Sajnos sokan tartózkodnak a belsőségek fogyasztásától, talán nem is tudják, milyen finom dolgokból maradnak ki. Jómagam mindenféle belsőség rajongója vagyok, így aztán anyósom kb. fél évvel ezelőtti disznóvágásából eloroztam a disznó tüdejét és szívét, mondván készítek belőle egy jóféle szalontüdőt. Nagy lelkesedéssel elraktam a fagyasztóba, és lassanként elfeledkeztem róla, csak amikor nemrégiben szintén egy "rokoni" ölésből származó csontokat rendezgettem, bukkantam rá. Ezzel el is dőlt a sorsa, kitaláltam, hogy levesként végzi. A csicsóka pedig úgy kerül a képbe, hogy életem párjával éppen szóba hoztuk, hogy mennyire nem eszünk mi csicsókát, pedig milyen jó is az, ráadásul mindig szezonja van. Ezért aztán a következő piacoláskor természetesen nem is kerülte el a figyelmem. Innen már könnyen kiadódott a végeredmény, ráadásul a csicsóka íze pont beleillett a képbe.
Hozzávalók (6 l)
- 1 disznótüdő szívvel
- 2-3 nagyobb darab borda és/vagy karajcsont
- 1 kg csicsóka
- 3 sárgarépa
- 1 petrezselyemgyökér
- 1 zeller
- 4-5 lime levél
- 2 kk római kömény, 2 kk édesköménymag, 5-6 kk fűszerkömény, 1 kk annatto, 1 tk koriander, 2 tk tarkabors, 1 kk szerecsendióvirág
- 1 ek pirospaprika
- 1 fej lilahagyma
- 1 fej fokhagyma
- 2-3 ek disznózsír
- 450 g tejföl
- 2-3 ek étkezési keményítő
- 300 ml kovászos uborka lé
- 1 ek dijoni mustár
A tüdőt és a szívet 3-4 cm-es darabokba vágom. A lilahagymát és a fokhagymát finomra vágom, a szárazfűszereket mozsárban megtöröm. Levesfőző kondérban zsírt hevítek, megpirítom rajta a belsőség-darabokat, kiveszem, majd a csontokat is megpirítom, amennyire tudom. Ezeket is kiveszem, majd ugyanezen a zsiradékon üvegesre párolom a hagymákat. Amikor épp kezdene színe lenni, ráöntöm a fűszereket, összepirítom, majd jöhetnek vissza a belsőségek és a csontok. Felöntöm hideg vízzel, felforralom, szép csendesen bugyborékolva másfél órát főzöm. Időközben megtisztítom és közepesen nagyra feldarabolom a leveszöldségeket és a csicsókát. A lime levelekkel együtt beledobálom a levesbe, forrás után szórok bele egy evőkanálnyi pirospaprikát is. Kb. 15 perc alatt minden megpuhul, a leveleket - ha megtalálom - kidobom, hozzáadom a kovászos uborka levét, majd behabarom a tejfölben eldolgozott keményítővel és dijoni mustárral.
Utolsó kommentek