Következzék most Piró vendégposztja az élesztő- és kovászmentes kenyér előállításának tapasztalatairól.
Kenyérsütéssel bajlódom lassan két hete, mióta az orvos candida diétát írt elő. Először gondolom a páciensek nagy része lesápad a tiltólista láttán, aztán vagy megfutamodik, mondván eléldegél a gombáival békességben, vagy nekiveselkedik az új konyhai szokások kialakításának. A második csoportba tartozom, tehát órákig keresgéltem kenyérrecepteket, aztán megvettem a hozzávalókat. A lényeg: kovász, élesztő, cukor és fehérliszt nélkül élvezhető kenyeret sütni. Igazából egyetlenegy használhatót találtam ír szódáskenyér néven futott, ezt két változatban is felleltem. Elkészítettem, de a kenyér kemény volt, mint a pozdorja, és szétporladt vágás közben. Utána próbálkoztam hagyma és répa hozzáadásával, de mindez csak látszatmegoldás volt, és ízben dobott egy kicsit, állagban viszont semmit mindennapi betevőnkön. Rozsliszttel operáltam, majd Lorien tanácsára némi tiltott fehérlisztet is kevertem 20% arányban a jobb állagért, ami némileg javított a helyzeten, ám annyira nem, hogy megérje felrúgni a játékszabályokat. A következő vásárlás után bevetettem Lorien második tippjét, a sütőtököt, mint állagjavítót. Ez segített is. A szokásos reggeli menü natúr müzlijéből pedig kölcsönzök némi szezámmagot búzapelyhet és búzadarát, ízlés szerint.
Tehát a recept kenyérsütőbe (mindennapi kenyérsütéshez praktikusabb, mert kevésbé macerás a dolog, hagyományos dagasztóknak, vagy gyerekekkel inkább a sütő jobb, mert mindenki nyakig lisztes lehet a saját boldogságára). Az alábbi sorrendben beteszem a kenyérsütőbe a hozzávalókat
- 1 danone aktívia
- 1 pohár víz a joghurtos pohárba
- 3 ek olívaolaj (szigorúan extra vergine)
- 1 tk só
- 30 dkg rozsliszt, sütőtök és magok (a mérlegre dobom a sült sütőtököt feldarabolva, a magokat és kiegészítem liszttel úgy, hogy épp 30 dkg legyen)
- 1 ek szódabikarbóna (a tetejére)
A gépben normál 750 grammos programon készíthető – (pl. Moulinex gépben 1-es program), ekkor elindul egy több órás folyamat, amit csak a kukucskáló lyukon keresztül lehet figyelni. Mikor az utolsó keverés szakasz lejár , meg szoktam nézni, hogy egyben van-e a tészta vagy két darabban, mert akkor összeegyengetem, amúgy semmi más teendő nincs vele, mint kivenni, felszeletelni – ahogy a fénykép mutatja, nem lehetetlen – és elfogasztani. Ezt a kenyeret pl. jófajta körözött túróval.
Utolsó kommentek