Most már egyértelműen a Casa Moro tűnik a karácsnyi könyvbeszerzésem egyik legjobbjának, mostanában mást nem is nézek a szakirodalomból. A tél végi - tavasz eleji időszak a legrosszabb a piaci felhozatalban, a könyvben mégis rendre találok valami újat, ami ilyenkor is elkészíthető, és ami még izgalmas is. Ilyen volt például ez a leves is (és még lesz több is), amelynek egyszerűsége ellenére mégis szenvedélyes rajongója lettem. A három fő összetevő, azaz a fehérbab, a kiflikrumpli és az édeskömény találkozása a sáfránnyal, a római köménnyel és az édeskömény maggal nem mindennapi ízkombinációt eredményez, feltétlenül javaslom kipróbálásra, míg lehet édesköményt kapni!
![]() |
Hozzávalók (5 l)
- 3-4 nagy vagy 6 kisebb édeskömény
- 350-400g apró szemű fehérbab (a gyöngybab nagyon jó erre a célra)
- 8-10 közepes kiflikrumpli (vagy más salátakrumpli)
- 1 fej fokhagyma
- 3 l csirke vagy tyúkhúsleves, esetleg alaplé
- 2 kk római kömény, 2 kk édesköménymag
- 0.2-0.3 g sáfrány
- 1/2 csili magozva
- só
- 4 ek olívaolaj
- 1 kisebb csokor petrezselyemzöld
Előző este vízbe megmosom és vízbe áztatom a szárazbabot. Másnap kb. 2 1/2 liter vízben egy kevés sóval puhára főzöm, ha minden jól megy, ez az apró szemű bab egy óra alatt kész. Eközben megtisztítom az édesköményt (ami értékelhető zöldet találok rajta, azt félreteszem), felaprítom. A kiflikrumplit meghámozom, 2 centis kockákra darabolom. A mozsárban apróra töröm a köményeket és a csilit. Nagyobb lábasban olívaolajt hevítek, ezen megpirítom a zúzott fokhagymát és az édesköményt. Amikor kezd színe lenni, jöhet a fűszer, majd a krumpli. Enyhén sózom, felöntöm tyúkhúslevessel, hogy jól ellepje. Amint megforr, belemorzsolom a sáfrányt. Amikor a krumpli megpuhul, a kömény zöldjét és a petrezselymet finomra vágom, és kb. a harmadát a leveshez adom (a nagyobbik részét a leveshez kis tálkában adom fel) a gyöngybabbal és a főzőlevével együtt. Összeforralom, és tálalom.
Utolsó kommentek