Előre leszögezem, hogy minden felelősséget Cserkére kell hárítanom csigaügyben, több okból kifolyólag is :)! Leginkább persze a sonkás sajtos rózsatortája merítette ki az izgatás minősített bűntettét, amióta posztolta, nem hagyta a lelkem nyugodni, míg végül pénteken már minden körülmény a csigakészítés irányába terelt. Mint már sokszor, most is úszás közben teremtek a jó gondolatok, még ha egy kis vállhúzódás végett csak féltávot sikerült csak abszolválnom. Ezek a helyes gondolatok pedig a töltelék körül forogtak, mert azt hamar eldöntöttem magamban, hogy a tésztát nem bonyolítom túl: a szokásosnál egy fokkal lágyabb kenyértésztát dagasztottam, amely tökéletesen beváltotta a hozzá fűzött reményeim. A töltelék pedig úgy nézett ki, hogy a VKF-re sütött kacsák enyhén fűszeres (majoránna, rozmaring) zsírjában megpirítottam egy fej durvára aprított hagymát és 6-7 gerezd közepesnre vágott fokhagymát. Mindezt megszórtam egy jó adag reszelt parmezánnal és hézegmentesen befedtem gépsonkával. Mennyei volt, két és fél csiga után kénytelen voltam vesztegzár alá helyeznem a maradékot, hogy még anyámnak is tudjak belőle vinni másnap reggel:)
Hozzávalók
- 10 deka graham liszt (vitamill)
- 40 deka kenyérliszt (Pannon)
- 2.5 deka élesztő
- 1.5 ek só
- 3.5 deci víz
- 1.5-2 ek cukor
a töltelékhez
- 1 fej hagyma, fél fej fokhagyma
- 4 ek kacsazsír (vagy bármilyen sültből származó zsír)
- kb. 7-8 deka frissen reszelt parmezán
- 20 deka sonka (Délhús sült sonka)
Az itt ismertetett módon kenyértésztát dagasztottam, miközben az első adandó alkalommal megpirítottam (majd enyhén sóztam) kacsazsíron a hagymákat, hogy legyen ideje kicsit visszahűlni, esetleg kicsit szilárdabb alakzatot felvenni. Az utolsó dagasztás végeztével egy órát kelesztettem a tésztát, majd 3-4 mm vastagságú téglalapra nyújtottam (kb. 45x60 cm?). Egyenletesen elterítettem rajta a hagymás zsírt, megszórtam parmzánnal, és sonkával szorosan fedve kitapétáztam, a legszélén hagyva egy pár centis üres sávot, hogy feltekeréskor ne dőljön ki a töltelék. Amennyire szorosan csak tudtam, feltekertem a tésztát, és hat egyenlő részre osztottam, éles késsel elvágva. Ez nem volt a legjobb ötlet, mert az sütötálban kicsit lelankadtak a tornyok a túl nagy térköz miatt, talán 8 darab szerencsésebb lett volna, de végül így is jó lett. Mindegyik alját összecsippentve lezártam, hogy a töltelék biztosan belül maradjon, és kivajazott, liszttel meghintett, magas falú sütőtálba helyeztem őket. Fél óra kelesztés után előmelegített sütőben 210 fokon 45 percet sütöttem. Sütés után 10-15 percet illik várni, még ha ez egyértelműen válságos időszak is. 2-3 személyes adag. Némelyik tényleg úgy nézett ki, mint egy rózsa.
Utolsó kommentek