Most szinte egy az egyben átveszem Beatbull birsalmás máglyarakását, csupán a krónika és a későbbi visszakereshetőség miatt jegyzem le, mert ebből még készítenem kell máskor is. A dolog egyébként azért működik nagyon jól, mert a kalács alsó része puha, felül pedig ropogós, a birsalma pedig nagyon jól kiegészíti. Eleinte nem voltam benne biztos, hogy nekem is tetszeni fog a birs-babér párosítás, de ezirányú aggodalmaim teljesen fölöslegesek voltak, sőt inkább ellenkezőleg, nagyon bejött.
![]() |
Hozzávalók (8 adag)
- kalács kb. 40 deka lisztből
- 600 ml tej
- 6 tojássárgája
- 1 ek vaníliakivonat
- 5-6 ek nádcukor
- 4-6 birsalma
- 4 babérlevél
- 4 ek juharszirup
- 2 ek nádcukor
- 1-2 ek vaj
- tálaláshoz juharszirup
A birsalmákat lecsutakolom, négybe vágom, a magházat kivágom, ha túl nagyok a "gerezdek",még megfelezem. Juharsziruppal édesítem, mellérakom a babérleveleket, és épp annyi vizet öntök rá, amennyi ellepi. Fedő alatt csendes tűzön megpárolom. A kalácsot vékonyra szelem. Nem túl vastag falú, magas peremű sütőedényt kivajazok, állítva szorosan egymás mellé rakom a kalácsszeleteket, két szelet közé egy-egy birsgerezdet teszek, ha túl kicsi, kettőt. Jó meleg, de nem forró tejben eldolgozom a vaníliakivonatot és a tojássárgáját, miközben a tálba öntöm, meglocsolom vele a kalácsszeleteket, hogy mindenhol érje. Néhány vajdarabkát is dobok rá, megszórom barna nádcukorral a tetejét, és közepesen forró sütőben kb. 45 perc alatt megpirítom. Mikor kezd pirulni, meg lehet szórni darabolt mandulával, ez most épp nem volt otthon, de nélküle is jó. Tálaláskor juharsziruppal kínálom.
Ezzel a módszerrel még nem vagyok teljesen elégedett, de mindösszesen csak annyi bajom van vele, hogy ahol nagyobb térköz van az edény szélén, ott kissé "rántottás" jellege van (ez így kicsit eltúlzott, de nincs rá jobb kifejezés), valószínűleg legközelebb a tojás jó részét, mondjuk a felét keményítőre cserélem, és akkor sütés után talán krémesebb állaga marad.
Utolsó kommentek