A nemrégiben élkészített töltött tök annyira tetszett, hogy -másfajta töltelékkel- gyors ismétlést kívánt. Az élet azonban annyiban keresztbe húzta a számításaim, hogy a vacsoravendégségbe érkező barátom teljes mértékben kizárta a tököt, mint lehetséges élelmiszert. Ezért úgy döntöttem, hogy a piacon fog eldőlni, mit is vacsorázunk. Szerencsére az egyik kedvenc termelőm végre árult cukkinit, mégpedig többféle méretosztályban. Volt nála kb. 30 centi hosszú is, amely tényleg kiválóan alkalmas a töltésre. Habár tökféle, ez már zöld jelzést kapott.
Hozzávalók /6 adag/
- 4 db 25-30 centis cukkini
- 700 g marhacomb /ne legyen túl sovány/
- 1 csésze /200-250 g/ vörösrizs /lehet barna vagy hántolt kerekszemű is/
- 500 ml marha alaplé
- 1 ek. rózsabors
- só, bors, kapor, bazsalikom, kakukkfű
- 1 tojás
- 1 doboz hámozott paradicsomkonzerv
- 500 ml passzírozott paradicsom
- olívaolaj
- 150 g közepes érlelésű gouda
A Lehel piacon a török boltban kaptam vörös rizst, így kétség sem merülhetett fel, hogy ezt fogom felhasználni a töltelékbe a marha mellé, kiválóan harmonizálnak egymással. Megmostam, 10 perce beáztattam, lecsepegtettem. Két evőkanálnyi olívaolajon megfuttattam, majd felöntöttem bő kétszeres mennyiségű marha alaplével, kapott egy csipet sót, és fél óra alatt kis lángon lefedve puhára pároltam. Addig a marhacombot késsel felvagdaltam. A rizst vízfürdőben kihűtöttem, és elkészítettem a tölteléket. Hozzáadtam a marhát, az apróra vágott paradicsomot, egy tojást, sót, finomra vágott kaprot, kakukkfüvet, bazsalikomot és mozsárban megtört rózsaborsot. Hagytam pár percet összeállni, addig kezelésbe vettem a cukkinit. Nem kell meghámozni, elegendő csak a végeit levágni, a belsejét kanállal kikaparni. Kissé sóztam, hagytam egy percet, hogy átjárja. Eközben előkészítettem a tepsit is, kikentem olívaolajjal. A paradicsomkonzerv levét és a passzírozott paradicsomot elkevertem kevés sóval, finomra vágott kaporral és bazsalikommal. Kétharmadát a tepsi aljába öntöttem. A cukkineket egyenként megtöltöttem, szorosan egymás mellé helyeztem a tepsiben. A maradék paradicsomlevet rálocsolgattam, majd goudát reszeltem, mindegyik cukkini tetejét egyenletesen megszórva vele. Fóliával lefedtem és 210 fokos sütőbe tettem. 45 perc múlva levettem a fóliát, 250-260 fokra emeltem a hőmérsékletet és kb. 20 perc alatt megpirítottam.
Utolsó kommentek