lorien

Gasztronómiai beszámolóim. A konyhában és környékén elkövetett akciók, sikerek , kudarcok.

A recepteknél kérem figyelembe venni, hogy egy elátkozott, hőfokszabályozós, nem légkeverős gázsütőt használok.

A blog.hu megszüntette a regisztráció nélküli kommentelést. Szívesen várok visszajelzést e-mailben a lorien.hu kukac gmail.com címre azoktól, akik megosztanák velem véleményük, de ehhez nem szeretnének itt regisztrálni.

Utolsó kommentek

Google translate

Kávékorzó - független kávémagazin


Címkék

áfonya (1) afrika harcsa (1) ajánló (4) ajvár (1) alacsony hőfokon (2) alapanyag (2) alaplé (1) alapok (3) alma (6) almaszósz (1) almás kalácspuding (1) almás rétes (1) amandine (1) ananászos mascarpone krém (1) anansz (1) angelo kávézó (2) aszalt paradicsom (1) aszalt szilva (2) aszalt szilvás nyúl (1) ázsia (3) bab (10) bab; (1) bableves (1) badacsony (2) baki (3) balzsamecet (2) barack (2) baracklekvár (3) baracklekváros (1) bárány (5) báránycsülök; (1) bárányleves (1) báránymáj (1) bárányvese (1) barnarizs (1) baromfiudvar (3) barramundi (2) basmati rizs (1) bavette (2) bazsalikom (3) bébicukkini (1) bébisárgarépa (4) becsinált (1) bécsi krumplisaláta (1) bécsi szelet (1) belga (1) belsőség (3) bélszín (1) bélszín budapest módra (1) beszámoló (6) birka (2) birkapörkölt (1) birs (6) birsalma (3) birsalmamártás (1) birsalmás kalácspuding (1) birsalmás mákos rétes (1) birsmártás (3) birspüré (1) blogkóstoló (8) bodzaszörp (2) bodzavirág (1) bogrács (3) böjt (1) bolognese (1) bonchidai (1) boocafe (1) bor (13) bordáskel (1) bordelaise mártás (1) börek (2) borjú (5) borjúkaraj (2) borjúlapocka zöldborsóval (1) borjúpofa (1) bormártás (2) bőrös karaj (1) Bőrös malackaraj (1) bőrös malackaraj sült (1) bors (1) borscs (1) borsos tonhal meggyszósszal (1) brancin (1) breton palacsinta (1) briós (1) brokkli (1) brokkoli (4) brokkolipüré (1) brokkoli krémleves (1) bukta (2) bulgur (5) bulgursaláta (2) bundázott (1) burek (2) burgonyagombóc (1) burgonya gratin (1) busa (1) bussay (1) cafe frei (1) cannelloni (1) cápa (1) cápaharcsa (1) cápaharcsa zöldbabfőzelékkel (1) cápa spenóttal (1) capunti (1) carbonara (2) casa moro (1) cassoulet (2) cékla (14) céklaleves (2) céklasaláta (1) céklás marhafarok (1) ceruzabab (3) cézár (1) chili (3) chili con carne (1) chutney (3) cikksorozat (1) Címkék (1) cipal (1) citrom (5) citromfű mártás (1) citromos fűszeres karaj (1) citromos fűszres tarja (1) citromos zöldfűszeres vaj (1) citromszorbet (1) citrus (3) citrusmártás (1) clafoutis (1) Cocido montañé (1) comb (1) comté (1) conchiglie rigate kolbásszal (1) coq au vin (1) Coq à la bière (1) créme brulée (1) crème fraîche (1) csacsihal (1) császárhús (1) cseh (1) cserép; (1) cseresznye (2) cserke (1) csevap (2) csevapcsicsa (1) csicseriborsó (2) csicsóka gratin (1) csiga (8) csikemell sült zöldségekkel (1) csili (1) csilis bab (1) csilis citromos szójás szósz (1) csilis pontyfilé (1) csilis ropogós pontyfilé cukkinifőzelékkel (1) csipkebogyó (1) csipkebogyó mártás (1) csípős csirkemell (1) csirke (17) csirkecomb (3) csirkemáj (1) csirkemell (4) csirkepörkölt (1) csirke curry (1) csirke sörtésztában (1) csőben sült kelkáposzta (1) csokoládé (4) csokoládépuding (1) csokoládés (1) csokoládészofflé (1) csokoládétorta (1) csorba (1) csuka (13) csuka szalonnával hagymával (1) csuka turbolyával (1) csülkös bab (1) csülök (6) cukkini (21) cukkinifőzelék (2) cukrászat (6) curry (3) currys kecske (1) dalmácia (1) darázsfészek (1) desszert (37) diéta (34) diéta megszorításokkal (2) dió (1) diós rizs (2) disznótor (1) disznótoros (1) disznóvágás (1) dödöle (1) dolgok (1) duma (4) durbincs (1) édeskömény (6) édesköménygumó (1) édesköményleves gyöngybabbal kiflikrumplival (1) édesség (1) édes savanyú csípős (1) egészben sült liba töltve (1) egészben sült tarja (1) egyben sült barramumdi (1) egyben sült rostélyos (1) egyszerű (11) egytál (31) egytálétel (4) élesztő mentes (1) életmód (4) elmélkedés (3) előétel (20) előtel (1) elzászi rizlinges kakas (1) eper (1) erdei