lorien

Gasztronómiai beszámolóim. A konyhában és környékén elkövetett akciók, sikerek , kudarcok.

A recepteknél kérem figyelembe venni, hogy egy elátkozott, hőfokszabályozós, nem légkeverős gázsütőt használok.

A blog.hu megszüntette a regisztráció nélküli kommentelést. Szívesen várok visszajelzést e-mailben a lorien.hu kukac gmail.com címre azoktól, akik megosztanák velem véleményük, de ehhez nem szeretnének itt regisztrálni.

Utolsó kommentek

Google translate

Kávékorzó - független kávémagazin


Címkék

áfonya (1) afrika harcsa (1) ajánló (4) ajvár (1) alacsony hőfokon (2) alapanyag (2) alaplé (1) alapok (3) alma (6) almaszósz (1) almás kalácspuding (1) almás rétes (1) amandine (1) ananászos mascarpone krém (1) anansz (1) angelo kávézó (2) aszalt paradicsom (1) aszalt szilva (2) aszalt szilvás nyúl (1) ázsia (3) bab (10) bab; (1) bableves (1) badacsony (2) baki (3) balzsamecet (2) barack (2) baracklekvár (3) baracklekváros (1) bárány (5) báránycsülök; (1) bárányleves (1) báránymáj (1) bárányvese (1) barnarizs (1) baromfiudvar (3) barramundi (2) basmati rizs (1) bavette (2) bazsalikom (3) bébicukkini (1) bébisárgarépa (4) becsinált (1) bécsi krumplisaláta (1) bécsi szelet (1) belga (1) belsőség (3) bélszín (1) bélszín budapest módra (1) beszámoló (6) birka (2) birkapörkölt (1) birs (6) birsalma (3) birsalmamártás (1) birsalmás kalácspuding (1) birsalmás mákos rétes (1) birsmártás (3) birspüré (1) blogkóstoló (8) bodzaszörp (2) bodzavirág (1) bogrács (3) böjt (1) bolognese (1) bonchidai (1) boocafe (1) bor (13) bordáskel (1) bordelaise mártás (1) börek (2) borjú (5) borjúkaraj (2) borjúlapocka zöldborsóval (1) borjúpofa (1) bormártás (2) bőrös karaj (1) Bőrös malackaraj (1) bőrös malackaraj sült (1) bors (1) borscs (1) borsos tonhal meggyszósszal (1) brancin (1) breton palacsinta (1) briós (1) brokkli (1) brokkoli (4) brokkolipüré (1) brokkoli krémleves (1) bukta (2) bulgur (5) bulgursaláta (2) bundázott (1) burek (2) burgonyagombóc (1) burgonya gratin (1) busa (1) bussay (1) cafe frei (1) cannelloni (1) cápa (1) cápaharcsa (1) cápaharcsa zöldbabfőzelékkel (1) cápa spenóttal (1) capunti (1) carbonara (2) casa moro (1) cassoulet (2) cékla (14) céklaleves (2) céklasaláta (1) céklás marhafarok (1) ceruzabab (3) cézár (1) chili (3) chili con carne (1) chutney (3) cikksorozat (1) Címkék (1) cipal (1) citrom (5) citromfű mártás (1) citromos fűszeres karaj (1) citromos fűszres tarja (1) citromos zöldfűszeres vaj (1) citromszorbet (1) citrus (3) citrusmártás (1) clafoutis (1) Cocido montañé (1) comb (1) comté (1) conchiglie rigate kolbásszal (1) coq au vin (1) Coq à la bière (1) créme brulée (1) crème fraîche (1) csacsihal (1) császárhús (1) cseh (1) cserép; (1) cseresznye (2) cserke (1) csevap (2) csevapcsicsa (1) csicseriborsó (2) csicsóka gratin (1) csiga (8) csikemell sült zöldségekkel (1) csili (1) csilis bab (1) csilis citromos szójás szósz (1) csilis pontyfilé (1) csilis ropogós pontyfilé cukkinifőzelékkel (1) csipkebogyó (1) csipkebogyó mártás (1) csípős csirkemell (1) csirke (17) csirkecomb (3) csirkemáj (1) csirkemell (4) csirkepörkölt (1) csirke curry (1) csirke sörtésztában (1) csőben sült kelkáposzta (1) csokoládé (4) csokoládépuding (1) csokoládés (1) csokoládészofflé (1) csokoládétorta (1) csorba (1) csuka (13) csuka szalonnával hagymával (1) csuka turbolyával (1) csülkös bab (1) csülök (6) cukkini (21) cukkinifőzelék (2) cukrászat (6) curry (3) currys kecske (1) dalmácia (1) darázsfészek (1) desszert (37) diéta (34) diéta megszorításokkal (2) dió (1) diós rizs (2) disznótor (1) disznótoros (1) disznóvágás (1) dödöle (1) dolgok (1) duma (4) durbincs (1) édeskömény (6) édesköménygumó (1) édesköményleves gyöngybabbal kiflikrumplival (1) édesség (1) édes savanyú csípős (1) egészben sült liba töltve (1) egészben sült tarja (1) egyben sült barramumdi (1) egyben sült rostélyos (1) egyszerű (11) egytál (31) egytálétel (4) élesztő mentes (1) életmód (4) elmélkedés (3) előétel (20) előtel (1) elzászi rizlinges kakas (1) eper (1) erdei