Ismét közösség elleni izgatást folytatok, de nem tehetek róla. Újfent kaptam óriás pöfeteget a piacon. Bár amíg az alkudozást folytattam, majdnem elbuktam, mert közben jött egy másik vevő, aki szemrebbenés nélkül kifizette azt a gombát, amelyet már előtte kinéztem magamnak. Ez jelentősen rontotta a pozíciómat, és muszáj voltam stratégiát váltani, végül egy jelentősebb összeget hagytam ott, mert hát hoztam vargányát is, meg egy gyerekfej nagyságú, fél kilós pöfeteget. Amely pöfeteg végül időhiányban teljesen másképp készült el, mint ahogyan terveztem. Eredetileg sajttal rakottan akartam megsütni előétel gyanánt, végül egy komplett vacsorát kiadott az alábbi formában.
![]() |
Hozzávalók (3 adag)
- 1 óriás pöfeteg (500 g)
- 1 fej hagyma
- 30 g vaj, 2-3 ek olívaolaj
- só, bors
- 1 kisebb csokor petrezselyemzöld
- 30-40 g parmezán
- 60-80 g érlelt holland parasztsajt (más, markánsabb, enyhén csípős, de azért nem túl karakteres ízű érlelt sajt is jó)
- 250 ml tejszín
- csipet sáfrány (kb 0.2-0.3 g)
- 1 kisebb fej hagyma
- 1 csésze rizs (kb. 160-g)
- 15 g vaj
Kezdem a körettel, az tart a "legtovább". Egy csésze rizst megmosok, lecsepegtetek. A vajat habzásig hevítem, megfuttatom rajta a rizst. Sózom, felöntöm kétszeres mennyiségű vízzel, lefedve puhára párolom. Amikor felszívja az összes vizet, egyszer átkeverem, és nem tapad össze.
Vajat olvasztok, megfuttatok rajta egy kis fej lereszelt vöröshagymát. Csipet sót adok hozzá és a tejszínt, amelyet egy kicsit forralva besűrítek. Hozzáadom a két féle reszelt sajtot és a sáfrányt. Felolvasztom a sajtokat, elzárom a tüzet, hagyom, hogy a sáfrány színe kioldódjon. Eközben elkészül a gomba.
A megmosott, leszárított óriás pöfeteget félbe vágom, felszeletelem, majd hosszában és keresztben is elfelezem, hogy kezelhető méretű legyen. Egy fej vöröshagymát félbe vágok, mindkét felet szeletelem. Vaj és olívaolaj keverékén megfuttatom, rádobom a gombát, borsozom, megpirítom. Amint szép színe lesz, sózom, átforgatom, megszórom finomra vágott petrezselyemmel. Felforralom a sajtmártást és tálalom. Jó savas, testes fehérbor illik hozzá (furmint, juhfark), sőt akár egy sillert vagy kadarkát is elbír.
Utolsó kommentek