gombás (1) erdei gombás kakas (1) erdőbénye (3) erdőbénye pincefesztivál (3) eredei gomba (1) eritritol (1) és (1) észak afrika (3) észak afrika marharagu (1) étterem (8) étteremkritika (1) fácán (2) fácáncomb vajbabbal (1) fagylalt (4) fahéj (1) fánk (1) farfalle (1) fehérborban párolt marhalábszár (1) fehér marharagu (1) fejtett bab (3) fejtett bab paradicsomszószban (1) feketeretek (1) fekete kardamom (1) felfújt (1) felhívás (9) felsál (2) felvágott (1) fesztivál (1) ficelle picard (1) figlmüller (1) filé (1) filei (1) filézés (1) flekken (1) főétel (162) fogas (2) fogasfilé (1) fokhagyma (4) fokhagymás csilis capellini (1) fokhagymás csilis feketekagyló (1) fokhagymás spenót (1) fokhagyma krémleves (1) fondü (1) főtel (1) főtt füstölt marhanyelv (1) főtt hús (1) főzelék (6) fő az egészség (1) francia (11) francia hagymaleves (1) francine (2) fratin (1) fréginat (1) fúétel (1) füge (2) füge gorgonzolával (1) fürj (1) furmint (1) furmintos marharagu (1) furmintos tyúk mezei gombákkal (1) fusilli (4) fusilli sonkás (1) füstölt (1) füstölt marhanyelv (1) füstölt sonka (1) füstölt tarjás csirkés paella (1) fűszeres csirke újkrumplival (1) fúziós (1) fúziós csirkeleves vargányával (1) gabona (1) galamb (1) galette comtoise (1) garbure (1) garnéla (1) gascogne (1) gasztrnómia (4) gasztró (1) gasztrobűnök (1) gasztronauta (1) gasztronómai (1) gasztronómia (517) gasztronómia; (1) gerinc töltve (1) gersli (2) gesztenye (1) gesztenyekrémleves (1) gesztenyepüré (1) gida (1) Giro (3) gnocchi (3) gomba (7) gombamártás (1) gombóc (6) göngyölt karaj (1) göngyölt szalonna (1) gorgonzola (3) gorgonzola cukkini paradicsom (1) görög joghurt (1) gőzölt pirított (1) gőzölt spárga (1) gratin dauphinois (1) grill (4) grillezett patisszon (1) grillezett szardínia (1) grillkolbász (1) grízgombóc (1) gulyás (3) gyömbér (4) gyömbéres halleves (1) gyöngyhagyma (1) gyöngytyúk (2) gyors (19) gyros (1) gyümölcs (2) gyümölcskenyér (1) gyümölcsleves (4) gyümölcsös (1) hagyma (6) hagymalekvár (1) hajdina (1) hajdinakása (2) hajdinasaláta (1) hal (91) halászlé (1) halleves (4) hamburger (1) harcsa (5) harcsafilé spárgával sabayonnal (1) harcsapörkölt (1) harcsfilé (1) határeset (1) hátszín (2) havanna kávézó és teaház (1) házitészta (1) házi tészta (1) hegyalja (2) hegyi ragu (1) hegymagas (1) hekk (1) hellókarácsony (1) helyrehozatal (1) hétdolog (1) hidegkonyha (3) hirtelen sütés (1) hollandi mártás (2) homár (1) horvátország (1) humor (1) hurka (1) húsleves (2) húsmentes (38) húsos (1) húspogácsa (2) húsvét (1) idei liba (1) india (1) indiai (1) ínyesmester (5) jamaica (1) jégsaláta (1) jérce (1) joghurt (2) joghurtos kapros öntet (1) jótékonyság (1) juhtúró (13) juhturó (1) juhtúrós paradicsomos cékla (1) juhtúrós szalonnas farfalline (1) juhtúrós töltött paprika (1) juliska (1) juliska bab (2) kacsa (9) kacsaaprólék leves (1) kacsacomb (1) kacsagombóc leves (1) kacsamell (1) kacsasült (1) kagyló (4) kagylótészta (1) kagylótészta és karfiol (1) kairói (1) kakaó (1) kakas (4) kakaspörkölt (1) kakukkfüves citromos csilis pisztráng (1) kakukkfüves süllőfilé (1) kalács (2) kapor (2) káposzta (4) káposztás börek (1) káposztás rétes (1) kapros (1) kaprós túrógombóc (1) karaj (8) karalábé (1) karamell (2) karamellben pirított zöldségek (1) karamellizált almatorta (1) karamellkrém gyümölcskenyérrel (1) karamelltorta (1) kárász (1) kardamom (2) kardamomos málnás joghurtos öntet (1) kardhal fűszeres vajjal (1) karfiol (8) karfiolfasírt (1) karfiolleves (1) karfiol juhtúróval gnocchival (1) karfiol krémleves (1) karhal (1) karmonádli céklával (1) karmonádli krumpligombóccal (1) kávé (15) kávéház (3) kávéházi teszt (12) kávéteszt (3) kávézó (13) kecsege (6) kecsege citrommártásban (1) kecske (4) kecskemét (1) kecskeragu (1) kedvenc növények (1) kelbimbó (1) keleties serpenyős csirke (1) kelfújt (1) kelkáposzta (4) kelt (3) kenwood (1) kenyér (10) képek (2) keszeg paprikás lisztben (1) kicsi vú (1) kiflikrumpi (1) kiflikrumpli (7) kifordított kalács (1) kiírás (1) kivi (1) knédli (5) kocsonya (2) kocsonyázott csülök (1) kökény (1) koktélparadicsom (1) kókusz (1) kókusztej (1) kolbász (4) köles (1) köleskása (2) komplementer (1) konfiált császárhús (1) konfitálás (5) konfitált császárhús (1) konfitált liba (1) konfitált liba és birsalma (1) konfitalt mangalicatarja (1) konfitált oldalas (1) könnyű (1) könyvek (1) kora nyári zöldségleves (1) kördés (12) köret (2) korhelyleves (2) körmös pacal (1) körte (3) körteöntet (1) köszméte (1) köszmétés bárány (1) koszorú (1) kougins (1) kouign amman facile (1) kovász (4) kovászos kenyér (1) kovászos uborka (7) kovászos uborkalé szósz (1) közel kelet (1) közvélemény kutatás (1) krém (1) krémes (1) krémleves (3) kritika (21) krumpli (10) krumplifőzelék (1) krumpligombóc (2) krumplileves (1) krumplisaláta (1) kucsmagomba (2) kudarc (1) kuglóf (1) kukorica (1) kukoricakenyér (1) kultikus (1) kürtős kalács (1) kuszkusz (2) lacikonyha (1) lapocka (1) lasagne (4) laskagomba (1) lassan sütött sertéslapocka (1) lassú főzés (1) lassú sütés (2) Lastet (1) lazac (5) lazacburger (2) lazacfilé wokos zöldségekkel (1) la pogne (1) lebuj (1) lecsó (1) lekvár (6) lencse (3) lencsefőzelék (1) leves (57) Le Tour de Serpenyő (30) liba (10) libaleves kelkáposztával (1) libamell (2) liguria (1) lilabab (2) lilahagyma (1) lilahagymás sárgarépás kuszkusz (1) lilakáposzta (1) lime mártás (1) lordok caffé (1) ludaskása (1) lúdrizottó (1) maasdamer (1) maccheroni rigati (1) mád (1) máglyarakás (1) magyaros (3) máj (1) májgombóc leves (1) majomfogó (3) majoránnás húspogácsa (1) mák (3) mákos guba (1) mákos gubó (1) malac (3) malacfül; (1) malacleves (1) malacpofa; (1) malacsült (1) málna (2) málnafagylalt (1) málnaöntet (1) málnaszufflé (1) málnával töltött túrógombóc (1) mandarinos vegyes zöldsaláta (1) mandula (1) mangalica (4) mangalicacomb (1) mangalicacombos egytál (1) mangalicaszűz (2) mangalicaszűz vargányamártással (1) mangalicaszű fügével (1) marha (9) marhafarok (1) marhahús (1) marhahúsleves (1) marhalábszár (2) marhamáj (2) marhamáj tökfőzelékkel (1) marhanyelv (1) marhapofa (2) marhapofa zöldségekkel (2) marhatarja (1) márna (3) marokkó (1) mártás (13) márton (1) mascarpone (1) mascarpone krém (2) mediterrán (1) mediterrán cukkinilecsó (1) medvahagymás pizza (1) medvahagyma pesto (1) medvehagyma (14) medvehagymás csigák (1) medvehagymás galuska (1) medvehagymás juhtúrós laskagomba (1) medvehagymás juhtúrós sztrapacska (1) medvehagymás juhtúró gombóc (1) medvehagymás krumpli (1) medvehagymás lasagne (1) medvehagymás nokedli (1) medvehagymás szalonnás márna (1) medvehagymás tekercs (1) medvehagymás törtkrumpli (1) medvehagymás vöröslencse (1) medvehagyma krémleves (1) meggy (8) meggyes mákos (1) meggyes rétes (1) meggyfagylalt (1) meggylekvár (2) meggyleves (1) meggyszósz (1) mélna (1) menta (1) mentás rumos citromsorbet (1) menyhal (1) mezei csiperke (1) mezei gomba (1) mézesmustáros pulyaka (1) minestrone (1) mini (1) Molise (1) morgás (10) mór csicseriborsó leves spenóttal (1) muskotályos borecet (1) mustár (1) mustáros (1) mustáros tarja knédlivel (1) narancs (2) narancsmártás (1) navarrai pisztráng (1) nokedli (1) nudli (1) nyak (1) nyak és zúzapörkölt (1) nyári (1) nyúl (9) nyúlleves (1) nyúlpaprikás (1) nyúlragu (1) nyúlragu spárgával basmati rizzsel (1) ököruszály (1) olasz (14) olcsó (1) olimpia étterem (1) olívabogyó (1) olívaolaj (1) omlett (1) orada (1) orecchiette (4) öregtészta (1) óriás pöfeteg (2) oroszlános borvendéglő (1) őrség (2) ossobuco (1) összefoglaló (1) őszibarack (1) őszibarackos pontyfilé (1) ős kaján (1) őz (1) őzgerinc (1) pácolt (2) padlizsán (4) padlizsán étterem (1) padlizsán zöldbab cukkini paradicsomos szószban (1) paella (3) pak choi (1) palacsinta (1) pálma (1) pangasius (1) panír (1) pappardelle (1) paprikás krumpli (1) paprikás lisztben (1) paradicsom (25) paradicsommártás (3) paradicsomos bab (1) paradicsomos csilis cékla zöldbabbal (1) paradicsomos marhafarok (1) paradicsomos pirított zöldségtál (1) paradicsomos zöldbabos újkrumpli (1) paradicsomsaláta (2) paradicsomsalátával (1) parmezán (2) párolt (2) párolt káposzta (2) párolt rizs (1) párolt spárga (1) párolt zöldségek (1) pasta (42) pâte brisée (3) patisszon (1) pecorino (3) pékség (28) penne (5) penne és cukkini (1) penne karfiollal (1) pesto (2) pesztó (2) pezsgő (1) pezsgős csirke (1) pikáns halleves (1) pireneusok (1) pirított (1) pirított apróhús (1) pirított édeskömény (1) pirított kalácsszeletek (1) pirított spárga (1) pirított zöldbab krumpli cukkini (1) piros (1) piszke (3) piszkefagylalt (1) piszkeszósz (1) piszketorta (1) pisztácia (1) pisztáciás tésztabatyu (1) pisztráng (6) pisztráng pirított sárgarépával vajbabbal (1) pisztráng sütőtökpürével (1) pite (3) pizza (1) pohárkrém (1) polenta (2) ponty (5) pontyfilé (2) pontyfilé cukkinivel sárgarépával (1) pontyfilé meggyszósszal bazsalikomos krumplipürével (1) póréhagyma (4) póréhagymás szélesmetélt (1) póréhagyma mártás (1) pörkölt (5) portói mártás (1) Poularde au champagne (1) primo (1) próbafőzés (1) programajánló (1) provánszi sült paradicsom (1) puding (1) puglia (1) puliszka (1) pulyka (1) pulykamell (1) puy-i lencse (1) puy i lencse kacsával (1) raclette (1) rácos (1) ragu (13) ragu della nonna (1) ragu leves (1) rajnai rizling (1) rák (2) rakott (3) rakott kel (1) rakott krumpli (2) rakott rántott csirke (1) rakott spárga (1) rakott zöldbab (1) rántott (2) rántotta (2) rántott csirke (1) rántott harcsa (1) rántott szelet (1) ravioli gyöngytyúkkal (1) recep (2) recept (505) reggeli (2) régi magyar konyha (1) rendezvény (10) répa (2) retek (1) reteksaláta (1) rétes (8) rétes húzás (1) ricotta (1) ricottás krumplis gombóc (1) ricottatorta (1) rizibizi (1) rizling (3) rizlinges borjúláb (1) rizlinges vaddisznóragu (1) rizottó (6) rizottógombóc (1) rizs (7) rizses csirke (1) rizses kacsa (1) rizspuding (1) rizspuding vérnarancssziruppal (1) rókagomba (4) rombuszhal (1) rontott (1) ropogós (1) ropogós csípős csirkecomb (1) ropogós csirke (1) ropogós csülök (1) ropogós fogasfilé (1) rote grütze (1) rozmaring (3) rozmaringos aprópecsenye (1) rozmaringos kacsacomb (1) rozmaringos szilvás mascarpone krém (2) rozmaringos zöldborsos szilvaleves (1) rózsabors (2) rózsaborsos birsmártás (1) rózsavíz (1) rózsavizes sült (1) rozskenyér (1) rozsos kenyér (1) rukola (2) rukola pesztó (1) rum (1) sabayon (1) sacher torta (1) sáfrányos sajtmártás (1) saját őrlés (1) sajt (3) sajtmártás (4) sajtmártásban (1) sajtos rakott padlizsán (1) saláta (4) Salmorejo Cordobés (1) san daniele (1) sárgabarack (1) sárgabaracklekvár (1) sárgabarck (1) sárgarépa (5) savanyú (3) savanyúkáposzta leves (1) savanyú káposzta (1) savanyú krumplileves (1) savanyú tüdőleves csicsókával (1) secondi (1) serepenyős (1) serpenyőben (1) serpenyős csirke vegyes sült zöldségekkel (1) serrano sonka (1) sertés (3) sertéscomb (2) sertéscomb alacsony hőfokon (1) sertéskarbonádli (1) sertésoldalas (1) sertésszűz (6) setréskaraj (1) shepherds pie (1) shiitake (1) skorpióhal (1) sóban sütés (2) sok kicsi (9) sólet (1) sonka (3) sör (1) sorbet (1) sörfőző nyúlpecsenyéje (1) sótészta (1) sótésztában sütés (1) sous vide (4) sous vide; (1) spagetti (6) spagetti alla chitarra (1) spaghetti alla carbonara (1) spaghetti alla genovese (1) spanyol (8) spárga (27) spárgakrémleves (1) spárgaszósz (1) spárgás pecorinós tortiglioni (1) spárgás újkrumpli (1) spárga pirított kiflikrumplival (1) spárga sajtmártással (2) spárga terrin (1) spenót (13) spenótos ráksaláta (1) spenótsaláta (1) spenót törökösen (1) stoemp (1) sugo (1) süllö (1) süllő (5) süllőfesztivál (1) süllő vargányamártással (1) sült (33) sült csirke (1) sült pisztráng (2) sült rizs (1) sült szamóca (2) sült tarja (1) sütemény (3) sütőtök (4) sütőtökpöré (1) sütve (1) svájc (3) szabolcsi töltött káposzta (1) szalag szendvics és kéváház (1) szalonna (3) szamóca (6) szamócafagylalt (1) szamócalekvár (1) szamócaszörp (1) szamócatorta (1) szamócával töltött túrógombóc (1) szamóca chutney (2) szardínia (2) szarvasgerinc (1) szarvasgomba (2) szarvasgombas bavette (1) szárzeller (1) szászi (1) szászi szürkebarát (1) szegfűgomba (6) szegfűgombás zöldségleves krumpligombóccal (1) szegletes lednek (1) szélesmetélt (1) szentiván éj (2) Szent György-hegy (1) szepsy (1) szerb (1) szicíliai töltött barack (1) szigliget (1) szilva (5) szilvalekvár (2) szilvás (1) szilvás rétes (1) szilveszter (1) színesborsos kecskesajt (1) szirén (1) szójaszósz (1) szolgközl (1) szőlő (2) szorbet (1) szörp (2) sztrapacska (3) szufflé (1) szüret (1) szürkebarát (1) szürkemarha (1) szűzpecsenye (3) tábori (1) tábori koszt (2) taboulleh (1) táfelspicc (1) tagliatelle (1) tállya (1) tarhonya (1) tarja (8) tárkony (1) társadalom (1) tartalomjegyzék (2) tarte tatin (1) tartósítás (2) tavasz (2) tavaszi (1) tavaszi paradicsomos csirkeleves (1) tavaszi zöldségek (1) technika (1) tejben sült karaj (1) tejes pite (1) tejföl (2) tejfölös céklás fürjleves (1) tejfölös gyöngytyúkleves (1) tejszín (2) tejszínes (1) tekercs (1) temesvári csirke (1) tengeriherkentyű (5) tengeri sügér (1) tengeri sügér fóliában sütve (1) terrin (1) tészta (12) tésztagép (1) tigrisgarnéla (1) tigrisrák (3) tilápia (1) tintahal (2) tiroli rétes (1) tisztított vaj (1) tiszti klub (1) tojás (4) tojásos (1) tojással töltött vagdalt (2) tök (3) tokaj (3) tőkehal (1) tökfőzelék (4) tökmagolaj (1) tökös mákos (1) töltött (3) töltött csirke (3) töltött cukkini (2) töltött gyöngyös (1) töltött kakas (1) töltött káposzta (3) töltött karaj (2) töltött liba (1) töltött libanyak (1) töltött paprika (2) töltött szőlőlevél (1) töltött tök (1) tonhal (5) tonhal sült paprikával paradicsomszósszal (1) tönköly (1) tönkölybukta (1) tönkölybúza (1) tönkölycsiga (1) torma (2) tormás birspüré (1) tormás törtkrumpli (1) török (2) törpeharcsa (2) torta (3) tortiglioni (1) törtkrumpli (3) toszkán fehérbabos paradicsomleves (1) toulouse (2) toulouse i kolbász (1) Trentino (1) tribujn (1) trieszt (1) tüdő (1) tükörtojás (1) turbolya (6) turbolyapesztó (1) turbolyás bárányragu (1) turbolyás kucsmagomba szósz (1) túrógombóc (3) túrós (1) túrós börek (1) túrós csusza (1) túrós rétes (1) tűzugrás (1) tyúk (1) tyúkhúsleves (2) uborkasaláta (3) újév (1) újfokhagyma (2) újfokhagymás cukkinis juhtúrós conchiglie rigate (1) újfokhagymás rizs (1) újkrumpli (8) ünnepi ajánló (1) ünnepi menü (1) uránia kávéház (1) utazás (1) vacsora (3) vad (5) vadkacsa (1) vadkacsa leves (1) vadlazac (1) vadrizs (1) vagdalt (3) vaj (3) vajas hajtott csiga (1) vajbab (7) vajon pirított vargánya (1) vajrépa (1) Valencia (1) vargánya (8) vargányamártás (1) vargányás nyúlragu (1) vargányás rizottó (2) vargányás tönkölycsiga (1) vargánya paradicsommal pirítóssal (1) vasi pecsenye (1) vega (7) vegyes savanyú zöldségleves (1) vegyes zöldsaláta (1) vendégposzt (8) véres hurka (1) vérnarancs (1) vérnarancsszirup (1) verseny (1) vinaigrette (1) vincent (1) vinegrette (1) virtuális vendéglő (1) vkf (25) vkf12 (1) vkf13 (1) vkf14 (3) vkf22 (1) vkf26 (1) vkf28 (1) vkf33 (2) vkf6 (1) vkf7 (1) vkf 13 (1) vkf 20 (2) vkf 6 (1) vkf 9 (1) vörösbor (1) vörösboros kakas (1) vöröslencs (1) vöröslencse (2) vörösrizs (1) vörös tonhal (2) whittingstall (1) wok (11) wok; (1) wokos cékla (1) wokos tigirsrák (1) xantana (3) zellepüré (1) zeller (1) zellerpüré (1) zeller krémleves (1) zilahy ágnes (1) zöldbab (9) zöldbabos újkrumpli (1) zöldbabos zöldborsós krumpli (1) zöldbab lágytojással (1) zöldbors (1) zöldborsó (7) zöldborsóleves (1) zöldborsos tonhal spenóttal (1) zöldborsós újkrumpli (1) zöldborsos vadlazac kardamomos körtével (1) zöldbors mártás (1) zöldésges lasagne (1) zöldfűszeres paradicsomos húsleves (1) zöldsaláta (1) zöldség (5) zöldségágyon sült nyúl (1) zöldségek (4) zöldséges (7) zöldséges lasagne (2) zöldséges tarjás füstölt marhanyelves egytál (1) zöldséges tejszínes pappardelle (1) zöldségleves (6) zöldségleves juhtúrós gombóccal (2) zöldségleves nokedlivel (1) zöldspárga (3) zöldspárga medvehagymával pennével (1) zsálya (1) zsemlegombóc (1) zsemlyegombóc (2) zsízny (1) zúza (1) cékla (1) sörben főtt kakas (1) Címkefelhő

