Mamma Vigyázz, Kész, Főzz! virtuális gasztrojáték IV. fordulójára reggeli készítésére hívta fel a bloggereket. Nos, hát minálunk a reggeli, mint étkezés, csak a legritkább esetekben fordul elő. Én általában délig nem is vagyok képes enni, maximum a munkahelyre érkezés után elmajszolok egy almát. Ráadásul kissé el is késtem, mivel tegnapi dátummal kellet volna elkészíteni és megírni az alkotást, de nekem a szombat a lehető legalkalmatlanabb időpont a reggelire, hiszen kora reggel elindulok a piacra, aztán délig nincs is megállás. Tegnap pedig megérkezett a második csibetranszport is, így azzal voltam elfoglalva. Hogy még nehezebb legyen a dolgom, a bal mutatóujjam hegyét szétvertem kalapáccsal, így aztán elég nehéz a noteszgépen huszárkodni:)
Ha viszont már reggeliről van szó, nálam a tojás mindenképp szerephez kell jusson. Omlettet eddig még soha nem készítettem, a rántottakészítésnél mindig leragadtam, így aztán a lehető legjobb alkalom nyílott a teszt-verzió megsütéséhez, tehát már csak a hozzávalókat kellett összeállítani. Ez a tegnapi piaci bevásárlás során hamar el is dőlt, hiszen a kedvenc zöldségesem elsőrangű saját termelésű spenótot ajánlott a figyelmembe. A kecskeméti piacon nemrég nyílt egy mangalicás hely, ahol egyelőre a füstöltáruk melett bort és pálinkát kapni. Mindennek ellent tudok állni, csak a kísértésnek nem, tehát a "bokros-csomag" ellenére bevásároltam egy szép darab füstölt mangalicalapockát.
Lássuk tehát, mire jutottam. Megmostam és megtisztítottam fél kiló spenótot, leszedtem a levélszárakat, majd durvára vágtam. Felvertem 7 tojást, sózni nem is nagyon kellett a sonka és a sajt végett. Belereszeltem kb. 6-7 deka parmezánt, és elkevertem. Felcsíkoztam kb. 10 deka mangalicasonkát, amelyet a nagy serpenyőben megpirítottam. Rádobtam a spenótot, megfonnyasztottam. Ezután felhevítettem egy kisebb serpenyőt, mert ennyi hozzávalóval csak ebben érhető el a kívánatos magasság (minimum másfél-két centi). Átöntöttem a sonkás spenótot, hozzáadtam a tojást, és gyorsan egyenletesre kevertem. Ezek után tilos belenyúlni! Közepes lángon sütöttem. A serpenyő pereme viszont túl magas, ezért hiába készítettem oda a két tányért a szokásos omlettfordítós trükkhöz. Mivel a széle szépen elvált, ezért egy hirtelen ötlettől vezérelve, ráborítottam a nagy serpenyőt, és egy gyors mozdulattal átfordítottam, és kb. 2 perc alatt átsütöttem a másik oldalt is. Sajnos túl későn jött a forgatós ötlet, mert a kívánatosnál egy fokkal jobban megpirult, de szerencsére még épp nem volt égett. Ez a mennyiség kapacitástól függően 2-4 személyre elég.
Utolsó kommentek