gombás (1) erdei gombás kakas (1) erdőbénye (3) erdőbénye pincefesztivál (3) eredei gomba (1) eritritol (1) és (1) észak afrika (3) észak afrika marharagu (1) étterem (8) étteremkritika (1) fácán (2) fácáncomb vajbabbal (1) fagylalt (4) fahéj (1) fánk (1) farfalle (1) fehérborban párolt marhalábszár (1) fehér marharagu (1) fejtett bab (3) fejtett bab paradicsomszószban (1) feketeretek (1) fekete kardamom (1) felfújt (1) felhívás (9) felsál (2) felvágott (1) fesztivál (1) ficelle picard (1) figlmüller (1) filé (1) filei (1) filézés (1) flekken (1) főétel (162) fogas (2) fogasfilé (1) fokhagyma (4) fokhagymás csilis capellini (1) fokhagymás csilis feketekagyló (1) fokhagymás spenót (1) fokhagyma krémleves (1) fondü (1) főtel (1) főtt füstölt marhanyelv (1) főtt hús (1) főzelék (6) fő az egészség (1) francia (11) francia hagymaleves (1) francine (2) fratin (1) fréginat (1) fúétel (1) füge (2) füge gorgonzolával (1) fürj (1) furmint (1) furmintos marharagu (1) furmintos tyúk mezei gombákkal (1) fusilli (4) fusilli sonkás (1) füstölt (1) füstölt marhanyelv (1) füstölt sonka (1) füstölt tarjás csirkés paella (1) fűszeres csirke újkrumplival (1) fúziós (1) fúziós csirkeleves vargányával (1) gabona (1) galamb (1) galette comtoise (1) garbure (1) garnéla (1) gascogne (1) gasztrnómia (4) gasztró (1) gasztrobűnök (1) gasztronauta (1) gasztronómai (1) gasztronómia (517) gasztronómia; (1) gerinc töltve (1) gersli (2) gesztenye (1) gesztenyekrémleves (1) gesztenyepüré (1) gida (1) Giro (3) gnocchi (3) gomba (7) gombamártás (1) gombóc (6) göngyölt karaj (1) göngyölt szalonna (1) gorgonzola (3) gorgonzola cukkini paradicsom (1) görög joghurt (1) gőzölt pirított (1) gőzölt spárga (1) gratin dauphinois (1) grill (4) grillezett patisszon (1) grillezett szardínia (1) grillkolbász (1) grízgombóc (1) gulyás (3) gyömbér (4) gyömbéres halleves (1) gyöngyhagyma (1) gyöngytyúk (2) gyors (19) gyros (1) gyümölcs (2) gyümölcskenyér (1) gyümölcsleves (4) gyümölcsös (1) hagyma (6) hagymalekvár (1) hajdina (1) hajdinakása (2) hajdinasaláta (1) hal (91) halászlé (1) halleves (4) hamburger (1) harcsa (5) harcsafilé spárgával sabayonnal (1) harcsapörkölt (1) harcsfilé (1) határeset (1) hátszín (2) havanna kávézó és teaház (1) házitészta (1) házi tészta (1) hegyalja (2) hegyi ragu (1) hegymagas (1) hekk (1) hellókarácsony (1) helyrehozatal (1) hétdolog (1) hidegkonyha (3) hirtelen sütés (1) hollandi mártás (2) homár (1) horvátország (1) humor (1) hurka (1) húsleves (2) húsmentes (38) húsos (1) húspogácsa (2) húsvét (1) idei liba (1) india (1) indiai (1) ínyesmester (5) jamaica (1) jégsaláta (1) jérce (1) joghurt (2) joghurtos kapros öntet (1) jótékonyság (1) juhtúró (13) juhturó (1) juhtúrós paradicsomos cékla (1) juhtúrós szalonnas farfalline (1) juhtúrós töltött paprika (1) juliska (1) juliska bab (2) kacsa (9) kacsaaprólék leves (1) kacsacomb (1) kacsagombóc leves (1) kacsamell (1) kacsasült (1) kagyló (4) kagylótészta (1) kagylótészta és karfiol (1) kairói (1) kakaó (1) kakas (4) kakaspörkölt (1) kakukkfüves citromos csilis pisztráng (1) kakukkfüves süllőfilé (1) kalács (2) kapor (2) káposzta (4) káposztás börek (1) káposztás rétes (1) kapros (1) kaprós túrógombóc (1) karaj (8) karalábé (1) karamell (2) karamellben pirított zöldségek (1) karamellizált almatorta (1) karamellkrém gyümölcskenyérrel (1) karamelltorta (1) kárász (1) kardamom (2) kardamomos málnás joghurtos öntet (1) kardhal fűszeres vajjal (1) karfiol (8) karfiolfasírt (1) karfiolleves (1) karfiol juhtúróval gnocchival (1) karfiol krémleves (1) karhal (1) karmonádli céklával (1) karmonádli krumpligombóccal (1) kávé (15) kávéház (3) kávéházi teszt (12) kávéteszt (3) kávézó (13) kecsege (6) kecsege citrommártásban (1) kecske (4) kecskemét (1) kecskeragu (1) kedvenc növények (1) kelbimbó (1) keleties serpenyős csirke (1) kelfújt (1) kelkáposzta (4) kelt (3) kenwood (1) kenyér (10) képek (2) keszeg paprikás lisztben (1) kicsi vú (1) kiflikrumpi (1) kiflikrumpli (7) kifordított kalács (1) kiírás (1) kivi (1) knédli (5) kocsonya (2) kocsonyázott csülök (1) kökény (1) koktélparadicsom (1) kókusz (1) kókusztej (1) kolbász (4) köles (1) köleskása (2) komplementer (1) konfiált császárhús (1) konfitálás (5) konfitált császárhús (1) konfitált liba (1) konfitált liba és birsalma (1) konfitalt mangalicatarja (1) konfitált oldalas (1) könnyű (1) könyvek (1) kora nyári zöldségleves (1) kördés (12) köret (2) korhelyleves (2) körmös pacal (1) körte (3) körteöntet (1) köszméte (1) köszmétés bárány (1) koszorú (1) kougins (1) kouign amman facile (1) kovász (4) kovászos kenyér (1) kovászos uborka (7) kovászos uborkalé szósz (1) közel kelet (1) közvélemény kutatás (1) krém (1) krémes (1) krémleves (3) kritika (21) krumpli (10) krumplifőzelék (1) krumpligombóc (2) krumplileves (1) krumplisaláta (1) kucsmagomba (2) kudarc (1) kuglóf (1) kukorica (1) kukoricakenyér (1) kultikus (1) kürtős kalács (1) kuszkusz (2) lacikonyha (1) lapocka (1) lasagne (4) laskagomba (1) lassan sütött sertéslapocka (1) lassú főzés (1) lassú sütés (2) Lastet (1) lazac (5) lazacburger (2) lazacfilé wokos zöldségekkel (1) la pogne (1) lebuj (1) lecsó (1) lekvár (6) lencse (3) lencsefőzelék (1) leves (57) Le Tour de Serpenyő (30) liba (10) libaleves kelkáposztával (1) libamell (2) liguria (1) lilabab (2) lilahagyma (1) lilahagymás sárgarépás kuszkusz (1) lilakáposzta (1) lime mártás (1) lordok caffé (1) ludaskása (1) lúdrizottó (1) maasdamer (1) maccheroni rigati (1) mád (1) máglyarakás (1) magyaros (3) máj (1) májgombóc leves (1) majomfogó (3) majoránnás húspogácsa (1) mák (3) mákos guba (1) mákos gubó (1) malac (3) malacfül; (1) malacleves (1) malacpofa; (1) malacsült (1) málna (2) málnafagylalt (1) málnaöntet (1) málnaszufflé (1) málnával töltött túrógombóc (1) mandarinos vegyes zöldsaláta (1) mandula (1) mangalica (4) mangalicacomb (1) mangalicacombos egytál (1) mangalicaszűz (2) mangalicaszűz vargányamártással (1) mangalicaszű fügével (1) marha (9) marhafarok (1) marhahús (1) marhahúsleves (1) marhalábszár (2) marhamáj (2) marhamáj tökfőzelékkel (1) marhanyelv (1) marhapofa (2) marhapofa zöldségekkel (2) marhatarja (1) márna (3) marokkó (1) mártás (13) márton (1) mascarpone (1) mascarpone krém (2) mediterrán (1) mediterrán cukkinilecsó (1) medvahagymás pizza (1) medvahagyma pesto (1) medvehagyma (14) medvehagymás csigák (1) medvehagymás galuska (1) medvehagymás juhtúrós laskagomba (1) medvehagymás juhtúrós sztrapacska (1) medvehagymás juhtúró gombóc (1) medvehagymás krumpli (1) medvehagymás lasagne (1) medvehagymás nokedli (1) medvehagymás szalonnás márna (1) medvehagymás tekercs (1) medvehagymás törtkrumpli (1) medvehagymás vöröslencse (1) medvehagyma krémleves (1) meggy (8) meggyes mákos (1) meggyes rétes (1) meggyfagylalt (1) meggylekvár (2) meggyleves (1) meggyszósz (1) mélna (1) menta (1) mentás rumos citromsorbet (1) menyhal (1) mezei csiperke (1) mezei gomba (1) mézesmustáros pulyaka (1) minestrone (1) mini (1) Molise (1) morgás (10) mór csicseriborsó leves spenóttal (1) muskotályos borecet (1) mustár (1) mustáros (1) mustáros tarja knédlivel (1) narancs (2) narancsmártás (1) navarrai pisztráng (1) nokedli (1) nudli (1) nyak (1) nyak és zúzapörkölt (1) nyári (1) nyúl (9) nyúlleves (1) nyúlpaprikás (1) nyúlragu (1) nyúlragu spárgával basmati rizzsel (1) ököruszály (1) olasz (14) olcsó (1) olimpia étterem (1) olívabogyó (1) olívaolaj (1) omlett (1) orada (1) orecchiette (4) öregtészta (1) óriás pöfeteg (2) oroszlános borvendéglő (1) őrség (2) ossobuco (1) összefoglaló (1) őszibarack (1) őszibarackos pontyfilé (1) ős kaján (1) őz (1) őzgerinc (1) pácolt (2) padlizsán (4) padlizsán étterem (1) padlizsán zöldbab cukkini paradicsomos szószban (1) paella (3) pak choi (1) palacsinta (1) pálma (1) pangasius (1) panír (1) pappardelle (1) paprikás krumpli (1) paprikás lisztben (1) paradicsom (25) paradicsommártás (3) paradicsomos bab (1) paradicsomos csilis cékla zöldbabbal (1) paradicsomos marhafarok (1) paradicsomos pirított zöldségtál (1) paradicsomos zöldbabos újkrumpli (1) paradicsomsaláta (2) paradicsomsalátával (1) parmezán (2) párolt (2) párolt káposzta (2) párolt rizs (1) párolt spárga (1) párolt zöldségek (1) pasta (42) pâte brisée (3) patisszon (1) pecorino (3) pékség (28) penne (5) penne és cukkini (1) penne karfiollal (1) pesto (2) pesztó (2) pezsgő (1) pezsgős csirke (1) pikáns halleves (1) pireneusok (1) pirított (1) pirított apróhús (1) pirított édeskömény (1) pirított kalácsszeletek (1) pirított spárga (1) pirított zöldbab krumpli cukkini (1) piros (1) piszke (3) piszkefagylalt (1) piszkeszósz (1) piszketorta (1) pisztácia (1) pisztáciás tésztabatyu (1) pisztráng (6) pisztráng pirított sárgarépával vajbabbal (1) pisztráng sütőtökpürével (1) pite (3) pizza (1) pohárkrém (1) polenta (2) ponty (5) pontyfilé (2) pontyfilé cukkinivel sárgarépával (1) pontyfilé meggyszósszal bazsalikomos krumplipürével (1) póréhagyma (4) póréhagymás szélesmetélt (1) póréhagyma mártás (1) pörkölt (5) portói mártás (1) Poularde au champagne (1) primo (1) próbafőzés (1) programajánló (1) provánszi sült paradicsom (1) puding (1) puglia (1) puliszka (1) pulyka (1) pulykamell (1) puy-i lencse (1) puy i lencse kacsával (1) raclette (1) rácos (1) ragu (13) ragu della nonna (1) ragu leves (1) rajnai rizling (1) rák (2) rakott (3) rakott kel (1) rakott krumpli (2) rakott rántott csirke (1) rakott spárga (1) rakott zöldbab (1) rántott (2) rántotta (2) rántott csirke (1) rántott harcsa (1) rántott szelet (1) ravioli gyöngytyúkkal (1) recep (2) recept (505) reggeli (2) régi magyar konyha (1) rendezvény (10) répa (2) retek (1) reteksaláta (1) rétes (8) rétes húzás (1) ricotta (1) ricottás krumplis gombóc (1) ricottatorta (1) rizibizi (1) rizling (3) rizlinges borjúláb (1) rizlinges vaddisznóragu (1) rizottó (6) rizottógombóc (1) rizs (7) rizses csirke (1) rizses kacsa (1) rizspuding (1) rizspuding vérnarancssziruppal (1) rókagomba (4) rombuszhal (1) rontott (1) ropogós (1) ropogós csípős csirkecomb (1) ropogós csirke (1) ropogós csülök (1) ropogós fogasfilé (1) rote grütze (1) rozmaring (3) rozmaringos aprópecsenye (1) rozmaringos kacsacomb (1) rozmaringos szilvás mascarpone krém (2) rozmaringos zöldborsos szilvaleves (1) rózsabors (2) rózsaborsos birsmártás (1) rózsavíz (1) rózsavizes sült (1) rozskenyér (1) rozsos kenyér (1) rukola (2) rukola pesztó (1) rum (1) sabayon (1) sacher torta (1) sáfrányos sajtmártás (1) saját őrlés (1) sajt (3) sajtmártás (4) sajtmártásban (1) sajtos rakott padlizsán (1) saláta (4) Salmorejo Cordobés (1) san daniele (1) sárgabarack (1) sárgabaracklekvár (1) sárgabarck (1) sárgarépa (5) savanyú (3) savanyúkáposzta leves (1) savanyú káposzta (1) savanyú krumplileves (1) savanyú tüdőleves csicsókával (1) secondi (1) serepenyős (1) serpenyőben (1) serpenyős csirke vegyes sült zöldségekkel (1) serrano sonka (1) sertés (3) sertéscomb (2) sertéscomb alacsony hőfokon (1) sertéskarbonádli (1) sertésoldalas (1) sertésszűz (6) setréskaraj (1) shepherds pie (1) shiitake (1) skorpióhal (1) sóban sütés (2) sok kicsi (9) sólet (1) sonka (3) sör (1) sorbet (1) sörfőző nyúlpecsenyéje (1) sótészta (1) sótésztában sütés (1) sous vide (4) sous vide; (1) spagetti (6) spagetti alla chitarra (1) spaghetti alla carbonara (1) spaghetti alla genovese (1) spanyol (8) spárga (27) spárgakrémleves (1) spárgaszósz (1) spárgás pecorinós tortiglioni (1) spárgás újkrumpli (1) spárga pirított kiflikrumplival (1) spárga sajtmártással (2) spárga terrin (1) spenót (13) spenótos ráksaláta (1) spenótsaláta (1) spenót törökösen (1) stoemp (1) sugo (1) süllö (1) süllő (5) süllőfesztivál (1) süllő vargányamártással (1) sült (33) sült csirke (1) sült pisztráng (2) sült rizs (1) sült szamóca (2) sült tarja (1) sütemény (3) sütőtök (4) sütőtökpöré (1) sütve (1) svájc (3) szabolcsi töltött káposzta (1) szalag szendvics és kéváház (1) szalonna (3) szamóca (6) szamócafagylalt (1) szamócalekvár (1) szamócaszörp (1) szamócatorta (1) szamócával töltött túrógombóc (1) szamóca chutney (2) szardínia (2) szarvasgerinc (1) szarvasgomba (2) szarvasgombas bavette (1) szárzeller (1) szászi (1) szászi szürkebarát (1) szegfűgomba (6) szegfűgombás zöldségleves krumpligombóccal (1) szegletes lednek (1) szélesmetélt (1) szentiván éj (2) Szent György-hegy (1) szepsy (1) szerb (1) szicíliai töltött barack (1) szigliget (1) szilva (5) szilvalekvár (2) szilvás (1) szilvás rétes (1) szilveszter (1) színesborsos kecskesajt (1) szirén (1) szójaszósz (1) szolgközl (1) szőlő (2) szorbet (1) szörp (2) sztrapacska (3) szufflé (1) szüret (1) szürkebarát (1) szürkemarha (1) szűzpecsenye (3) tábori (1) tábori koszt (2) taboulleh (1) táfelspicc (1) tagliatelle (1) tállya (1) tarhonya (1) tarja (8) tárkony (1) társadalom (1) tartalomjegyzék (2) tarte tatin (1) tartósítás (2) tavasz (2) tavaszi (1) tavaszi paradicsomos csirkeleves (1) tavaszi zöldségek (1) technika (1) tejben sült karaj (1) tejes pite (1) tejföl (2) tejfölös céklás fürjleves (1) tejfölös gyöngytyúkleves (1) tejszín (2) tejszínes (1) tekercs (1) temesvári csirke (1) tengeriherkentyű (5) tengeri sügér (1) tengeri sügér fóliában sütve (1) terrin (1) tészta (12) tésztagép (1) tigrisgarnéla (1) tigrisrák (3) tilápia (1) tintahal (2) tiroli rétes (1) tisztított vaj (1) tiszti klub (1) tojás (4) tojásos (1) tojással töltött vagdalt (2) tök (3) tokaj (3) tőkehal (1) tökfőzelék (4) tökmagolaj (1) tökös mákos (1) töltött (3) töltött csirke (3) töltött cukkini (2) töltött gyöngyös (1) töltött kakas (1) töltött káposzta (3) töltött karaj (2) töltött liba (1) töltött libanyak (1) töltött paprika (2) töltött szőlőlevél (1) töltött tök (1) tonhal (5) tonhal sült paprikával paradicsomszósszal (1) tönköly (1) tönkölybukta (1) tönkölybúza (1) tönkölycsiga (1) torma (2) tormás birspüré (1) tormás törtkrumpli (1) török (2) törpeharcsa (2) torta (3) tortiglioni (1) törtkrumpli (3) toszkán fehérbabos paradicsomleves (1) toulouse (2) toulouse i kolbász (1) Trentino (1) tribujn (1) trieszt (1) tüdő (1) tükörtojás (1) turbolya (6) turbolyapesztó (1) turbolyás bárányragu (1) turbolyás kucsmagomba szósz (1) túrógombóc (3) túrós (1) túrós börek (1) túrós csusza (1) túrós rétes (1) tűzugrás (1) tyúk (1) tyúkhúsleves (2) uborkasaláta (3) újév (1) újfokhagyma (2) újfokhagymás cukkinis juhtúrós conchiglie rigate (1) újfokhagymás rizs (1) újkrumpli (8) ünnepi ajánló (1) ünnepi menü (1) uránia kávéház (1) utazás (1) vacsora (3) vad (5) vadkacsa (1) vadkacsa leves (1) vadlazac (1) vadrizs (1) vagdalt (3) vaj (3) vajas hajtott csiga (1) vajbab (7) vajon pirított vargánya (1) vajrépa (1) Valencia (1) vargánya (8) vargányamártás (1) vargányás nyúlragu (1) vargányás rizottó (2) vargányás tönkölycsiga (1) vargánya paradicsommal pirítóssal (1) vasi pecsenye (1) vega (7) vegyes savanyú zöldségleves (1) vegyes zöldsaláta (1) vendégposzt (8) véres hurka (1) vérnarancs (1) vérnarancsszirup (1) verseny (1) vinaigrette (1) vincent (1) vinegrette (1) virtuális vendéglő (1) vkf (25) vkf12 (1) vkf13 (1) vkf14 (3) vkf22 (1) vkf26 (1) vkf28 (1) vkf33 (2) vkf6 (1) vkf7 (1) vkf 13 (1) vkf 20 (2) vkf 6 (1) vkf 9 (1) vörösbor (1) vörösboros kakas (1) vöröslencs (1) vöröslencse (2) vörösrizs (1) vörös tonhal (2) whittingstall (1) wok (11) wok; (1) wokos cékla (1) wokos tigirsrák (1) xantana (3) zellepüré (1) zeller (1) zellerpüré (1) zeller krémleves (1) zilahy ágnes (1) zöldbab (9) zöldbabos újkrumpli (1) zöldbabos zöldborsós krumpli (1) zöldbab lágytojással (1) zöldbors (1) zöldborsó (7) zöldborsóleves (1) zöldborsos tonhal spenóttal (1) zöldborsós újkrumpli (1) zöldborsos vadlazac kardamomos körtével (1) zöldbors mártás (1) zöldésges lasagne (1) zöldfűszeres paradicsomos húsleves (1) zöldsaláta (1) zöldség (5) zöldségágyon sült nyúl (1) zöldségek (4) zöldséges (7) zöldséges lasagne (2) zöldséges tarjás füstölt marhanyelves egytál (1) zöldséges tejszínes pappardelle (1) zöldségleves (6) zöldségleves juhtúrós gombóccal (2) zöldségleves nokedlivel (1) zöldspárga (3) zöldspárga medvehagymával pennével (1) zsálya (1) zsemlegombóc (1) zsemlyegombóc (2) zsízny (1) zúza (1) cékla (1) sörben főtt kakas (1) Címkefelhő

