Ismét eltelt egy szombat, ezért jön a szokásos poszt! :) A piacon a halasnál furcsa teremtmények sorakoztak, elsőre nem is ismertem fel, rá kellett kérdeznem. Ők voltak a menyhalak. Igen randa állatok, ám húsok ízletes, és gyakorlatilag szálkamentes, csak az úszók körüli részt kell jól levágni. Sok időm nem volt vele foglalkozni, mert igen nagy fába vágtam a fejszém, és azon ügyködtem a konyhában, részletek majd a VKF-re:) Ezért csak egyszerűen megsütöttem, és hagymás törtkrumplival tálaltam.
Hozzávalók (4 adag)
- 1-1.2 kg menyhal
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 ek olívaolaj
- só
körethez
- 1 kg krumpli
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- diónyi libazsír
- 2 deci tejszín (vagy tejföl)
- só
A halak külső állaga megkívánta, hogy a mosás után alaposan besózzam őket, és állni hagyjam negyed órát. Ekkorra a só megtette áldásos hatását, és lemarta a nyálkás réteget. Lecsutakoltam, lemostam a halakat, hagytam lecsepegni. Fejüket-farkukat levágtam, nagyon finoman megsóztam, majd a tepsibe tettem őket. Két evőkanál olívaolajba beletörtem 4 gerezd fokhagymát, és ezzel bekentem a halakat. Így mentek bő fél órára a 210 fokos sütőbe. A krumplit megpucoltam, kevés sós vízben puhára főztem. A levét leszűrtem, összetörtem. Diónyi libazsírt olvasztottam, ebben megpirítottam egy fej apróra vágott vöröshagymát, és beletörtem 4-5 gerezd fokhagymát. Egy csipetnyi sót is kapott. Két deci tejszín társaságában a törtkrumplihoz adtam, és eldolgoztam benne. Csemegeuborkával tálaltam.
Utolsó kommentek