Még az első héten sem vagyunk túl, és már annyi dráma történt az idei Touron, hogy a mai etappal kapcsolatban nem is bocsátkozom jóslásokba. Annyi bizonyos, hogy csak a tényeket nézve ma sem lesz egyszerű dolga a mezőnynek. Noha csak két negyedik kategóriás hegy emelkedő szerepel az útvonalon, több, mint 234 km-el az egyik leghosszabb szakaszt kell teljesíteniük. Kezdésnek maradunk Champagne-ban, majd innen érnek át Lotaringiába. Champagne-t azt hiszem, hogy nem nagyon kell bemutatni, itt van a pezsgő őshazája, így aztán nem tudtam kihagyni a ziccert, azaz a mai recept mi más is lehetne, mint egy pezsgős csirke. Ezennel ünnepélyesen megígérem, hogy ezen a touron ez lesz az utolsó baromfi recept.
Hozzávalók (4-5 bőséges adag)
- 1 csirke (konyhakészen 1.3-1.5 kg)
- 1/2 palack száraz pezsgő (a másik felét azonnal igyuk meg!)
- 200 g apró barna champion gomba
- 50 g vaj
- 1 ek olívaolaj
- só, bors
- 2-3 salotta vagy apró lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek liszt
- 120 ml tejszín
- köretnek: 350 g szélesmetélt
1. A csirkét megtisztítom, szárazra törlöm, 8 darabba vágom, 1 órát a konyhapulton hagyom.
2. Serpenyőben olívaolajon vajat olvasztok, a lisztbe forgatott csirkedarabokat körbepirítom. A fennmaradt zsiradékot pótolom, megpirítom rajta a félbevágott gombákat, majd hozzáadom a finomra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Amikor ezek is megpirultak, mindent átteszek egy szélesebb lábasba, és a serpenyőt is felöntöm egy kis pezsgővel, és felkapargatom a pörzsanyagokat.
3. Sózom, borsozom, felöntöm a csirkét pezsgővel úgy, hogy épp ne lepje el, elforralom az alkoholt és összesen kb. fél óra alatt puhára párolom. A májat és a mellhúsokat csak az utolsó 4-5 percre teszem bele. Végül felöntöm tejszínnel, egyet rottyan és elzárom a tüzet.
4. Köretnek szélesmetéltet főztem, és egy kis vajjat dobtam rá leszűrés után, hogy ne tapadjon össze. Ha véletlen akad egy kis szarvasgomba, nyugodtan reszeljük rá. Tálaláskor érdemes frissen tört borssal fűszerezni. Természetesen jófajta pezsgőt vagy gyöngyözőbort igyunk hozzá (pl. a Vylyan Xi kiváló hozzá.)
Holnap Mamma teker.
Utolsó kommentek