Felhasználási feltételek

A blogban található tartalom tartalom a szerző szellemi tulajdona. A szerző előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a blog egészének vagy részeinek feldolgozása, újraközlése, értékesítése, továbbadása, kereskedelmi célra történő hasznosítása. Kivételt képeznek azon gyűjtőportálok, ahol nem közlik a teljes írást, csak annak címét, első néhány sorát, a folytatásért a blogra kattint a felhasználó.

Csülökre!

2007.10.29. 15:20 lorien

Közelgett október 23-a, és Pirossal már jó előre azon morfondíroztunk, hogy mi legyen az ünnepi lakoma. Be kell valljam, nem vagyunk azért ennyire elvetemült 56-osok, hogy így ünnepeljünk, viszont nagyjából ez az az időpont, amikor 2004-ben mindketten leszoktunk a dohányzásról. Ezt már sokszor, kellőképpen megünnepeltük (egy hónap, két hónap, fél év, stb), és mostanra az éves rendszeresség lett az irányadó. Miután a baromfiudvar kellőképpen ellát szárnyas jószággal, volt is, lesz is tervezett baromfi lakoma, így ezalkalommal más vizekenre eveztünk. Olyan döntés született, hogy csülköt már régen sütöttünk, így az lenne a a legmegfelelőbb. A baromfiak végül annyiban mégis szerepet játszottak, hogy a desszerthez ők tojták az alapanyagot, amiből közel egy négyzetméter házikrémes készült.

A határozatnak megfelelően elzarándokoltam kedvenc hentesemhez, és lerendeltem 3 nagyobb méretű hátsó sertéscsülköt (szumma 5.7 kg). Az ünnepekkel kapcsolatos munkanap-kavarások miatt már szombaton délőtt el kellett hozni a kedd estére szánt húsárut. Ez azonban nem jelentett problémát, minél több időt tölt a csülök a pácban, annál jobb. A hentes rámkacsintva megkérdezte, ugye nem baj, hogy meg is van pörkölve?  Ááááá, dehogy ... :) Otthon a hosszabb idő végett a biztonság kedvéért egy kis só is került a húsra a fűszerezés során: a kicsontozott csülköket mindkét oldalukon megszórtam őrölt korianderral, őrölt köménnyel, kevés órölt szerecsendióval, frissen őrölt borssal és sóval, majd nejlonzacskóba zárva a hűtő mélyére helyeztem kedd délutánig. Ekkor előszedtem őket, a filézőkéssel jól beszúrkáltam, és mindegyik lyuk mélyére egy gerezd fokhagyma került. A három csülök elnyelt másfél fej fokhagymát, a nagyobbak közül. A legnagyobb tepsim kibéleltem két doboz kinyomkodott boros káposztával (még mindig nincs megbízható savanyú káposzta-forrásom, de az idén savanyítok magam). Enyhén belenyomkodva beleraktam három közepes fej vöröshagymát negyedelve (kissé sózva), és további másfel fej fokhagyma gerezdjeit. Az egészet lefedtem a csülkökkel, bőrös felükkel a káposztára helyezve. A húsos részeket még egy kicsit sóztam, a pácolásnál csak minimális mennyiséget használtam.

