A vasárnapi ünnepi ebéd utánra egy habos sütemény elkészítését terveztem asszony pajtás kívánságának megfelelően. Reggel ki is bányásztam a fagyasztóból egy csomag vegyes erdei gyümölcsöt, egy csomag málnát, és egy kevés ribizlit, hogy mire sor kerül rájuk, kiolvadjanak. Azt azonban nem kalkuláltuk be, hogy a vendégek mindenféle süteményekkel megrakodva érkeznek, ezért értelmetlenné vált egy sokadik elkészítése. No, de mit csináljak a már szinte teljesen kiengedett gyümölcsökkel, lehetőleg úgy, hogy pár napig el is lehessen tartani? Legegyszerűbb megoldásnak valamilyen gyümölcskrém vagy puding-féleség látszott. Fellapoztam a szakácsok könyvét, ahol emlékeim szerint volt ilyen. Hamar rá is találtam a Rote Grütze nevű német desszertre, ezt pofonegyszerű elkészíteni, és szükség esetén napokig elvan a hűtőben. Ez utóbbira nem került sor, mert végül még a délután folyamán szinte mind eltűnt (hallatlan, micsoda egy mohó társaság vagyunk! ).
Jelen esetben a lehető legegyszerűbb módozatban készítettem, van aki még ezt tovább hangolja egy kis vaníliaöntettel, tejszínes dolgokkal, vagy más okosságokkal, illetve a készítéséhez használt víz egy része kiváltható vörösborral, portóival, sherryvel, vagy akár piros likőrökkel, de rummal is. Mamma Rote Grütze oldaláról számtalan változat elérhető.
Hozzávalók (6-8 adag):
- 1 kg vegyes piros gyümölcs (szeder, málna, ribizli, de lehet benne magozott meggy, cseresznye)
- 6 deci víz
- 4-5 ek. kukoricakeményítő
- 4-5 ek. gyümölcscukor (édesszájúak többet is használhatnak, ízlés szerint)
- fél lime leve
- 1 rúd vanília
- 1 tk fahéj
A gyümölcsöket 3 deci vízzel feltettem főni (az alkoholos leveket ilyenkor tegyük bele, hogy legyen ideje elpárologni), hozzáadtam a lime levét, a cukrot, fahéjat, és a vanaliarúd kikapart belsejét (sőt a külső részét is belefőztem, és a végén kihalásztam). Amíg felforrt, csomómentesre elkevertem a maradék vízben a keményítőt. Forráskor egyenletesen elkevertem, megvártam, míg rottyan egyet, addigra be is sűrűsödött. Kis tálkákba szedtem, az erkély hidegében kihűtöttem őket (cca. 1 óra). Aki akart, tejszínhabot nyomott a tetejére.
Utolsó kommentek