Felhasználási feltételek

A blogban található tartalom tartalom a szerző szellemi tulajdona. A szerző előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a blog egészének vagy részeinek feldolgozása, újraközlése, értékesítése, továbbadása, kereskedelmi célra történő hasznosítása. Kivételt képeznek azon gyűjtőportálok, ahol nem közlik a teljes írást, csak annak címét, első néhány sorát, a folytatásért a blogra kattint a felhasználó.

Kávézzunk!

2009.12.01. 12:20 lorien

Szeptember végén abban a megtiszteltetésben lett részem, hogy a Kávékorzó tesztcsapatának tagja lehettem. Kissé félve fogadtam el a felkérést, hiszen egészen más dolog mindenféle megkötés nélkül kísérletezni, és élvezni a különböző kávéfajtákat, mint pontosan beazonosítani  az ízeket, majd utána szavakba önteni. Eleinte már csak az rendkívül bonyolult feladatnak tűnt, hogy a tesztelést a mindennapi kávézási szokásainkba beillesszem. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy hétről hétre újabb - aránylag nem nagy mennyiségű - mintát kell határidőre kielemezni, kísérletezni a darálás finomságával, a tömörítés erejével, a kávégép hőmérsékletének állításával, hogy a lehető legtöbbet kihozhassunk az adott kávékeveréből. Ahogy mondják, minden kezdet nehéz, de aztán gyorsan kialakítottam a rendet. A nehézségeket igazából már nem is érzem, mindez nagyon izgalmas feladat vagy inkább kihívás. Rengeteget tanulok belőle, nyitottságot követel, hiszen sokféle kávés ízvilággal találkoztam már eddig is, de most ez a változatosság állandósult. És az igazat megvallva, attól is tartok, nehogy valami bődületes szamárságot találjak "papírra vetni" az éppen górcső alá vett kávéról, de talán éppen ez is inspirál is arra, hogy minél többet hozzak ki magamból.

 

A Kávékorzó szemeskávé tesztjei ezen a linken érhetőek el. Rendszerint  csütörtökön jelenik meg a heti aktuális, legutóbb a Goppion Espresso Italiano CSC keveréket kóstoltuk. A POD-os kávék mára szintén megkerülhetetlen váltak, így ezekről is lehet olvasni. Emellett még általános kávékereső segíti a minél szélesebb körű tájékozódást, itt a tesztek mellett a felhasználói értékeléseket is meg lehet tekinteni.

Mindezt afféle felvezetésnek szánom a blog tematikájának kávés irányultságú bővítéséhez. Sajnos a hazai kávékultúra 20 évvel a rendszerváltás után még mindig a késő Kádár-kort idézi. Nagyítóval kell keresni azokat a kávézókat, ahol az eszpresszókészítés szabályait maradéktalanul betartva, szakmailag kellőképpen felkészülten, tisztességes, lelkiismeretes munkával készítik a kávét. Általában hiába a milliós technika és a kiváló alapanyag, a nemtörődömség és az igénytelenség miatt a legtöbb helyen csak híg lélöttyöt kapni. Sok esetben még a kötelező 7 gramm kávén is spórolnak, de már olyannal is találkoztam, hogy a lefőzött zaccot sem ütötték ki teljesen a szűrőből, erre halmozták az újabb őrleményt.

