Akár VKF-poszt is lehetne, de nem az:). Most, hogy hirtelen berobbant a nyár, szinte napról-napra újabb zöldségek jelennek meg a piacon, elkezdődött az igazi tobzódás (Chilii!!!!!!!). Ebben az időszakban kisebb vagyonokat tudok elkölteni a piacon. Már alig tudom vinni a nagy kék ikeás táskám, dagad az oldala, minden irányba lógnak ki belőle a zöldek, de még milyen szép ez a kis répa, vegyünk csak belőle, hogy az a kis hagyma, az is kell, sőt a szép spárga jó lesz a kecsegéhez, stb., így mire végzek, szabad szemmel távolról is jól látható összeggel könnyebbül meg a pénztárcám. A lényeg, hogy a húsokról áthelyeződik a hangsúly a zöldségekre, de ahogy Toma is többször említette mostanában, ilyenkor tényleg legjobb a mediterrán koszt.
Hozzávalók (8-9 adag)
- 12 csirkeszárny, 4 comb
- 2-3 ek libazsír
- só, 1 kk. szecsuáni bors, 1/2 kk. római kömény, 1/2 kk. lepkeszegmag, 1/2 tk. édeskömény, 3/4 tk. feketebors
- 2.5 kg újkrumpli
- 2-3 ek libazsír
- 2 cs. "túlkoros" újhagymahagyma (a gumója már gömbölyű)
- 3 fej újfokhagyma
- 3-4 fej közepes gyöngyhagyma
- 3 közepes paradicsom
- 1.5-2 dl tyúk, csirke vagy zöldség alaplé
- 1 cs. petrezselyemzöld
A fűszereket és annyi sót, amennyit a csirkére szántam serpenyőn majdnem füstölésig pirítottam, amint kihűlt, mozsárban finomra törtem. Közben a csirke-alkatrészeket megpörköltem, megtisztítottam, papírtörlővel felitattam a nedvességet róla. Megszórtam a sós fűszerkeverékkel, alaposan összeforgattam. Serpenyőben libazsírt hevítettem, és nagy lángon megpirítottam a húst, majd tepsibe szedtem, végül a serpenyőben lévő zsírt ráöntöttem. Lefóliáztam, fél órára 200 fokra előmelegített sütőbe tettem, majd egy kicsit emeltem a hőfokon és fólia nélkül hagytam még további 20-25 percet tovább pirulni. Ez persze enyhe eufémizmus, a sütöm esetében a pirítás a legutolsó kifejezés, amely eszembe jut.
Az újkrumpliról kézzel ledörzsöltem a héját, felkockáztam. Forró libazsíron kissé megpirítottam, felöntöttem tyúk alaplével és lefedve kis lángon pároltam. 8-10 perc múlva hozzáadtam a felkockázott paradicsomot, az újhagymákat egészben, a többi hagymát pedig "gerezdekre" vágva. Még újabb 10 perc kell neki, készen is van. Néha nem árt óvatosan átforgatni, hogy le ne kapjon az alja. Amikor elkészült, adjunk hozzá egy jó nagy csokor felaprított petrezselyemzöldet.
Ennyivel azonban nem értem be, nem is érhettem :). A piacon az egyik néne már hét közben jelezte, hogy ha kérek, tud bébisárgarépát hozni. Hát hogyne kértem volna! Elég macerás tisztítani, illetve időigényes, mert sokat kell belőle, de annyira finom, hogy bármit megér, és csak rövid ideig van szezonja. A szokásos, nálunk hőn kedvelt vajon karamellizált változatát készítettem. Most annyit variáltam rajta, hogy só nélkül készítettem, illetve mellédobtam 2-3 babérlevelet is, nagyon jó hozzá! Töredelmesen megvallva, készítettem még tejfölös-kapros uborkasalátát is. Ha már túlzás, nagyban űzzük. :)
Utolsó kommentek