Az utóbbi hetekben eléggé el nem ítélhető módon nem tudtam mindig halnapot tartani, ezért igyekszem behozni a lemaradást. Legutóbb könnyű helyzetben voltam a pótlással, szombat este öten vacsoráztunk, ezért sokat javíthattam az egy főre jutó pozíciómon. A reggeli piacolást természetesen a halasnál kezdtem. Régóta csukát szeretnék, zaklatom vele rendesen, de csak nem akarnak a horog végére akadni egy darab sem. Volt viszont pisztráng, ami zsebbe nyúlósabb fajta, ellenben az egyik legjobb ízű édesvízi hal, nem beszélve arról, milyen jól hangzik a Pisztráng-ötös. Ha már öten voltak, nem bajlódtam a filézéssel, a kisütés bajosabb nagy mennyiségben, de helyhiány miatt nem is tudtam volna hová elrakni a halcsontokat, ezért maradt a sütőben történő elkészítés. Az én sütőm esetében ez nem triviális feladat, ropogósra sütésről nem beszélhetünk, talán egy árnyalatnyit tudok csak pirítani rajta, de azért ízhatásban elfogadható eredmény produkálható. A halat csak különösen indokolt esetben nem szabad túlbonyolítani, amely most nem állt fenn, így maradtam az egyik legegyszerűbb megoldásnál, sóból, citrom héjából és levéből, olívaolajból, kakukkfűből, valamint kimagozott csiliből készítettem hozzá pácot, ebben hagytam egy órányit állni, majd szűk egy óra alatt megsütöttem. Még mielőtt valaki látatlanban a kiszárítást emlegetné: nem, nem száradt ki, ebben a sütőben a mennyiségi tényezőt is figyelembe kell venni.
![]() |
Hozzávalók (5 adag)
- 5 db 350g körüli pisztráng (fejenként egy)
- 1 csili, 1 biocitrom, 5-6 ág kakukkfű, só, kb. 100 ml olívaolaj, tarkabors
- 3 póréhagyma
- 50 g kolozsvári szalonna
- 2-3 ek olívaolaj
- 100 ml fehérbor
- só, bors
- fejenként 1/4 (bio)citrom a tálaláshoz
A halakat megtisztítom, papírtörlővel leitatom a nedvességet. Olívaolajba belereszelem egy biocitrom héját, beledobom a felaprított kakukkfűleveleket és a csilit (kimagozva), belefacsarom a citrom levét, sózom, borsozom, alaposan összedolgozom. A pisztrángokat kívül-belül meglocsolom, megkenem a páccal, egy órát hagyom kinn a pulton pácolódni, félidőben átforgatom. Ennek letelte után tepsiben szorosan egymás mellé teszem őket, és közepesen forró sütőben megsütöm. Akkor kész, ha a hal szeme teljesen kifehéredik.
![]() |
A póréhagymát megtisztítom, felkarikázom. Serpenyőben olívaolajon gyengéden kiolvasztom és aranyszínűre sütöm a vékony csíkokra vágott szalonnát (nem kell belőle sok, ne a szalonna domináljon), majd rádobom a hagymakarikákat és megpirítom. Amikor kezd összeesni, sózom, borsozom, felöntöm egy deci száraz fehérborral, amelyet elforralok, ezzel kész is, lehet tálalni. A tányéron lévő halat citrommal és a "pecsenyelével" érdemes locsolgatni.
Lisicza-féle 2008-as Sauvignon Blanc-t ittunk hozzá, amely önmagában nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeim, viszont élénk savaival jól illeszkedett az ételhez.
És egy kis móka a végére, a posztot kétszer átküldtem a gugli fordítoján, egyszer magyarról spanyolra, majd spanyolról magyarra. Itt a végeredmény :)
Utolsó kommentek