Már régóta ostromlom a Csillagánizst, hogy szerezzenek nekem Francine kenyérélesztőt. Egyelőre még nem jártak sikerrel -szerencsére még van pár csomaggal-, de a múltkor hoztak nekem Hovis-t, amelyik szintén jó fajta, és kiváló nagylyukú bagettet sütöttem vele. Most pedig érkezett egy csomag Francine kenyérliszt, amelyet már másnap ki is próbáltam. A liszt igen jó minőségűnek tűnik, már a tapintása is más, mint a hazaiaké. Némi adalékanyag van benne, bár talán nem túl veszélyes mértékben. Továbbra is az útkeresés fázisában tartok kenyér-ügyileg, még mindig nincs meg a tökéletes módszerem. Sajnos a kelesztés utáni kiszakítással vannak legsűrűbben gondjaim, és így rengeteg "lyukat" elvesztek, bár most ennek ellenére is rendkívül jó kenyeret sikerült sütnöm.
Hozzávalók
- 750 Francine kenyérliszt
- 1/2 cs. Francine kenyérélesztő
- 450 ml hideg víz
- 16-18g só
A hozzávalókat reggel jól összedagasztattam Őlordságával, majd letakarva kiraktam az erkélyre. Hidegen kelesztve egészen más ízeket és állagot kapunk, ilyenkor ugyanis az élesztő csak késleltetve kezd el dolgozni, így több cukor keletkezik, és marad a tésztában. Este /kb. 12 óra kelesztés után/ kibányásztam a kelesztőtálből a kenyértésztát, sikerült elég csúnyán összenyomorítanom. Ez van. Másik tálat tiszta konyharuhával béleltem ki, jól megszórtam liszttel, ebbe került a tészta, hogy kissé újra megkeljen. Egy óra múlva meglisztezett sütőlemezre borítottam /itt is bénáztam egy keveset, kilapult/, és forró sütőbe tettem. 55 perc alatt sült ki, mikor kezdett pirulni, enyhén sós vízzel átkentem, hogy fényesebb legyen a kérge.
Legközelebb azt hiszem kipróbálom közvetlenül a sütőformában keleszteni, vagy pedig megpróbálok abszolút tapadásmentes fóliát beszerezni, és akkor kelesztés után közvetlenül ki tudom borítani a tálból.
Utolsó kommentek