Hétköznap csak nagyon ritkán van időm főzni, hiszen általában este nyolc óra után érek haza az uszodából. Ilyenkor jönnek jól a gyors tésztaételek, ha meleg vacsorára fáj a fogunk, és már kifogytunk a hétvégéről felhalmozott készletekből. Eredetileg zölborsóból akartam valamit alkotni, de épp előtte készült egy zöldborsós leves, így népszavazásra bocsátottam a kérdést: a borsó vagy tengeri herkentyű. Meglepetésemre érkezett a válasz, ilyet is ritkán hallani a kedves szájából: tengeri herkentyű! Rendben van, nem vagyok semmi jónak elrontója :) /A technika mindenesetre megtréfált, sikerült csupa életlen képet lőni, ezért elnézést/
Hozzávalók (2 adag)
- 200g tisztított kagyló /mélyhűtött/
- 1 kisebb sonkahagyma
- 1 kisebb fej fokhagyma
- 400 g hámozott paradicsomkonzerv /azaz 1 doboz/
- só, frissen vágott kakukfű, petrezselyemzöld
- 1 ek olívaolaj
- 250g orecchiette
Tegyünk fel 2.5-3 liter vizet forrni a tésztának. Felforrt, sóztam, tésztát beledöntöttem. A fokhagymagerezdeket kés lapjával elnyomkodtam, felaprítottam, és egy nagyobb serpenyőben olívaolajon megfuttattam. Hozzáadtam a felaprított sonkahagymát is, megszórtam egy kevés nagy szemű tengeri sóval is. Mivel nem volt idő módszeresen kiolvasztani a kagylót, így már most hozzáadtam. Pár percig együtt pirítottam /olvasztottam?/, majd felöntöttem a paradicsomkonzerv levével, és kapott jópár evőkanálnyit a tésztafőző vízből is. A paradicsomot közben feldaraboltam, és mikor a tészta már majdnem kifőtt, hozzáadtam a mártáshoz, és összeforraltam. Felaprítottam a kakukkfüvet, egy nagy csokor petrezselyemzöldet, a kifőtt tésztával együtt a mártásba forgattam, és már tálaltam is.
Utolsó kommentek