A novembertől év végig terjedő időszakra sűrűsödnek nálunk a családi ünnepek, legalábbis jó részük. Haladó hagyományként nincs ajándékozás, ellenben az ünnepelt kérése szerinti fogások kerülnek az ünnepi asztalra. Nos, a címszereplő éppen nem ilyen, életem párja a névnapi ebédjére ugyanis gyöngytyúklevest kért cérnametélttel, utána pedig rakott kelt. A kérést természetesen tiszteletben tartottam, de úgy gondoltam, hogy helyesebb lenne egy középső fogást is betervezni, hiszen nem mindenki kedveli a rakott kelt. Hamar kiterveltem hát, mi lenne a legjobb. Már régóta fentem a fogam mangalicaszűzre, Piros pedig megszerezte a családi tésztanyújtó gépezetet, így könnyedén össze lehetett hozni friss, házi szélesmetéltet. Hozzá póréhagymából készítettem mártást, és színre lépett a Toma által nagylelkűen elküldött szarvasgomba maradéka. A húst jónéhány nappal előtte megvettem, bekentem olívaolajban elkevert, frissen tört szárazfűszerekkel, és zsírpapírba csavarva érleltem a hűtő alsó polcán. Eddig ez a módszer vált be legjobban a háztáji érlelésben.
![]() |
Hozzávalók (8 adag, főételként 4)
- 2 db mangalicaszűz (900-1000g)
- 1/2 kk római kömény, 2 kk édeskömény, 2 tk tarkabors, 1 kk mustármag, 1 tk koriander
- 1 kisebb szarvasgomba
- 1 póréhagyma
- 1 közepes vöröshagyma reszelve
- 150 ml száraz fehérbor (pl. olaszrizling)
- 250 ml tejszín
- só, bors
- 4 tojás
- 400 g liszt (75 g tk. tönköly, 75 g fehér tönköly, 250g vitamill finomliszt)
- só
A szűzpecsenyét 2-4 nappal előtte beszerzem. A szárazfűszereket mozsárban finomra töröm, elkeverem olívaolajban, és beledörzsölöm a húsba. Zsírpapírba tekerve hűtőben érlelem. Naponta át lehet forgatni, de nem feltétlenül szükséges.
A tojást a sóval felverem, összegyúrom a liszttel. Fóliába tekerve szobahőmérsékleten pihentetem legalább másfél órát. Nem sokkal kifőzés előtt géppel második legvékonyabbra kinyújtom és feldarabolom.
A mangalicaszüzekre forró serpenyőbe diónyi zsíron, nagy lángon szép színes kérget sütök. Megszórom sóval, tepsibe helyezem, rálocsolom a zsírt. 190 fokra előmelegített sütőbe teszem, húsz percet sütöm, és fakanállal kitámasztott ajtó mellett a sütőben pihentetem még 15-20 percet. Mivel nagyobb társaságban nem mindenki szereti rózsaszínen, ezért így jól átsült lesz, de még szaftos marad, nem szárad ki belül.
A póréhagymát megtisztítom, félfőre vékonyra szelem. Mangalicazsíron megpirítom, hozzáreszelem a vöröshagymát, sózom, felöntöm száraz fehérborral, amelyet a felére beforralok. Tejszínnel gazdagítom. Közvetlenül fogyasztás előtt pár perc alatt kifőzöm a tésztát, beleforgatom a mártásba, és tálalom. Először a tésztát szedem a tányérra, ráreszelem a szarvasgombát és ráfektetem az ujjnyi vastagra szelt szűzpecsenyéket. Istvándy-féle 2006-os olaszrizlinget ittunk hozzá.
Utolsó kommentek