A legutóbbi piacolás alkalmával igencsak meghökkentem, amikor a gombászok standjához érkeztem. Óriás pöfeteget árultak, eddig még a kecskeméti piacon ezzel a gombával nem találkoztam, csupa meglepetés. Egyébként is jó régen ettem már, amikor utoljára ilyet kaptam, az már történelemnek számít. Nagyon megörültem neki, vettem egy szép takaros, fél kilós darabot. Az óriás pöfeteg elkészítésére több mód is van. Például ki lehet kaparni a belsejét, amelyet megpirítva egyéb más finomságokkal összedolgozva visszatöltenek, majd az egészet sütőben megsütik. Lehet rántani is, esetleg két szelet közé sajtot illesztve. Ezek azonban úri huncutságnak tűnnek annak fényében, hogy már időtlen idők óta nem jutottam óriás pöfeteghez, ezért inkább ki akartam élvezni a gomba ízét, erre pedig egy minimalista elképzelés megvalósítását tartottam legalkalmasabbnak. Elég csak vajon megpirítani, egy kis kakukkfűvel és borssal fűszerezni, és semmi több. Köretként egy kis vöröslencse szintén jól illeszkedik ebbe a koncepcióba, a gombához megfelelő hátteret ad.
![]() |
Hozzávalók (3 adag)
- 1/2 kg óriás pöfeteg
- 2 kis fej lilahagyma
- 30 g vaj, 2-3 ek. olívaolaj
- 1 csokor friss kakukkfű
- kisebb csokor petrezselyemzöld
- 250 g vöröslencse
- 1/3-1/2 kk római kömény
- 1 kis fej lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- 2-3 babérlevél
Egy kevés római köményt késsel felaprítok, egy kis fej lilahagymát és két gerezd fokhagymát finomra vágok, olívaolajon megpirítom, a hagyma épp csak színt kapjon. Sózom, hozzáadom a megmosott vöröslencsét, 2-3 babérlevelet és bő kétszeres mennyiségű vizet. Néhányszor megkeverve 15-20 perc alatt puhára párolom. Ha olyan hangulatom van, a végén elkeverek benne néhány darabka friss vajat.
A pöfeteget félbe vágom, majd kb. másfél-két centis szeletekre. Ha a gomba szép, egészséges, a külső héját nem húzom le, teljesen felesleges. Ha úgy ítéltem meg, hogy ezek még mindig túl nagy szeletek, akkor a felszeletelt fél pöfetegeket jól összefogom, és vízszintes irányban megfelezem. Két kisebb lilahagymát félbe vágok, hosszában is megfelezem, felkarikázom. Serpenyőben vaj és olívaolaj keveréket hevítek (nem érdemes spórolni, ha túl kevés, a gomba felszívhatja), amikor kellő hőmérsékletű, megfuttatom rajta a hagymát, majd hozzáadom a gombát. Ez már majdnem túl nagy mennyiség egy nagyobb serpenyőnek is, de nem kell aggódni, mert hamar összébb esik. A serpenyőt rázogatva keverem, de néha óvatosan fakanállal is be lehet segíteni. Amikor a gomba megpirul, készen van, sózom, borsozom, megszórom frissen vágott kakukkfűvel és petrezselyemzölddel, összeforgatom és tálalom.
Utolsó kommentek