Mostanában egyszer csak azon vettem észre magam, hogy egyre kevesebb kelt tésztát készítek. Érthetetlen, tűrhetetlen! Ezen gyorsan változtatni kell, rövid tervezés után kialakult a válságterv: bukta kell, de hamar, mert különben bukta lesz! Lett is bukta, mert egyéb bokros teendőim miatt nem lett rá időm, és közel három hét halasztás csúszott be, míg végül múlt pénteken sikerült megemberelnem magam, és bukta lett. Egy kis bukta azért közbecsúszott, mert feszültség volt az anyagban, és a tészta nem teljesen úgy sikerült, ahogy terveztem, de összességében elfogadható lett. Ugye, érthető? :)
![]() |
Hozzávalók
- 500 g tönkölyliszt (25% teljes kiőrlésű)
- 250 ml tejszín
- 60-70 ml tej
- 3 tojássárgája
- 2 ek gyümölcscukor, 1 ek barna muscovádó cukor
- 1 cs. bourbon vaníliás cukor
- 1/6-1/8 rúd fahéj reszelve
- 25 g élesztő
- csipet só
- 250 ml sűrű baracklekvár
- 50 g 85% étcsokoládé (Lindt)
- 1 tojássárgája
- 10 ml tej
- 1/3 ek. vaj a tepsi kenéséhez
A tejszínt és a tejet cukorral felmelegítem, belemorzsolom az élesztőt, 10 percet hagyom dolgozni. Addig dagasztótálba összekészítem a többi hozzávalót, belereszelve a fahéjat, végül az egészet alaposan bedagasztom. Meleg helyen, letakarva egy órát kelesztem, majd a nagy 80 cm-es nyújtódeszka teljes felületén kinyújtom. Ne legyen 2-3 mm-nél vastagabb. kb. 12x8 cm-es téglalapokká vágom. A tölteléket ekkorra már előkészítettem, a csokoládét késsel 2-3 mm-es kockákra vágtam, és elkevertem a lekvárban. A tölteléket kis tésztalapok hosszabbik szélére helyezem (kb. 1 enyhén púpos teáskanálnyi/bukta). Félig felcsavarom, a széleit felhajtom, majd teljesen felgöngyölöm, és a kivajazott tepsibe egymás melle helyezem, egy kis távolságot tartva. Az nem baj, ha sütés közben összenőnek. Fél órát hagyom kelni, majd egy kis tejjel kevert tojássárgájával mindet megkenem és forró sütőben 35-40 perc alatt kisütöm. Legalább 20 perc pihentetés kell neki.
Utolsó kommentek