Nem véletlen a cím, hiszen amint alaposabban átgondoltam a hozzávalókat és az elkészítés módját, ez a francia édesség mindenképpen a mi tejes piténkkel mutat igen erős rokonságot, még ha fel is fedezhetők különbségek. Pár receptet végigolva arra a következtetésre jutottam, hogy mindent úgy csinálok, ahogy akarok, két megegyezőt nem találtam, illetve csak akkor, ha valaki konkrétan egy adott recept alapján dolgozott. Innen már csak a kísérletezés marad, a legnagyobb kérdés pedig az, hogy az elkészített "tészta" mennyisége hogyan viszonyul a sütőedény méreteihez. Természetesen ezt elsőre nem sikerült teljesen jól eltalálnom, egyel nagyobb méretű tepsi lett volna ideális, mert így egy kicsit vastagabb lett a tészta annál, amit elképzeltem. Nagy eltérésre persze nem kell gondolni, mindössze milliméterekről beszélünk.
Hozzávalók (nagy adag)
- 6 tojás
- 6-7 ek. gyümölcscukor
- 20 deka finomliszt (Pannon)
- 5 deka graham liszt (Vitamill)
- 4 deci tejszín
- kevés só
- 2 deci tej (minél töményebb, annál jobb)
- 1 rúd vanília
- 2-3 deka vaj a tepsi kikenéséhez
- kb. 1.25 kg sárgabarack (lehet több is, a lényeg, hogy a sütőedény alját terítse be teljesen, és bármilyen gyümölcs is lehet, cseresznye, szilva, őszibarack, málna, stb., ami épp érik, de télen befőttből vagy mélyhűtőből is nyerhetjük)
Szétválasztottam a tojások sárgáját, amelyet jól eldolgoztam a tejszínnel és a tejjel, cukorral és csipetnyi sóval. Kikapargattam a vaníliarúd belsejét, belemorzsoltam a masszába, majd hozzáadtam a lisztet, amennyire tudtam eldolgoztam. Persze kissé csomós maradt, így ráeresztettem a habverőt közepes fokozaton, ezt követően 20 percet pihentettem.
Addig megmostam a barackokat, kimagoztam, negyedeltem, és a jól kivajazott tepsi alját kibéleltem vele. Ezen a ponton még meg lehet támogatni, a gyümölcs karakteréhez illeszkedően kevés pálinka meglocsolásával, de figyelembe véve, hogy a végén lehet benne szeszmaradék, így ez most elmaradt. Kevés gyümölcscukorral és csipetnyi sóval felvertem a tojásfehérjét, elkevertem a tésztában, és az egészet a barackokra öntöttem. Az lenne az ideális, ha a barackok teteje még épp kilátszik, mert a tészta úgyis megemelkedik. 200 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütöttem. 15-20 perc pihentetés persze nem ártana neki, de én 10-et is alig bírtam kivárni, így nem lett a legfotogénebb. Annyi baj legyen. Legjobb még melegen, porcukorral hintve és néhány "gerezd" gyümölccsel tálalni.
Felhasznált irodalom:
Hajnal
Chez Joulie
Chili&Vanilia
Szakácsok Könyve
Utolsó kommentek