A cím alapján nem kell túl bonyolult dologra gondolni, és ez már rutin szerint gyorsan is ment. Piros megkért, hogy ha lehet, pénteken estére süssek már valamit, mire elcsigázva hazaér a heti faradalmakból. Jó szomszéd a bajban segít. Sok időm nem volt, így csak egyszerűen a csigamániának hódoltam egyet. Meggylekvárral, kakaóval, nádcukorral, fahéjjal, hogy a komplementer ízeket se feledjük :)
a kép csalóka, a tányér kicsi, a csiga sem túl nagy
Hozzávalók (10 db)
- 20 deka teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 20 deka tönkölybúza fehérliszt
- 5-6 deka barna nádcukor
- 2 cs. bourbon vaníliás cukor
- 2 deka élesztő
- 1-2 tk őrölt fahéj
- 1 ek rum
- 3 tojássárgája
- 2-2.5 deci tejszín
- csipet só
- kevés olívaolaj vagy vaj a dagasztáshoz
töltelékbe
- 100-150 ml meggylekvár (igen jó a sütésálló barack is)
- 6-7 ek. min 20% jó minőségű kakaópor
- 2-3 ek porcukor
- 2-3 ek barna nádcukor
a tetejére
- 1-2 ek. barna nádcukor
valamint
- 1 deka vaj a tepsi kikenéséhez
Az utóbbi időben nagy örömömre egyre több helyen kapni barna nádcukrot, így nem kell ezért külön boltba elzarándokolni. Jellemzően valamivel drágábbak (kb. 1.5-2x), mint a hagyományos kristálycukor, viszont nincsenek agyon finomítva, nagyon jó illatuk és aromájuk van, és szerintem kevesebb is kell bele a hagyományosnál. Végül, de nem utolsósorban, ne feledjük, az igazi cukor nádból készül, nem répából. Mint ahogy a rum is:) Inkább kevesebbet, de jobbat. Az utóbbi hetekben pedig rendesen rákattantam, így a csiga sem úszhatta meg.
A vaníliás cukrokat a tejszínben elkevertem, 35-40 fokra melegítettem. /Milyen jó, hogy van már maghőmérőm, mindent méricskélek, játszik a gyerek:)/ Hozzáadtam az élesztőt, hagytam 10 percig dolgozni. Addig a többi tésztához valót, lisztet, tojássárgáját, cukrot, sót, fahéjat, rumot összerakosgattam a tálba. Hozzáadtam a tejszínes élesztőt, és negyed óra alatt bedagasztottam a tésztát. Egy órát lefedve kelesztettem, majd kinyújtottam kb. 2 mm vastagra, nagyjából a deszka (40x60?) széléig mindenhol, alul kicsit vastagabbra hagyva, ez lesz ugyanis a külső réteg, aminek alul is zárnia kell. Vékonyan megkentem meggylekvárral mindenhol, kivéve az alsó szélét. Ugyanígy szitából meghintettem kakaóval (annyira, hogy egyenletesen és teljesen fedjen), majd porcukorral, megszórtam nádcukorral. Ha néhány szem nem olvad el sütéskor, még jobb. Nem túl szorosan felgöngyöltem, 10 darabba vágtam, alját összecsippentettem, hogy a töltelék ne folyjon ki, és egymástól közöket tartva kivajazott tepsibe tettem. Konyharuhával letakarva további fél órát kelesztettem, majd 200 fokos sütőben 30 perc alatt kisütöttem. Amikor már kezdett pirulni, nádcukrot szórtam a tetejükre. Ha valaki nem szereti, hogy a cukor ropog, akkor ezt kihagyhatja, vagy csak a felét cukrozzuk meg. Vörös lambruscót kortyolgattunk utána.
Utolsó kommentek