Az utóbbi időben a hagyományos szombati halnap több alkalommal is elmaradt, ezért megnyugtató és nagyon jó érzés volt újra belekezdeni. Mint amikor az ember több hét kissé kényelmetlen szállodai lét után hazatér, és belefog a régi mindennapi kerékvágásba. Különösen megörültem, amikor a halas az "Árulnake-e itten halat, kérem szépen?" kérdésemre csak félszemmel felsandított, és pisztrángokat kezdett emlegetni. Mint kiderült, szlovák import, teljesen friss, élő példányok, és azért kellett külföldi beszerzési forrás után nézni, mert a magyar annyira tápos, rossz ízű volt, hogy ezt jó érzésű, tisztességes halkereskedő nem vállalhatta fel. Ehetetlen volt. A szlovák pisztrángok szépen ficánkoltak, méretre pont az ideális 20-30 dekásak voltak, így öten velem jöttek. Kialakult hát a pisztráng-ötös. A darabszámról különben ekkor nem is tudtam pontosan, csak amikor asszony pajtás rákérdezett a vacsorára, poénból rávágtam, hogy pisztráng ötös. Aztán jött a számlálás, és kiderült, tényleg annyian vannak.
Még tavaly sikerült egy olyan aszalt paradicsom szállítmányt beszereznem, amely nagyon finom, ízletes, viszont valamiért sózott volt. Mammával is konzultáltam ezügyben, végül arra a megállapításra jutottunk, hogy ezt leginkább fűszerezésre lehet felhasználni. Ezt most egy kicsit továbbgondoltam, és ideális haltöltelék került belőle. Pont elveszítette a zavaró sósságát, és nagyon kellemes, már-már buja paradicsomos aromát adott a pisztrángnak.
Hozzávalók /3 adag/
- 5 db pisztráng
- só, bors
- 10 aszalt paradicsom-szelet /ebben inkábbb fél paradicsomok vannak/
- 2 ág rozmaring
- olívaolaj
- 1.5 kg krumpli
- 2.5 dl tejszín
- 2-3 deka vaj
- só
- 2 tk medvehagyma-pesto
A pisztrángokat megtisztítottam, besóztam, megborsoztam, és egy bő órát hagytam állni, majd mindegyik hasába két-két aszalt paradicsomdarabot raktam. A tepsit vékonyan kiolajozott, a halakat "állítva" egymás mellé raktam, közéjük dugtam két kisebb rozmaring ágacskát, és egy kicsit meglocsoltam olívaolajjal. Lefóliáztam, 200 fokra előmelegített tepsibe raktam. Jó húsz perc sütés után levettem róla a fóliát, majd további 20 percet sütöttem magasabb hőfokon, hogy hátha pirul egy kicsit, sajnos az én sütőmben ez nem annyira egyszerű feladat.
Köretként egyszerű medvehagymás törtkrumplit készítettem, a pisztrángot ezzel és negyedbe vágott citrommal tálaltam. Zenei aláfestésként pedig mi mást is ajánlhatnék, mint a címben is szereplő zeneművet :)
Utolsó kommentek