 

Már eddig is szerepeltek kávézótesztek a blog hasábjain, úgy gondolom, itt az ideje tovább lépni. Bár a szakportálokon és a fórumokon szinte minden információ elérhető, nem biztos, hogy mindenki rendszeresen olvassa azokat. Azt tervezem, hogy a kávékorzós csapattal szorosan együttműködve hosszabb cikksorozatot indítunk az eszpresszókészítés alapjaitól a hozzá szükséges felszerelésen, technikákon át a különféle kávés receptekig, bemutatva néhány figyelemre méltó hazai helyszínt. Reméljük, hogy nem szélmalomharcot fogunk vívni, ha csak néhány embert sikerül gondolkodásra késztetni, már akkor is megéri a témával foglalkozni.

Természetesen a kávézást nem csak az eszpresszó jelenti, hiszen számos más módszerrel is jó eredményt érhetünk el, de a fő csapásirány ez lesz. Azoknak szeretnénk segítséget nyújtani a továbblépéshez, akik nem elégednek meg azzal, hogy reggelente rohanva bedobják az instant kávéjukat, a kotyogóval vagy szarvasi főzővel bizonytalan minőségű alapanyagból készített feketéjüket. Azok számára, akiknek fontos, hogy a kávét mint valódi élvezeti cikket, gasztronómiai élményt keresve fogyasszák. Esetleg azoknak, akik jártak már Olaszországban, és az ott kóstolt valódi eszpresszó vagy kapucsínó élményét keresik.

Hamarosan jelentkezünk!

15 komment

Címkék: kávé

A bejegyzés trackback címe:

https://lorien.blog.hu/api/trackback/id/tr261566046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chilii · http://chilii.blog.hu 2009.12.01. 13:52:37

Egyszóval elhatároztad, hogy felvilágosítasz engem :)))

rainy_day_coffee 2009.12.01. 18:13:50

Kerdezni akartam mar parszor, miert csak eszpresszo. Olyan orszagban lakom, ahol nemigen isznak eszpresszot, hanem nagyobb terfogatu, higabb cuccokat fogyasztanak, es bevallom oszinten, atpartoltam teljesen. Konkretan mostansag ebbe vagyok belezugva: www.aerobie.com/Products/aeropress.htm

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.12.01. 19:14:00

@rainy_day_coffee:
Hogy miért az eszpresszó, arra nehéz válaszolni. Amióta az első igazi olasz kávét megkóstoltam, azóta olyat szerettem volna inni minden nap. Addig érlelődött a gondolat, hogy egyszer csak komolyabban elkezdtem a témával foglalkozni, beszereztem hozzá a szükséges kellékeket, és végül ennyire elhatalmasodott rajtam a szenvedély. Talán azért is, mert az eszpresszóval igazi koncentrált ízbombát kap a fogyasztó. Sokféle kávéfőzési metódust próbáltam már, de számomra ez adja a legtökéletesebb eredményt. Ezzel nem azt akarom állítani, hogy a többi módszer rossz, csak annyit, hogy ezt szeretem.

Ez az Aerobie sokban emlékeztet a frencspressz-re, bár ott hosszabb ideig hagyják oldódni a kávét. Szívesen megkóstolnám egyszer, érdekel, milyen lehet.

rainy_day_coffee 2009.12.01. 19:22:46

Teny es valo, hogy az olasz kave ebredes volt szamomra is. Firenzeben ittam talan eletem elso tisztesseges kavejat, allva, persze, mert ugy olcsobb. Nomeg, magyarorszagon ideiglenesen tartozkodo olasz baratom is olyan kavet tudott rettyinteni, amitol konnybe labadt a szem. Es a sziv is egy csoppet.
Ellenben itt napi kozel egy liter kavet iszom. mas mufaj, mas cel, mas megoldas. Mas iz, mas hatas, mas szempontok. Eleinte hignak ereztem, de ahogy korosodom, gondolom ettol lehet, ugy kedtek el erdekelni a kevesbe rivalgo izek.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.12.01. 19:38:41

Szerintem felesleges azon aggódni, hogy valami hülyeséget írsz le, hiszen te akkor, ott, abból és úgy azt gondoltad, úgy érezted. Ha esetleg mégis valami furát érzel, mondjuk ad absurdum savanyúkáposzta íze van a kávénak, akkor írd meg azt. Ahogy olvasgatom pl a különböző borítészek recenzióit, na azok se fukarkodnak adott esetben az éles megállapításokkal.

