Ezzel a fehérpecsenyével óriási szerencsém volt. Egyik szombat délelőtt nem kaptam sehol sem szép marhacombot, ezért elmentem a régebbi hentesemhez. Kiderült, hogy a két nappal azelőtt érkezett marhából a fehérpecsenye megmaradt, mert nem jöttek érte. Így az ott volt kilógatva két napig a hűtőkamrában. Ilyen ideális érlelési feltételeket otthon nem is tudnék biztosítani, ezért nagyon megörültem neki. Otthon csak bedörzsöltem pár csepp olívaolajjal, és a másnapi felhasználásig a hűtőbe került. Ha már így alakult, illetve apám születésnapja miatt csak nem is lett volna túl sok időm foglalkozni vele, nem is bonyolítottam túl.
Hozzávalók /8 adag/
- 1.5 kg fehérpecsenye /jó a feketepecsenye vagy a más hátsó combrész/
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 fej lilahagyma
- 4-5 dl jófajta száraz, könnyű vörösbor
- nagyszemű tengeri só, bors, tárkony, babérlevél
- kb. 1 ek olívaolaj
- 25 deka hajdina
- 2-3 sárgarépa
- 2 kisebb zeller
- 4-5 gerezd fokhagyma
- frissen vágott zellerzöld
- 3/4 ek. olívaolaj
- 500 ml marha alaplé /vagy valamilyen húsleves/
A húst ujjnyi vastagra felszeleteltem. A serpenyőt épp csak finoman kiolajoztam, és a hússzeletek mindkét olalát gyorsan megpirítottam. Egyszerre csak 2 szeletet, hogy ne hűljön vissza nagyon a serpenyő. Amint ezzel megvoltam, egy nagyobb lábasban olívaolajon megfuttattam a durvára vágott lilahagymát és fokhagymát, ráhelyeztem a hússzeleteket, sóztam, felöntöttem vörösborral és csendes tűzön puhára pároltam. Amikor már kezdett puhulni, dobtam bele néhány babérlevelet, majd az elkészülte előtt pár pár perccel megszórtam tárkonnyal és frissen őrölt borssal.
Köretnek hajdinakása készült, nagyon jól harmonizál a marhával ebben a formában. Olívaolajon megfuttatam a megmosott és lecspegtetett hajdinát és a apróra vágott sárgarépát, zellert, fokhagymát. Felöntöttem a marha alaplével, és lefedve, kis lángon megpároltam.
Az ilyen módon elkészült marhaszeleteket akkor szeretem igazán, amikor két nap múlva felmelegítem. Addiktív.
Utolsó kommentek