Elirigyeltem Beatbull szebbnél szebb pisztrángjait: bár a halsütő tudományom korántsem annyira tökéletes, de azért nem voltam különösen elégedetlen a végeredménnyel. Múlt pénteken ismét fészkesfővárosunkba vetett a sors és a hivatali kötelesség, így hát ismét némi változatosságot vihettem a szombati halnapokba. A pisztráng szép is volt, jó árban is adták, velem kellett jönnie, már csak a köret kérdése maradt a szombat reggeli piacozásra. Most eltekintek a kurzmaleres fordulatoktól, de az már igaz, hogy megint csak nagyon jó volt a kissé csípős, de napos, kora reggeli forgatagban bóklászni, vadászni. Kedvenc zöldségesem ismét sikerült nevetésre bírni, avagy magamból bohócot csinálni. Szokásommá vált, hogy több szakaszban vásárolok nála, először csak a biztosan szükséges alapanyagokat, aztán később még vissza-visszatérek hozzá, ha valamit elfelejtek, vagy kitalálok időközben. Most első alkalommal lezártnak tekintettem a vásárlást, és közöltem is, hogy ma már többet nem jövök. Valamivel később kiszúrtam, hogy nála vannak a legszebb sütőtökök. Persze nekem meg abból kellett a pisztránghoz a körítés, mert közben úgy döntöttem, hogy a kakukkfüves tökpüré egy kis picante gorgonzolával tökéletes alapot ad a pisztrángnak. Tehát visszamentem, és közöltem, hogy hazudtam, egy sütőtök mégiscsak kéne. Még csak meg sem lepődnek már rajtam, bizonyára kiismertek már.
Hozzávalók (4-5 adag)
- 4 pisztráng (350-400 g darabja)
- só, bors, 1 csili, olívaolaj
- 30 g vaj
- 1 nagyobb sütőtök
- 50 g picante gorgonzola (lehet dolce is, akkor kevésbé hangsúlyos)
- 25-30 g vaj
- 1 fej vöröshagyma lereszelve
- 1 csokor kakukkfű
- tálaláshoz balzsamecet
A pisztrángot megtisztítom, a nedvességet letörlöm róla, kifilézem, a bennmaradt szálkákat csipesszel egyesével kihúzogatom. Sózom, borsozom, megszórom finomra vágott csilivel, meglocsolgatom olívaolajjal és legalább másfél órára hűtőbe visszateszem. Felhasználás előtt egy órával kiveszem a hűtőből.
A tököt kettévágom, kikaparom a magját, a feleket keresztben újból megfelezem, és forró sütőben puhára sütöm (2-2 1/2 óra). Amikor megpuhul, megpirul, kikaparom a belsejét, átpasszírozom. Vajat olvasztok, megfuttatok benne egy közepes fej lereszelt vöröshagymát, hozzáadom az apróra kockázott gorgonzolát, kis lángon kevergetve felolvasztom. Beledobom a finomra vágott kakukkfüvet, egy perc alatt összepirítom, majd elkeverem benne a tökpürét. Megvárom, míg buggyan néhányat, és tálalásig félreteszem.
Amikor már mindenki az asztalnál ül, serpenyőben vajat hevítek, majd először a pisztrángok bőrös felét sütöm meg (előtte papírtörlővel szárazra törlöm), egy ideig a fakanállal odanyomom a serpenyőhöz. Amikor majdnem teljesen kifehéredik, akkora lesz ropogós a bőre, ilyenkor átfordítom, és épp csak egy rövid ideig pirítom a másik felét. Tálaláskor kiváló minőségű érlelt balzsamecetet kínálok hozzá.
Utolsó kommentek