A legutóbbi szerbiai ellátmányommal gyári börek-tészta érkezett, mégpedig kragujeváci. Ezzel eddig még nem volt dolgom, a csomagolás alapján kicsit tartottam is tőle, végül a félelmeim teljesen alaptalannak bizonyultak, a tészta jól vizsgázott. Jól működött a túrós börek esetében említett vegyes technika, miszerint amíg töltelék kerül a tésztára, addig teljesen megfelelő joghurtos tojássárgájával kenegetni a lapokat, így a végeredmény nem lesz nehéz. de azokat a tésztalapokat, amelyekre már nem kerül töltelék, bizony vajjal kell kenegetni, akkor fognak szépen egymástól elválni és egyenként is ropogósra sülni. A töltelék ezúttal káposzta volt, amely alapjaiban nem sokban különbözik a párolt káposztától, de a fűszerezése sokkal bátrabb és erőteljesebb.
Hozzávalók
- 1 cs börektészta (500g, ha nincs, réteslap is megteszi)
- 150 g joghurt
- 1 tojássárgája
- 1 közepesen nagy fej fehérkáposzta
- 2 ek kacsazsír
- 1 ek barnacukor
- 1 kk római kömény, 1 kk fűszerkömény, 1 tk feketebors
- só
- 1 1/2 ek almaecet, 1 ek balzsamecet
A káposztát félbe vágom, kimetszem a torzsáját, vékony csíkokra felszeletelem, a csíkokat megfelezem. A fűszereket mozsárban megtöröm. Lábasban kacsazsírt hevítek, megfuttatom benne a fűszereket, megolvasztom és karamellizálom rajta a barnacukrot, majd hozzáadom a káposztát és kevergetve kissé megpirítom. Amikor kezd egy kis levet engedni, sózom, és lefedve kb. 25-30 percet párolom, 5-6 percenként átforgatva. Amikor kezd puhulni, leveszem a fedőt, és teljesen elforralom a káposzta levét. Ellenőrzöm a sózást, majd almaecetet és egy kevés balzsamecetet adok hozzá, összeforralom, és félreteszem, hogy kihűljön (40-50 foknál ne legyen melegebb, amikor felhasználom).
Kivajazok egy tepsit vagy tálat, amelyik hasonló méretű, mint a tésztalapok (inkább a tészta legyen valamivel nagyobb). Alulra lerakok 5-6 lapot, mindegyiket külön-külön megkenve a joghurtos tojással. Amennyi kilóg, azt a tepsi szélére hajtom. Ráhalmozom a töltelék felét, a kilógó tésztát visszahajtom, majd újabb 4-6 lapot helyezek rá, az elsőt óvatosan betuszkolva a tepsi és az előző tésztaréteg közé, a többit ismét felhajtva. Jöhet a maradék káposzta, a tésztát ráhajtom, majd a maradék (legalább 5-6) tésztalapot rakom le. Mindegyiket olvasztott vajjal kenem meg, és óvatosan benyomkodom a tepsi oldalfala és az előző tésztarétegek közé. Az utolsó lapot nem vajjal, hanem a maradék joghurtos tojássárgájával kenem meg, hogy jobban piruljon. Előmelegített, forró sütőben kb. 35-40 perc alatt aranybarnára sütöm, tálalás előtt 15 percet pihentetem.
Utolsó kommentek