Légmentesen lefóliáztam, és 210 fokra előmelegített sütőbe toltam. Két és fél óra múlva leszedtem a fóliát, most már bőrös felükkel felfelé fordítottam, még egy órán keresztül a saját levével sűrűn locsolgatva pirítottam (kisebb mennyiség esetén kevesebb idő is elég). Amíg ez megtörtént, a köretként megszavazott majomfogót is elkészítettem: három kiló krumplit megpucoltam, felkockáztam, annyi sós vízben feltettem főni, hogy alig ellepje. Amint megpuhult, a levét leöntöttem, krumplitörővel összetörtem, belekevertem 3 deci tejszínt és egy deci tejet. Kb. 4 diónyi sült kacsazsíron megpirítottam két fej hagymát, beletörtem 4-5 gerezd fokhagymát, és elkevertem benne kb. 2-3 evőkanálnyi édesnemes törött paprikát, hozzáadtam a krumplihoz és egyenletesen eldolgoztam benne.

Amint a csülkök kellőképp megpuhultak és megpirultak, kivettem a sütőből. Kb. 10 pec pihentetés után egy (volt, akinek fél) adagnyi méretűre kaszaboltam őket, és tálaltam.

23 komment

Címkék: recept gasztronómia sült káposzta csülök majomfogó

A bejegyzés trackback címe:

https://lorien.blog.hu/api/trackback/id/tr54211956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chilii · http://chilii.blogter.hu 2007.10.29. 16:25:02

ez ám a lakoma!!! káposztát pedig tényleg legjobb magunknak savanyítani! de az fontos, hogy állítólag csak november 5-e után szabad megvenni a hozzávaló káposztát! (anyámnak mondták a piacon a savkáp árusok, miután elmondta, hogy a kb. egy hónapja savanyított cucc megbarnult a cserépedényben. azt mondták a savkáposok, hogy azért mert a lelketlen káposzta árusok nyári káposztát sóztak rá)

Cserke · http://cseresznyekert.blog.hu 2007.10.29. 16:39:55

Szinte látom magam, előtt, ahogy előrelátóan (és nagyokat nyelve) megtervezitek a menüt, a legapróbb részletekig. Meg azt is, ahogy nagy élvezettel elpusztítjátok.
Amikor a címet láttam, biztos voltam benne, hogy te írtad:)

lorien · http://lorien.blog.hu 2007.10.29. 16:44:20

Mi most hétvégén fogjuk megejteni az akciót, az már remélem jó káposzta lesz, anyósom kertjéből fog származni java része, a többit megveszem a nagybanin. Attól tartunk, hogy véletlen jön egy nagyobb fagy és elviszi, az sem lenne jobb.
Ja és az is lényeges, hogy nagy mennyiség legyen, rendesen sózva, megtaposva, hogy levet eresszen.
De még átnézem, hogy az ínyesmester hogy csinálta, az biztos jó támpontot fog adni.
A savkáposok pedig szintén lelketlenek, egyszerűen nem kapni sehol sem rendeset, hiába állítják, hogy az övék jó. Jó borkősavas, tartósított, stb. fujj

lorien · http://lorien.blog.hu 2007.10.29. 16:46:43

Cserke!
Ez valahogy így volt, pedig előtte direkte jól bekajáltunk, hogy menjen a tervezés :)

Horasz · http://horaszkonyhaja.freeblog.hu 2007.10.29. 17:04:31

az elmult egy honapban nem nagyon jutottam rendes kajahoz a nagy rohanas, melo miatt. hol lehetne a kollegahoz nemi, normalis kajara feliratkozni? bevallanek egy heti koszot:)

lorien · http://lorien.blog.hu 2007.10.29. 17:16:35

szívesen látlak, csak szólj :)

gabojsza · http://www.gabojszakonyhaja.blogspot.com/ 2007.10.29. 17:56:51

Lorien, végem van, elaléltam a látványtól...Kevés dolgot szeretek annyira, mint a sült csülköt!
Káposztát meg minden évben savanyítunk, hétvégén lesz aktuális. Receptjét megposztolom.

dark future · http://www.andocsek.hu 2007.10.29. 21:04:19

Uhh, ez durva :-) Nyam-nyam.

Hány emberre sütötted ezt a mennyiséget?

lorien · http://lorien.blog.hu 2007.10.29. 21:17:56

dark future!
10 jóevő emberre számítottam, plusz, hogy legalább másnap ebédre vigyel belőle, végül még másnap is ebből vacsoráltuk, nagyjából 15-16 adagnyi lett :) mondjuk, ha nincs a krémes, akkor lehet, hogy egyszerre betermeljük :)

Brazzo 2007.10.29. 21:55:31

Meglehetősen gusztára sikeredett... Csak gratulálni tudok... Viszont volna egy észrevételem vagy tanácsom...

A csülköt érdemes addig sütni, amíg a bőre teljesen ropogósra nem sül... Valamiért Magyarországon, mindig úgy sütik a csülköt, hogy csak kis része lesz ropogós a bőrének.. Ugyanakkor külföldi tapasztalataim alapján akkor igazán finom ha az egész ropogósra sül.
Érdemes utána nézni, hogyan csinálják pl Münchenben a Haxenbauer nevű étteremben.. Nem reklámnak szánom, de sehol nem ettem még ahhoz foghatót...Igaz kb 27-29 euró között mozog egy egész csülök megsütve... Ha érdekelne vkit, egy kép róla, mármint a csülökről, annak szívesen elküldöm..
További jó sütögetést....

