Napmátka múlt pénteken a közösség elleni izgatás jegyében egy tojásmentes csokoládétortát tett közzé. Nekem pedig már éppen csokoládé-hiányom volt, így többször is rákattintottam a blogjára, folyamatosan hergelve magam. Sokáig nem is bírtam magammal, másnap estére el is készítettem. A tavalyi sült szamócából már csak egy üveggel maradt, féltve őriztem eddig a pillanatig, ám most ez is elesett, nagyon jó volt hozzá, bár életem párja a mákos gubához készített vaníliasodóval is kipróbálta, és tetszett neki. Szerencsére már csak másfél-két hónap a szamócaszezonig, addig majd csak megleszek valahogy :).
Hozzávalók
- 250g teljes kiőrlésű rétesliszt /lehet fehér is/
- 100 g porcukor
- 3-4 cs bourbon vaníliás cukor
- 50 g 85% Lindt csokoládé
- 50 g 22% holland kakópor
- 4-5 cl rum
- 1/2 tk só
- 1/2 tk szódabikarbóna
- 200g szobahőmérsékletű vaj
- 200 ml tej
A vajat, rumot és tejet őlordsága keverőtáljában kissé eldolgoztam /habverő kart használtam/. A többi hozzávalót a csokoládé kivételével egy tálban egyneműsítettem, majd folyamatos üzem mellett szép fokozatosan a keverőtálba adagoltam, csomómentesre keverve. A végén hozzáadtam a felaprított csokoládét is. 26 cm-es tortaformát kivajaztam, megliszteztem, beleöntöttem a masszát, elsimítottam a tetejét, 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt megsütöttem. A végén tűpróba, majd a sütő ajtaját nyitva hagyva fél óra alatt fokozatosan kihűtöttem. Tálaláskor jöhet hozzá a sült szamóca vagy valamilyen lágyabb gyümölcslekvár, de mint említettem, a vaníliasodó is jó hozzá, sőt magában is élvezetes :).
Utolsó kommentek