez, ezért ismét fellapoztam a könyv megfelelő szekcióját, ahol hamar megtaláltam a kedvemre való megoldást. Az alap párosítás a csicseriborsó és spenót, római köménnyel és oregánóval fűszerezve nagyon izgalmasnak tűnt, és az is lett. A spenót miatt most különösen aktuális. Az elkészítésén valamelyest egyszerűsítettem, így csak közepesen macerás, persze azért, mert nekem nincs botmixerem, amely jelentősen gyorsítaná a munkamenetet, illetve kevesebb mosogatással járna, de annyi baj legyen, újabb eszköz nem nagyon kerülhet már a konyhába, így sem tudom már hova tenni őket.
![]() |
Hozzávalók (kb. 4.5 l)
- 450-500 g csicseriborsó
- 5-600 g spenót
- 4 száraz zsemle
- 1 fej fokhagyma
- olívaolaj
- 2 l zöldségalaplé
- 1 tk római kömény
- 3/4 tk szárított oregánó (ha van friss, akkor az)
- 1 tk pirospaprika
- só
- 2 tk xantana (vagy 1-1 1/2 ek. keményítő)
A csicseriborsót előző este beáztatom. Másnap leszűröm, felteszem főni kb. 3-szoros mennyiségű hideg sós vízben, bő egy óra alatt puhára fő.
A száraz zsemléket 2 centis kockákra vágom. Serpenyőben olívaolajat hevítek, rádobom a zsemlyekockákat, közepes lángon megpirítom, néha óvatosan átforgatva. Amikor ked színe lenni, hozzádobom a finomra vágott zúzott fokhagymát és a moszárban megtört római köményt, majd összepirítom. A zsemle egy részét félreteszem levesbetétnek, intenzív köményes-fokhagymás ízű, nekem nagyon tetszik így.
A spenótot megtisztítom, 1-2 centisre felaprítom, olívaolajon megfonnyasztom.
A csicseriborsót a főzőlével leturmixolom, ha kicsit darabos marad, nem baj, majd a spenótot és a fokhagymás-fűszeres zsemlyekockát is, zöldségalaplét adva hozzá. Az utolsó adaghoz adok 2 kávéskanálnyi xantanát, ennek nem a sűrítés a funkciója, hanem segít homogénabbé tenni a levest, a benne lévő apró darabkák így emulzióhoz hasonlóan viselkednek, lebegnek a folyadékban, nem ülepszenek le. A végén mindent összeöntök, beállítom a sózást, hozzáadom a pirospaprikát és az oregánót, majd annyi zöldségalaplével öntöm fel, hogy joghurt sűrűségű legyen. Felforralom és tálalom.
Utolsó kommentek