Sógornőm névnapjára Cserke tiramisu-tortája alapján készítettem egy hasonló szedres tortát (erről majd máskor), amellyel mindenki elégedett volt. Ennek tapasztalatai alapján most egy jóval egyszerűbb poharas krémet készítettem, tényleg csak a szokásos minimalizmusom jegyében. Persze az ilyen krémek esetében a mosogatnivaló éppen hogy nem minimális, az összes befektetett munka jelentős része ezzel telik, de az ilyen jelentéktelen dolgokon egyszerűen átsiklunk. Mostanság a szilva az egyik slágergyümölcs nálunk, amíg van, ki kell használni (pl. szilvás rétes méterszámra fog még készülni). A szilva tavaly nagyon megtetszett rozmaringgal párosítva, egy ilyen pohárkrémből pedig szinte kihagyhatatlan, tehát belecsempésztem egy keveset, és ismét nagyon jól együttműködtek.
![]() |
Hozzávalók (4 nagy pohár)
- 500 g mascarpone
- 4 tojás
- 3-4 ek. porcukor
- 3/4-1 tk vanília-kivonat
- csipet só
- 750 g szilva (besztercei)
- 2 kisebb ág rozmaring
- 20 g legalább 60%-os étcsokoládé (lehet csilis)
A szilvát kimagozom, vastag falú lábasban fél deci vízzel felteszem főni, mintha lekvárt készítenék. Forrástól számítva kb. 10 percig folyamatosan kevergetve rotyogtatom, megvárom, amíg besűrűsödik. Ekkor hozzáadom két kis rozmaringág leveleit apróra vágva, összeforralom, elzárom a tüzet. Turmixgépben egyneműsítem, de még ezután is maradnak benne apró héjdarabok, ezért nem árt átpasszírozni, sokkal jobb úgy az állaga, de aki lusta vagy szereti, felhasználhatja így is. Kihűtöm (hideg vizes fürdőben), melegen nem jó felhasználni, addig elkészül a mascarponés krém.
Az egész tojásokat csipet sóval kemény habbá verem, félidőben hozzáadva néhány teáskanál porcukrot. A tojáshabot gőz fölött habverővel besűrítem. Vigyázni kell vele, nehogy rántotta legyen belőle. Visszahűtöm, addig a szobahőmérsékletű mascarponét egy szűk teáskanálnyi vanília-kivonattal és 2-3 teáskanál porcukorral felverem. Ezt jobb kézi habverővel csinálni, a gép csak szétmaszatolja, és egyébként is jobban érezni, mikor lazul fel kellőképpen. Beleforgatom a kihűlt tojáshabot, óvatosan eldolgozom, és 15-20 percre berakom a fagyasztóba, hogy annyira besűrűsödjön, hogy ne merüljön el benne a szilvapüré. Ha kellően sűrű a krém, több rétegben pohárba szedem, alulra mascarpone, rá egy réteg szilva, és így tovább, a tetejére mascarponés krém. Legalább 4-5 órát hűtőben pihentetem, majd tálaláskor jóféle étcsokoládét reszelek rá. Érdemes kipróbálni csilis csokival, még pikánsabb.
Utolsó kommentek