Kissé érdekes a cím ebben az összeállításban, de igenis megállja a helyét. Már csak azért is, mert a pizza a kenyér tésztájából készült, és pont megsült addigra, mire a kenyérnek sütőbe kellett kerülnie.
Nemrégiben morgolódott phzs a pizzák ügyében. Én nem látom ennyire negatívan a dolgot, abban azonban mindenképpen igazat kell adjak, hogy a helyén kellene kezelni ezt az egyszerű ételt, és valóban nem kellene lazactól kezdve a mindenféle tengeriherkentyűkkel barokkosan megrakott pizzákat erőltetni. Habár most én is kissé túlzásba estem a feltéttel, de mentségemre szóljon, hogy éhes voltam, illetve kissé elszámoltam a hozzávalók mennyiségét, igaz így pont sikerült jóllakni, és nem is volt ellenemre a kényeztetés.
Hozzávalók:
- 50 deka BL80 kenyérliszt (Pannon)
- 25 deka graham liszt (Vitamill)
- 25 deka teljes kiőrlésű rozsliszt (Vitamill)
- 2 ek só
- 6 dl meleg víz
- 4-4.5 deka élesztő
- 3-4 tk cukor
A tészta készítése pontosan úgy történt, mint rozsos kenyerem esetében. Az utolsó dagasztás végeztével kivettem a tészta negyedét pizzának. A kenyeret a már ismert módon formáztam, pihentettem, és sütés előtt, vízzel történő megspriccelés után jó megszórtam szezámmaggal.
A pizzatésztát 50 percig kelesztettem, majd 3-4 mm vastag, ovális alakúra nyújtottam, feltekertem a sodrófára, és liszttel, kenyérmorzsával megszórt tepsibe helyeztem, ahol további 15 percet pihentettem. A kenyér végett nem volt most idő arra, hogy kettőt süssek, és úgysem volt különböző feltét. Második alkalommal sütöttem most pizzát, az első tésztája túl vékony lett, ez meg majdnem vastag, én ugyanis a vékonyabbat szeretem, nem a magyaros, közel centi vastagot. Előbb-utóbb majd csak meglesz az optimális :). Szétnéztem a hűtőben, ugyan miket lelek fel, amit ideje már elpusztítani. Az alábbi dolgokat kerültek elő: egy nagyobb fej gyöngyhagyma, egy kisebb lilahagyma, kb. 5 deka brie sajt, 1 cs. borsos sült sonka (10 deka), 5-6 deka olívabogyó, fél fej újfokhagyma, 2 paradicsom. A hagymákat és a paradicsomot összeaprítottam, hozzáadtam egy csokor durvára vágott bazsalikomot, az olívabogyókat és a feldarabolt sajtot, nagyjából összekevertem. Egy szárított csilit (ez is volt még régről) kimagoztam, felaprítottam, másfél deci paradicsompürében megforraltam. Késhegynyi sót és 1 tk oregánót adtam még az alaphoz. Felkentem a pizzára, ráhelyeztem a sonkákat, egyenletesen rásimítottam a keveréket, és megszórtam reszelt ementáli sajttal. 230 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsült. A kenyér rögtön ment a helyére, és amíg megvacsoráztunk az is kisült (kb. 55 perc).
Utolsó kommentek