Az utóbbi időben kissé egyhangúvá vált a halas kínálata, ezért más forrásokat is figyelembe vettem a szombati halnap megtervezésekor. Sajnos a Kaiser's mirelit szekcióban sem volt túlzottan bőséges a választék, a legszimpatikusabbnak a kilós kiszerelésű cápaharcsa, azaz pangasius filé tűnt. Kibontva és lassan kiolvasztva viszont hamar megváltozott a véleményem, de már nem volt más választás. A legnagyobb probléma, hogy méretes jégréteggel vonják be a halfilét, a végén marad egy szinte használhatatlanul vékony filé (amely még meg sem pirul, de már a kiszáradás határán van) és 40 deka víz. Ugye milyen jó üzlet? Úgy gondoltam, hogy a halhoz köretként egy teljesen újraszabott zöldbabfőzeléket adok. Az ötletet a Olimpiában felszolgált főzelék adta, ebből majdnem teljesen kimarad a hagyományosnak mondott "főzelék-jelleg", nincs semmiféle habarás, sűrítés, csak egy könnyű joghurtos öntet.
![]() |
Hozzávalók (3-4 adag)
- 1 kg cápaharcsa filé
- só, bors, csilis olívaolaj
- 25 g vaj
- 600 g zöldbab
- só
- kacsazsír, libazsír
- 2 doboz joghurt (2*150 g, egyik lehet kefir is)
- 1 dl kovászos uborka lé
- kapor, fokhagyma, csipet só
- tálaláshoz 1 citrom
A kiolvasztott cápaharcsa filét sózom, borsozom, meglocsolom csilis olívaolajjal, legalább egy órát pihentetem, felhasználás előtt 40-50 perccel kiveszem a hűtőből. A zöldbabot megtisztítom, kb. 4 centis darabokra vágom és közepesen nagy lángon, kacsazsíron megpirítom. Amikor egyenletesen megpirult, sózom, rálocsok egy deci kovászos uborka levet (ha nincs, lehet egy citrom leve is), amelyet szinte teljesen beforralok (nem több, mint egy perc). Tálalásig félreteszem. Egy kis pohár joghurtból és kefirből (csak egy joghurt volt készleten), valamint csipet sóból, kevés finomra vágott kaporból és egy gerezd lereszlet fokhagymából öntetet készítek. Az öntet egyúttal mártásként is szolgál a halfiléhez, mert a mártás különben nélkülözhetetlen lenne hozzá.
Serpenyőben vajat habzásig hevítem, és 2-2 perc alatt megsütöm a halfilék mindkét oldalát. Adagonként negyed citrommal tálalom. Egy jófajta sauvignon blanc ideális kísérője.
Utolsó kommentek