Kezd visszatérni az élet a mindennapos kerékvágásba, így végre a szombati halnap is. Hála a magasságos SD-kártyának, fotó nem lesz az ételről, hacsak még egyszer el nem készítem. Erre azért jó esély van, mert igen jól sikerült, és még életem párja is repetázott belőle (hal esetében ritkaság). A halasnál az utóbbi hetekben lett ismét bőséges a választék, előtte alig volt fogás, szinte csak apróhal és ponty volt. A pontyot én nem különösebben kedvelem (legalábbis nem sűrűn), és törpeharcsa nemrég volt, amellyel még adós is vagyok, de a héten azt is bepótolom még. Megláttam egy gyönyörű csukát, nettó két kilós példányt, azonnal beleszerettem. A többi alapanyag igen furcsán alakult ki: egy nénike igen kiváló spenótot szokott árulni, és a kapuzárási pánik jeleként meg is vettem egy zacskóval, nem lehetett ellenállni. Mindig annyira extra minőségű, hogy gyakorlatilag nem kell tisztítani sem, csak megmosni. Az újkrumpli meglehetősen ritka októberben, de úgy alakult, hogy anyósom a nyáron elvetette a maradék krumplit a pincéből, amiből már nem készült gombóc. Most kezd lenni termés alatta :)
Hozzávalók 4/6 fő:
- 1 fő csuka (2 kg)
- kb. bő fél deci tejszín
- 1 csomag citromfű
- 6 gerezd fokhagyma
- 1-1.2 kg krumpli
- 40 deka spenót
- kisebb fej hagyma fele
- 8-10 deka vaj
- 1 kanál olívaolaj
- só, bors
A csukát lecsutakoltam, de különösebb tisztítást nem is igényel a filézés miatt. Óvatosan bánni vele, még ilyenkor is harap! A fejétől elindulva éles, vékony pengéjű késsel mindkét oldalon lefejtettem róla a húst. Bőrével lefefé fektetve a farkánál körömmel lenyomtam a bőrt, és a késsel lenyúztam. A lényeg, hogy feszes legyen, és a kés kissé lefelé nézzen, szépen adja magát. Csipesszel megpróbáltam kiszedni a maradék szálkákat, de ez nem volt teljesen sikeres. Persze később rátaláltam Szindbádéknél a további műveletsorra, legközelebb úgy folytatom.
A csontokat, bőrt, fejet, farkat, úszokat, egyszóval mindent, ami kimaradt, feltettem alaplének főni annyi vízben, hogy ellepje. Sózni nem kell, esetleg egy csipetnyit, mert besűrítjük, ebből lesz a mártás. Egy órát főztem, majd leszűrtem, egy citrom levét belefacsartam és kb. másfél decire besűrítettem (negyedére-ötödére). Eközben a filéket megfeleztem. Szép nagy darabok kerekedtek belőle, de nálam ekkora az adag. Egy evőkanálnyi olívaolajba beletörtem két gerezd fokhagymát, jól eldolgoztam benne, és bekentem a filéket, és frissen őrölt borssal is megszórtam. Amíg elkészült a köret, állni hagytam.
Levakargattam a krupli héját, negyedeltem, hatodoltam, mérettől főggően. Kevés vajat olvasztottam, kicsit megpirítottam rajta a krumplit, megsóztam, majd nem egészen egy deci vizet öntöttem rá, és fedő alatt kb. 15 perc alatt megpároltam. Nem jó a sok víz, csak minimális mennyiség kell. A spenótot lemostam, durvára felaprítottam, és egy kevés vajon megfonnyasztottam, rátörtem négy gerezd fokhagymát. Ekkorra megpuhult a krumpli, ráöntöttem, és óvatosan összeforgattam. Kissé macerás, mert a krumpli törékeny, és a spenót nehezen oszlik el rajta, és a nagy serpenyő is kicsinek bizonyult. A vége az lett, hogy átöntöttem a fazékba, és ott rázogattam össze.
Mostanra a hal alaplé jól besűrűsödött. Kevés vajat olvasztottam, belereszeltem egy kisebb hagyma felét. Előtte leszedegettem egy csokor citromfű leveleit és jó apróra összedaraboltam, ezt is hozzáadtam. Kicsit megfuttattam, hozzáöntöttem a hal alaplét. Elég sűrű volt, így bő fél deci tejszínnel felhígítottam, és a végén 2-3 deka vaj került még bele, és egy gondolatnyit sóztam. Azt hiszem, ez az egyik tökéletes mártás a halhoz.
Utolsó lépés a halsütés. Enyhén megsóztam a filéket, serpenyőben nagyon kevés vajat olvasztottam, és először kb. 4-5 percig, majd átfordítva 3-4 percet sütöttem. Két menetben fért csak el, de 8 percet talán kibír.
Utolsó kommentek