A halasnál mindig érdekes dolgokra bukkanok, a legutóbbi zsákmányom a fürj volt. Nem lehetett kihagyni, az ára is igen kedvező volt, ezer forint kilónként igazán méltányosnak mondható. Természetesen nem vad, hanem tenyésztett fürjről van szó, de ez jelentősen nem kissebbíti érdemeit, cserében nem kell a söréteket vadászni belőle. Miután már a a főételhez beszereztem az alapanyagot, kizárólag levesben léphettek színre a jómadarak. Aki tud fürjet szerezni, nyugodtan próbálja ki, ízvilágra leginkább talán a fácánhoz hasonlítható, persze nyilván van eltérés. A végeredmény színe a cékla miatt kissé bizarr átmenet a narancs és a rózsaszín között, de ennyit be kell vállalni, a cékla igen jól harmonizál a fürjjel ebben a levesben.
Hozzávalók (8-10 adag)
- 8 db fürj (1.3 kg)
- 2 db cékla
- 8-9 szál sárgarépa
- 2-3 petrezselyemgyökér
- 3 kisebb zeller
- 1 karalábé
- 1 fej vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- só, bors, csombor
- 1/2-1 doboz paradicsomkonzerv
- 400 g tejföl
- 2 ek. étkezési keményítő
- 450 ml kovászos uborka lé /almaecettel vagy balzsamecettel is savanyíthatjuk/
- 2 dl száraz fehérbor
- frissen vágott petrezselyemzöld
- 2 ek libazsír
A megtisztított fürjeket minden oldalukon libazsíron megpirítottam, majd kivettem az edényből, és a zsiradékon megpirítottam a finomra vágott hagymár és fokhagymát. Sóztam, borsoztam, felöntöttem fehérborral, felkapargatva a pörzsanyagokat. Visszaraktam a madarakat és felöntöttem annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Lehaboztam, amikor szükséges volt, de nem kell túlzottan alaposnak lenni, mint egy hagyományos húslevesnél, hiszen a végén úgyis behabarjuk. Forrás után csendes tűzön lefedve bugyborékoltattam, miközben megtisztítottam és hasábokra vágtam a zöldségeket. Amint ezzel kész voltam, hozzá is adtam, a fürjet nem kell órákig főzni. Amikor a zöldségek megpuhultak, hozzáadtam bő fél doboz paradicsomkonzervet /lehet egész is/, a paradicsomokat nagyobb darabokra vágtam. Hozzáadtam a kovászos uborka levét és a szárított csombort is, összeforraltam, a tejfölben csomómentesre eldolgoztam a keményítőt és behabartam. Tálaláskor frissen vágott petrezselyemzöldet kínáltam hozzá.
Utolsó kommentek