Amint végigolvastam Chilii kiírását a VKF 7. fordulójára, rögtön tudtam, hogy egy jó kis őrségi ételt fogok készíteni. Már körülbelül 15 éve járunk az Őrségbe, változó rendszerességgel. Nagyon a szívünkhöz nőtt e vidék, az sem lenne ellenemre, ha egyszer itt kellene letelepedni. Tulajdonképpen mindig valamiféle megnyugvás-félét érzek, mint amikor ez ember otthon van. Amikor pedig ott vagyunk, a dödöle, a vasi pecsenye és a tökös-mákos rétes kihagyhatatlan fogások, de persze a többi tájjellegű ételt is rendszeresen esszük. Egyszer Nagyrákoson a szállásadónk megmutatta, hogyan kell a dödölét elkészíteni. Egyáltalán nem bonyolult, és isteni étel, magában is elegendő, de köretként is adják. Ilyenkor persze nem árt észnél lenni, mert irgalmatlan bezabálás lehet a vége.
Chili kérte, hogy mutassunk be egy teljes menüsort is. Nos, legyen ez a következő (párszor már végigettem, bevált:) ):
- Őrségi gombaleves
- Vasi pecsenye dödölével, tökmagolajos uborkasalátával
- Tökös-mákos rétes
Csapjunk a lovak közé, és lássuk mit, hogy!
Hozzávalók (4 adag)
- 1 kg régi krumpli, esetleg idei (nem túl új) fehér
- 40 deka liszt
- 1-2 fej vöröshagyma
- 10-12 deka zsír (sült zsír is jó, én kacsazsírt használtam)
- fejenként 1-2 szelet tarja
- a páchoz: 5-6 deci tej, 6-7 gerezd fokhagyma
- liszt pirospaprika
Előkészület: Áztassuk a hússzeleteket egy éjszakára (legalább 10-12 óra) fokhagymás tejbe.
Első feladatunk az uborkasaláta elkészítése, ezt nem részletezném most. A lényeg, hogy amikor már ráöntöttük a salátalevet, locsoljuk meg 2-3 evőkanálnyi tökmagolajjal és keverjük bele. Isteni!
Jöhet a dödölekészítés. A krumplit megpucoltam, felaprítottam, felöntöttem annyi vízzel, hogy egy ujjnyira ellepje. Megsóztam, és puhára főztem. Mire megfőtt, a zsíron megpuhítottam a negyed karikákba aprított hagymát. Nem kell teljesen megpirítani, mert még 1-2 percet visszakerül még a tűzre. Azon melegében megtörtem a krumplit, és lassú tűzön fokozatosan hozzáadva a lisztet fakanállal dagasztottam. Akkor elég a liszt, amikor már nem lehet a fakanállal többet beledolgozni (jól felkeményedik), de a fenti arány hozzávetőlegesen beválik. A serpenyőben kis zsiradékot hevítettem. Egy evőkanalat mindig a hagymás zsírba mártogatva gyorsan beleszaggattam a tésztát a serpenyőbe, és megpirítottam. Akármilyen nagy is a serpenyő, ez a mennyiség legalább két menetben készíthető csak el. Van, ahol tepsiben sütőben pirítják. A legvégén pedig az egészet összeforgattam a maradékzsírral és a hagymával.
A pecsenyéhez lecsepegtettem a húsokat, besóztam, megforgattam paprikás lisztben, és 2-3 deci olajban mindkét felüket kisütöttem. Elég csak közepes lángon dolgozni, a paprikás-llisztes bunda könnyen megéghet, a tarja pedig csak jól átsütve finom.
A dödölét még köretként is tejföllel kínáljuk, úgy a legfinomabb!
Jó karakteres fehérbort vagy rozét igyunk hozzá. :)
Utolsó kommentek