Horasz · http://horaszkonyhaja.freeblog.hu 2007.10.29. 22:13:56

Lorien,

Szavadon foglak, vigyazz!:)

Masreszt index fooldalon vagy a blogok kozott!

peter 2007.10.30. 08:31:28

legközelebb próbáld kiváló minősígű paprikával. sajnos nem köztudott, de a minőségi sorrend ez:

rózsa paprika

peter 2007.10.30. 08:32:16

bakker szóval

rózsa-csemege-édes-nemes-kiváló

lorien · http://lorien.blog.hu 2007.10.30. 09:05:00

Brazzo!
több oka van, hogy nem sütöttem teljesen ropogósra: a grill funkció nem működik a sütőben, anélkül pedig ebben igen nehéz, plusz technológiai folyamatot pedig nem akartam/nem volt időm beiktatni, az éhező népek már így is zúgolódtak :), illetve valamiért most amúgy is ilyenhez volt hangulatom :)

peter!
annyi pörkölt készült az idén, hogy a paprikámból mostanra kifogytam, és még nem érkezett meg az új szállítmány, addig ezzel kell beérnem. azért ez is igen jó minőség ám, közvetlenül a termelőtől származik

nemisbeka 2007.10.30. 09:29:18

Gratula az index főoldalhoz :), meg a recepthez is, emberes adag! :)

Von Schnaps 2007.10.30. 10:07:41

Sziasztok, magam is keresem a nagymamám által készített savanyú káposzta ("hordóskáposzta") ízét. rendszerint azt tapasztalom, hogy jobb esteben az anyag éretlen, vagy csak külsőségeiben hasonlít arra amit keresek ízében nem (tartósított, borkősavas ahogy írtátok).

milyen edényben érdemes savanyúkáposztát készíteni? hol lehet beszerezni ilyet? és akinek van tuti receptje ossza meg pls!

ja és még egy kérdés, érdemes-e lehet-e kis mennyiségben (1-2-3 kiló ) savanyúkáposztát csinálni?

üdv.: Von Schnaps

lorien · http://lorien.blog.hu 2007.10.30. 10:22:21

Von Schnaps !
kis tételben nem nagyon érdemes kísérletezni, habár nem lehetetlen. Régen fahordóban készítették, de egy ellenálló műanyag vagy rozsdamentes acél is megteszi.
Az ínyesmester szakácskönyve alapján kb. így készül:
A káposztát le kell gyalulni, Külön készítesz felszeletelt birsalmát, egész csípős pirospaprikát, bebérlevelet, egész köményt, sót.
Az edénybe jön egy sor káposzta, majd sózás, taposás, míg kis levet nem ereszt, kevés birs, paprika, fűszerek, újabb sor káposzta, sózás taposás, stb. Közben szép nagy egész, lapos fejeket is bele lehet tenni, hogy legyen töltött káposztának való levél is :)

Esetleg faggasd még ki gabojszát is, biztos szívesen segít. Itt meg is találod a linket a blogjához.

Ricsi 2007.11.15. 17:41:30

Sziasztok! Csináltam savanyúkápisztát úgy ahogy ide is le van írva. Szépen be is savanyodott . Most a hűvösön van, de a lé teteje állandóan fehér lepedékes/gombás/, pedig hetente mosom a követ,fát.
Sajnos a káposzta is kezd enyhén keserű lenni . Aki tud valami tippet írjon! Köszi:

lorien · http://lorien.blog.hu 2007.11.15. 22:59:44

Ricsi!
Irtam gabojszanak, ezt irta neked vissza:

konzultáltam a szüleimmel is (Ők már vagy 45 éve savanyítanak). Az a véleményünk, hogy nem lehetett eléggé besózva. Igaz, mi ezt a gyalult káposztasavanyítást nem műveljük, és jó pár évvel ezelőtt nekünk is bepimpósodott. Ennek két oka lehet: nem elég sós a lé vagy kevés a torma a hordóban, mert az szintén tartósít. Sajnálom, hogy nem tudtam többet segíteni (-:

Papp Sanyi 2009.01.10. 18:45:04

Most olvastam el a cikket és feltünt, hogy sózva pácolod. Igaz, hogy csak a bőrére teszel közvetlen, de nem jelent ez gondot? A só folyadékelvonására gondolok.
Csülök pékné módra lesz holnap és ezügyben nézegettem a receptjeid között, egyébként!

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.01.10. 20:00:06

@Papp Sanyi:
A bőrét ritkán sózom, általában nem, ez kivételes alkalom volt.

Mostanában leginkább úgy készítem, hogy a bőrét óvatosan bevagdalom átlósan, aránylag hosszú ideig sütöm alacsony hőfokon (130-140) fok, míg meg nem puhul. Ekkor serpenyőben kevés zsiradékon a bőrös felét ropogósra pirítom, és még meglocsolom egy nagyon kevés jeges vízzel is.
süti beállítások módosítása