Ha már az előző posztban a világvégét világválságot emlegettem, akkor a most következő étel még jobban beleillik a gondolatmenetbe. Akkor is rendkívül gazdaságosan kihozható, ha tisztességes, minőségi alapanyagokból készítjük, egy kiadósabb adag kb. 200-250 forint körül jön ki. Készíthető belőle nagyobb mennyiség is -kevés persze nehezen kivitelezhető-, másnap felmelegítve is kiváló. Ráadásul szeretem is, igaz évente pár alkalomnál többször azért ez is túlzás lenne ebből is.
Hozzávalók (8 adag)
- 800 g darált hús
- 300-350 g rizs
- 1 jó nagy vagy 2 kisebb fej kelkáposzta
- 800 g tejföl (vagy 700g+ 100 g sajt)
- só, bors, fűszerkömény, babérlevél
- 2-3 sonkahagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 2 ek borecet
- olívaolaj és/vagy (liba)zsír
A kelkáposzta torzsáját kivágom, sós, babérleveles, ecetes vízben megabálom, majd kihűtöm. Az a jó, ha még nem esik össze, épp egy kicsit roppanós marad. A rakott kelhez jobban szeretek kerek szemű rizst használni. Bár nehézkesebb vele dolgozni, de a keletkező szaftokat jobban magába tudja szívni, és a végeredmény özesebb és puhább lesz vele. A megmosott rizst kevés olívaolajon vagy más zsiradékon megfuttatom, sózom, felöntöm vízzel vagy alaplével, és megpárolom. Amikor kész, célszerű óvatosan átkeverni, hogy ne tapadjon össze. Miközben a rizs párolódik, a sonkahagymát és a fokhagymát finomra vágom, libazsaíron /olívaolajon/ kissé megpirítom, amikor kezd színe lenni, hozzáadom a darálthúst, és állandóan kevergetve azt is megpirítom. Amíg ki nem fehéredik, szorgosan kevergetni kell, mert összeragad, és utána többet nem jön szét. Ekkor megszórom mozsárban megtört borssal és fűszerköménnyel, egy-két percig tovább párolom, majd a legvégén sózom, hogy minél kevesebb levet engedjen. Ekkorra jó eséllyel kihűl annyira a káposzta, hogy szét lehessen szedni leveleire.
Az előkészületek után a legnagyobb tepsit kikenem zsírral vagy olívaolajjal, majd résmentesen lerakok egy réteg kelkáposzta levelet. A kisebb leveleket jól fel lehet használni a hiányzó részek kitöltéséhez. Aki sósabban szereti, sózhatja is, de nem szükséges. Erre jöhet egy aránylag vékony réteg rizs. Ha kissé összecsomósodott volna az edényben, kézzel is szét lehet morzsolni szóráskor. Erre kerül a darálthús, ha valaki borsosabban szereti, még megszórhatja frissen őrölt borssal, majd jöhet egy réteg tejföl. Én ezt bárkanállal szoktam fél kézzel, ívesen rádobálni, mint ahogy a kőműves a falra a maltert, hogy minél jobban terüljön. Máskülönben fél kilót is rákénhetünk:). Jöhet rá egy réteg káposztalevél, enyhén lenyomkodva, hogy ne maradjon levegős. Újabb rizs, darált hús, tejföl, majd káposzta lenyomkodva. Végül a tetejére tehetünk tejfölt és/vagy sajtot, ki hogyan szereti. Magasabb edény esetén természetesen még nem értünk a végére, jöhet rá még egy réteg. Tegyük kb. 40-50 perce közepesen forró sütőbe, míg szépen meg nem pirul a teteje. Tálalás előtt 15-20 percet pihentessük.
Utolsó kommentek