A szombati halnapokhoz mostanában jobbára csak pontyot tudok szerezni elfogadható minőségben, de mégsem mondhatnám, hogy unalmas. Mindig lehet rajta egyet csavarni akár a fűszerezéssel, akár a körítéssel. Legutóbb annyira jól sikerült, hogy életem párja kétszeri repetával dupla adagot tett magáévá, így ketten egyenlő arányban abszolváltunk egy másfeles pontyot.
![]() |
Hozzávalók (2-3 adag)
- 1 ponty 1.5 kg körül élősúlyban
- 3 ek csilis olívaolaj
- só, bors
- 10-15g vaj
- 3-4 zsenge cukkini
- 2 gerezd fokhagyma
- 20 g vaj
- só
- kis csokor kapor
- 150-180 g tejföl
- 100 ml kovászos uborka lé
A megtisztított pontyot kifilézem. Az úszókat, csontokat, stb. lefagyasztom, jól jön majd egy halászlé alapjához. A ponty bőrét éles késsel bekarcolom, de csak kannyira, hogy a húst ne sértsem, akkor kevébé hajlamos sütéskor összeugrani (az is működik, ha a sütés elején fakanállal jól lenyomjuk, hogy mindenütt érje a serpenyőt). A filét 3-4 mm-ként beirdalom, alaposan besózom, és bedörzsölöm csilis olívaolajjal. Legalább két órát, de akár fél napot is állhat a pácban a hűtőben. Felhasználás előtt egy órával kiveszem, hogy mire sütésre kerül a sor, szobahőmérsékletű legyen.
A cukkinit megmosom, a felső végét levágom, és innen kezdve héjastul legyalulom. Sózni, kinyomkodni felesleges, állni sem kell hagyni. A fokhagymát apróra vágom. Vastag falú lábosban vajat hevítek, megfuttatom rajta a fokhagymát, majd hozzáadom a cukkinit, és néhány perc alatt készre pirítom, párolom. A cél az, hogy csak épp, hogy megpuhuljon, ehhez tulajdonképpen csak fel kell melegíteni. Sózom, megszórom finomra vágott kaporral, felöntöm egy kevés kovászos uborka lével, hozzáadom a tejfölt, amelyet gyors mozdulatokkal elkeverek benne. (Ha nincs uborkalé, jó a citrom vagy lime leve és egy kevés a héjából - (c) starfokker -, esetleg jobb minőségű bor- vagy almaecet.)
Serpenyőben a vajat habzásig hevítem, majd közepesen erős lángon először a halak bőrös felét sütöm ki. Amikor már majdnem 2/3-ig átsül, a bőre biztosan ropogós. Óvatosan megfordítom, a másik felét kb. másfél percet sütöm. Amikor kész, mindkét oldalára török egy kevés tarkaborsot és tálalom.
Utolsó kommentek