Nem véletlen a címbéli sorrend, megjött az igazi céklaszezon. Az egyik bejáratott termelőmnél annyira jó évjárata van a céklának, hogy majdnem padlót fogtam, amikor megkóstoltam. Már a színe is bizakodásra adott okot, még a közepe is egészen feketébe hajló mélybíbor volt, nyersen is muszáj voltam belekóstolni. Hihetetlenül édes, összetett, mély ízek, épp az, amire már rég vágytam, különösen, hogy a cékla kedvenceim közé tartozik. Ezen felbuzdulva a szombati piacon is jól bevásároltam belőle, de arról majd egy későbbi posztban még szó lesz. Ha már szóba kerül a céklához való mély vonzódásom, a cékla-rajongók és egy kis önreklám kedvéért feltétlen ajánlom a Blogkóstolón Chili&Vanilia sült cékláját kipróbálni. Nem árulok el nagy titkot, a hétfői összekóstoláson és megbeszélésen mindent összevetve nekem ez lett a kedvencem, gyakorlatilag alig lehetett elhajtani a céklás tálkától. Egyszerűen zseniális, amint belekóstoltam, elementáris erővel hatott rám. Nem tudtam elhinni, hogy az a néhány szem különleges kapribogyó, ennyire szép, virágos-fűszeres ízt adott neked, így rögtön Zsófinak szegeztem a kérdést, mi a titok. És tényleg, a kapribogyó, de a jóféle balzsamecet és a barnacukor is hozzátette a magáét. Visszakanyarodva az én céklámhoz, ez annyira jó alapanyag volt önmagában, hogy nem is cifráztam. Csak egy nagyon enyhe csípősséget adtam neki, és három evőkanálnyi wok szószt. Ez utóbbi persze kissé csalás, mert önmagában ízfokozó, de vállalható, igen finom, sőt mi több, addiktív, és ahogy elforraltam, pont úgy karamellizálódott, mint szerettem volna. A bab, a krumpli és a csirke csak mellékes szál, ebben az ételben azok a köret szerepét játszák.
hozzávalók (2 adag)
- 2 közepes cékla
- 1/4 csili magozva
- 2 kisebb lilahagyma
- 2 ek wok szósz
- 3 ek szőlőmagolaj
- 200 g juliska bab
- 6 közepes krumpli (amandine)
- kisebb csokor petrezseelyem
- só
- 2 egész (tanyasi) csirkecomb
- olívaolaj
- só, tarkabors
- szőlőmagolaj
A csirkecombokat kicsontozom, enyhén megkenem olívaolajjal, majd borsozom, és másfél órát a pulton pihentetem. A krumplit lecsutakolom, majd párolóbetéten negyed óra alatt meggőzölöm. Amint megpuhult, berakom a helyére a háromba vágott juliska babokat, amelyet kb. 5-6 perc alatt megpárolok. A céklát 3meghámozom, 3-4 mm-es csíkokra vágom. A lilahagymát félfőre hosszában "gerezdekre" vágom.
Serpenyőben nagy lángon szőlőmagolajat hevítek, és pár perc alatt megpirítom a céklát. Amikor kezd egy kicsit puhulni, levet ereszteni, hozzáadom a hagymát és a finomra vágott csilit, összepirítom, majd meglocsolom három evőkanál wok szósszal, amelyet nagy lángon elforralok, és így közben szépen karamellizálódik. Só nem szükséges rá, a szószban van elég. A cékla maradhat roppanós, én úgy szeretem igazán.
Eközben másik serpenyőben szőlőmagolajon először a krumplit aranyszínűre pirítom, utána jöhet a csirke, előbb a bőrös felét kb. 3-4 perc alatt ropogósra sütöm (közepes lángon), majd a másik felét kb. másfél perc alatt. A végén sózom, és tálalásig pihentetem. A fennmaradó zsiradékből leöntöm a felesleget, és épp csak megfuttatom rajta a babot.
Félszáraz lambruscót, pontosabban vino frizzantét ittunk hozzá.
Utolsó kommentek