Bár az idén viszonylag kevés spárgás poszt írható a számlámra, ez nem jelenti, hogy nem került sűrűn az asztalra. Ellenkezőleg, hetente legalább kétszer-háromszor is volt spárga, csak az idén pont úgy alakult, hogy nem volt időm a kísérletezésre, ezért többnyire a bevált dolgoknál maradtam egy gyors vacsora keretein belül. A sajtmártásos variáció többször előfordult, ezt sem lehet megunni, mert a sajtokat és a fűszereket variálva mindig másmilyen lesz. A juhsajtos, illetve pecorinós változattól a kecskesajton át a cheddarig igen széles a skála, mind jól megfér a spárgával. Rizsből is számtalan kombináció létezik. A basmati vagy jázmin rizs például önmagában is elég karakteres, de egy krémesebbre fövő kerekszemű rizs és ebből rizibizi egészen más világ. Mindezek közös jellemzője, hogy időben sem kell sokat rászánni, ha jól számolok, még hamarabb megvan, mint egy tésztaétel: tíz perc előkészület, hat-hét perc elkészítés, ennyi idő alatt még csak a tésztafőző víz forrt fel ... :)
Hozzávalók (2 adag)
- 60 deka zöld spárga
- 15 deka kerekszemű rizs
- 15-20 deka zöldborsó
- 1-2 deka vaj
- só
- 3 dl tej
- 2 deka vaj
- 3/4-1 ek. liszt
- 5-5 deka cheddar és éven túli gouda (lehet másfajta, akár juh- vagy kecskesajt is)
- só, bors, szerecsendió
Elsőként a rizzsel kezdem, vajat hevítek, kissé megpirítom rajta a rizst, hozzáadom a zöldborsót és kevés sót, felöntöm közel kétszeres mennyiségű vízzel, lefedve megpárolom. Egyszer-kétszer óvatosan átforgatom. A spárgákat megmosom, levágom az alját, és amennyire szükséges, meghámozom. Nagyobb edény aljába két ujjnyi vizet teszek, beleteszem a párolóbetétet, rá a spárgát, lefedve forrástól számított 5-6 percig gőzölöm. Eközben elkészítem a sajtmártást. Alapja a közepes sűrűségű besamel: vajat hevítek, beleszórom a lisztet, eldolgozom, mehet rá a tej és egy-két csipet só. Csomómentesre keverve felforralom, közben besűrűsödik. Reszelek rá szerencsendiót, török rá borsot, beleszórom a lereszelt sajtot. Kis lángon folyamatosan kevergetve megvárom, míg elolvad a sajt, készen van. Ekkora megpuhul a spárga is, a betéttel együtt kiemelem, tálalóedényre borítom, megszórom nagy szemű tengeri sóval, és tálalom. A spárgához hagyományosan jól illik a sauvignon blanc, de most mégis másként alakult: annyira meleg volt, hogy Frittman cserszegi fűszereséből készített fröccsöt kortyoltunk hozzá.
Utolsó kommentek