Én a kávéhoz barbár vagyok, itthon napi egy segafredo tejjel, oszt annyi, esetleg ha este program van, akkor egy espresso, amit éppen kapni, ezért kíváncsian várom a kávétesztet. A kíváncsiság nálam is Olaszországban ébredt fel, Velencében egy viszonylag félreeső téren, az egyetem közelében egy kis kávézó teraszán, ahol előszrö ittam olyan kávét, amely erős volt, mint a bika, mégsem volt keserű, hanem valami krémes, illatos, nettó életerő, azóta ha Olaszországban járok, hálstennek azóta még kétszer, napi 4-5-öt is megiszom az efféléből. Ott. Itt nem. :)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.12.01. 19:41:37

@rainy_day_coffee: Ja állva kávézni ott és itt. Meccsoda különbség! Állva 0.8-1 eu, bent leülve 1,5-2, kinn a teraszon 2-****ég. Ebben már felvettük a versenyt az olaszokkal.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.12.01. 19:42:07

@efes: ja, a minőség ugyanaz, természetesen.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.12.01. 19:47:13

@rainy_day_coffee: Ja, ezt ismerem, nekem nem jön be. Lehet itt nálunk is kapni, többféle méretben, típusban, az az igazság, én sajnálnám erre pazarolni, ha valami drága, minőségi kávém lenne itthon. De csak az 500 ftos segafredo mezzo van:) Annak meg mindegy...

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.12.01. 19:59:26

@efes:
Nem olyan egyszerű kérdés ez, hiszen a többi tesztelőtől túlzottan eltérő véleményt esetenként lehet megfogalmazni, de hosszú távon nem jelent jót. Ez persze már csak a teszt végén derül ki, ezért is érdekes :)
A teszteket itt találod, a Kapuczineres dolgoktól kezdve én is közreműködtem. www.kavekorzo.hu/kavekostolo-szemeskave-tesztek.html

Kint pont az a jó, hogy bármelyik kávézóba beeshetsz, általában jó kávét kapsz. És ha Rómában vagy, tégy úgy, mint a rómaiak, azaz állva felhajtod a kávéd, és már mégy is a dolgodra :)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.12.01. 20:11:17

@lorien: Világos. De szerintem egy bizonyos minőség felett már a kávénál nincsenek olyan nagy különbségek, az meg, hogy valaki szerecsendiót érez, vagy éppen pörkölt mandulát, az már a dolgok finomságát jelzi. Nem tudok elképzelni olyan kávét, ami egy négyfős társaságot úgy megosztana, hogy 3 8ra 1 meg 2re értékelje. Egy szint felett, persze.

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.12.01. 20:16:36

@efes:
Néha azért előfordulnak jelentős eltérések, bár talán nem ekkorák. Nyilván kevés a minta, egy adott géppel és darálóval nem mindig lehet eltalálni az adott kávé elkészítésének optimális módját, többek között ezek is szerepet játszanak.
De persze igazából nem is emiatt volt bennem egy kis félsz, hanem mert teljesen új dolog volt erről írni.

flat cat · http://flat-cat.hu 2009.12.01. 22:29:27

Szia! Először is gratulálok, szerintem ennek ideje volt már, félteni meg nem féltelek, szerintem ott is megállod majd a helyed! :)
Másodszor meg megragadnám az alkalmat, hogy kicsit off legyek: mi a véleményed a Bialetti Brikkáról?
Most az a helyzet, hogy az öcsém ebbe teljesen beleszeretett, inkább csak a látványos kávéfőzés miatt. Elég szűkös nála a hely is, meg az anyagi lehetőségek is, de egy ilyenbe azért beruházna. Sőt, egy ilyennel még én is meglepném karácsonyra (anyagi helyzetünk hasonló, szóval nem tudok neki én se meglepibe presszógépet venni), de engem kevésbé varázsoltak el a yutubos felvételek. A kérdésem leegyszerűsítve: ha már be kell érni egy kotyogóval, a brikka tényleg annyival jobb mint a szarvasi?

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.12.01. 23:12:35

@Flat cat:
Köszi :)
A Brikka érdekes szerzet. A működésében a lényeg egy szelep, amely csak egy adott nyomás felépülése után engedi ki a kávét, és ettől képződik rajta egy krémes habos réteg (nem az eszpresszó crémája). Árához mérten egészen jó kávét ad, szerintem jobb, mint a hagyományos kotyogóé, kicsit az eszpresszó felé is közelít, bár azért egyértelműen nem az, és hát mindenkinek jön be. Valahol azt olvastam, hogy a jól leszűrt törökös kávéhoz hasonló, talán ebben is van valami. Én egyébként tervezem, hogy veszek egyet, hogy ha elutazunk valahová, akkor is tudjunk viszonylag normális kávét inni. Azt mindenképpen tudnod kell, hogy kevés gyári őrlemény jó hozzá, mert a hagyományos kotyógónál is durvább őrlésű kávével működik igazán jól. Tehát daráló kell hozzá, már csak azért is, mert a friss mindig jobb, viszont az egyszerű késes is jó hozzá.
Ha a szarvasit vagy a brikkát kéne választani, egyértelműen a brikka mellett döntenék.

flat cat · http://flat-cat.hu 2009.12.01. 23:32:32

Köszi! :)
Meggyőztél, megrendelem neki! Az öcsém egyébként is frissen darálja a kávét (igaz, csak egy kis késessel), szóval az neki nem lesz probléma.
Most már viszont én is kíváncsi vagyok, hogy milyen kávét főzhet a Brikka. :)

medvedr 2009.12.02. 11:38:28

Jó lesz az a cikksorozat!! Ne tántorítson el semmi! Hajrá Lorien!
süti beállítások módosítása