Az előző VKF fordulóban Aubergine arra volt kíváncsi, hogyan látják a magyar gasztrobloggerek a fűszervilágot. Ebben a témában maradt még egy óriási lehetőség, ugyanis a zöldfűszereket kizárta a "versenyből". Ám mégsem csapok le erre a csábítóan izgalmas témára, a mostani fordulónk mottóját Magyar Elek Az ínyesmester szakácskönyvéből idézem:
"Meggyőződésem, hogy miként vannak complementaire-színek (melyek Newton megállapítása szerint együttesen a fehér szín érzetét keltik), úgy vannak complementare-ízek is. Miképpen a zöld színt kiegészíti a vörös, úgy a zöldbabot is kiegészíti a felsál (s általában a marhasült, így a felsál után különösen a ramszték). És miként a kéknek complementaire színe a narancssárga, úgy a tökkáposztának complementaire íze a disznóhús (kiváltképp a piros, ropogósra sült karbonádli)
Az ilyen megállapításokat megfelelő szájíz és kellő gyakorlat birtokában tovább is folytathatja az ember ..."
Hasonló példákat természetesen kapásból tudna mindenki mondani. Ilyen a chili és a csoki, a meggy és a kakaó (csokoládé), a narancs és a kacsa, stb. Arra kérlek tehát benneteket, hogy folytassátok a felsorolást. Készítsetek olyan ételeket, amelyekben ellentétes ízvilágok úgy egyesülnek, hogy a végeredmény harmonikus és "teljes" lesz. Különösebb megkötést nem szeretnék tenni, azaz nem lényeges, hogy pl. a köret komplementere a főételnek, vagy a mártás, esetleg az ételben használt fűszerek komplementerei egymásnak. Lehet előételt, levest, főételt, egytálételt, akár desszertet is alkotni, a hangsúly a különböző ízvilágok egyesítésén van. Titkon abban is reménykedek, hogy néhányotoknak sikerül esetleg kettőnél több komplemetert is egyensúlyba hozni. Az sem probléma, ha valaki az előbbi felsorolásból merít ötletet.
Szorgalmi feladatként pedig ajánljatok valamilyen italt az általatok kreált fogáshoz! Nem fontos, hogy alkoholos legyen, a lényeg, hogy megfelelő kísérője legyen az étkezésnek. Esetleg komplementer :)
A szokásos szombati megjelenéhez képest egy nappal engedékenyebb leszek, így talán még a vasárnapi ebédre készített fogások valamelyike is beleférhet az időbe. A recepteket tehát lehetőség szerint legkésőbb július 1-én, vasárnap 18 óráig kell nyilvánosságra hozni, és a bejegyzések adatait a fotókkal együtt aznap éjfélig küldjétek el a lorien[kukac]fidelio[pont]hu címre. Plusz-mínusz egy nap nem jelent akadályt. A fordulóról készített összefoglalót a rá következő kedd estére ígérem.
És a szokásos kitétel pedig ismét a következőképpen hangzik:
"A játékban csak magyarul írt gasztroblog, de minden egyéb főzőmániás is részt vehet, ha bloghontalan, akkor pedig a receptet email útján küldje el a részemre.
Továbbra sem vehet részt "fizetett, kereskedelmi célú blog, honlap vagy cég"."
Mindenkinek jó ötleteket és kellemes főzőcskézést kívánok!
Utolsó kommentek