lorien

Gasztronómiai beszámolóim. A konyhában és környékén elkövetett akciók, sikerek , kudarcok.

A recepteknél kérem figyelembe venni, hogy egy elátkozott, hőfokszabályozós, nem légkeverős gázsütőt használok.

A blog.hu megszüntette a regisztráció nélküli kommentelést. Szívesen várok visszajelzést e-mailben a lorien.hu kukac gmail.com címre azoktól, akik megosztanák velem véleményük, de ehhez nem szeretnének itt regisztrálni.

Utolsó kommentek

Google translate

Kávékorzó - független kávémagazin


Címkék

áfonya (1) afrika harcsa (1) ajánló (4) ajvár (1) alacsony hőfokon (2) alapanyag (2) alaplé (1) alapok (3) alma (6) almaszósz (1) almás kalácspuding (1) almás rétes (1) amandine (1) ananászos mascarpone krém (1) anansz (1) angelo kávézó (2) aszalt paradicsom (1) aszalt szilva (2) aszalt szilvás nyúl (1) ázsia (3) bab (10) bab; (1) bableves (1) badacsony (2) baki (3) balzsamecet (2) barack (2) baracklekvár (3) baracklekváros (1) bárány (5) báránycsülök; (1) bárányleves (1) báránymáj (1) bárányvese (1) barnarizs (1) baromfiudvar (3) barramundi (2) basmati rizs (1) bavette (2) bazsalikom (3) bébicukkini (1) bébisárgarépa (4) becsinált (1) bécsi krumplisaláta (1) bécsi szelet (1) belga (1) belsőség (3) bélszín (1) bélszín budapest módra (1) beszámoló (6) birka (2) birkapörkölt (1) birs (6) birsalma (3) birsalmamártás (1) birsalmás kalácspuding (1) birsalmás mákos rétes (1) birsmártás (3) birspüré (1) blogkóstoló (8) bodzaszörp (2) bodzavirág (1) bogrács (3) böjt (1) bolognese (1) bonchidai (1) boocafe (1) bor (13) bordáskel (1) bordelaise mártás (1) börek (2) borjú (5) borjúkaraj (2) borjúlapocka zöldborsóval (1) borjúpofa (1) bormártás (2) bőrös karaj (1) Bőrös malackaraj (1) bőrös malackaraj sült (1) bors (1) borscs (1) borsos tonhal meggyszósszal (1) brancin (1) breton palacsinta (1) briós (1) brokkli (1) brokkoli (4) brokkolipüré (1) brokkoli krémleves (1) bukta (2) bulgur (5) bulgursaláta (2) bundázott (1) burek (2) burgonyagombóc (1) burgonya gratin (1) busa (1) bussay (1) cafe frei (1) cannelloni (1) cápa (1) cápaharcsa (1) cápaharcsa zöldbabfőzelékkel (1) cápa spenóttal (1) capunti (1) carbonara (2) casa moro (1) cassoulet (2) cékla (14) céklaleves (2) céklasaláta (1) céklás marhafarok (1) ceruzabab (3) cézár (1) chili (3) chili con carne (1) chutney (3) cikksorozat (1) Címkék (1) cipal (1) citrom (5) citromfű mártás (1) citromos fűszeres karaj (1) citromos fűszres tarja (1) citromos zöldfűszeres vaj (1) citromszorbet (1) citrus (3) citrusmártás (1) clafoutis (1) Cocido montañé (1) comb (1) comté (1) conchiglie rigate kolbásszal (1) coq au vin (1) Coq à la bière (1) créme brulée (1) crème fraîche (1) csacsihal (1) császárhús (1) cseh (1) cserép; (1) cseresznye (2) cserke (1) csevap (2) csevapcsicsa (1) csicseriborsó (2) csicsóka gratin (1) csiga (8) csikemell sült zöldségekkel (1) csili (1) csilis bab (1) csilis citromos szójás szósz (1) csilis pontyfilé (1) csilis ropogós pontyfilé cukkinifőzelékkel (1) csipkebogyó (1) csipkebogyó mártás (1) csípős csirkemell (1) csirke (17) csirkecomb (3) csirkemáj (1) csirkemell (4) csirkepörkölt (1) csirke curry (1) csirke sörtésztában (1) csőben sült kelkáposzta (1) csokoládé (4) csokoládépuding (1) csokoládés (1) csokoládészofflé (1) csokoládétorta (1) csorba (1) csuka (13) csuka szalonnával hagymával (1) csuka turbolyával (1) csülkös bab (1) csülök (6) cukkini (21) cukkinifőzelék (2) cukrászat (6) curry (3) currys kecske (1) dalmácia (1) darázsfészek (1) desszert (37) diéta (34) diéta megszorításokkal (2) dió (1) diós rizs (2) disznótor (1) disznótoros (1) disznóvágás (1) dödöle (1) dolgok (1) duma (4) durbincs (1) édeskömény (6) édesköménygumó (1) édesköményleves gyöngybabbal kiflikrumplival (1) édesség (1) édes savanyú csípős (1) egészben sült liba töltve (1) egészben sült tarja (1) egyben sült barramumdi (1) egyben sült rostélyos (1) egyszerű (11) egytál (31) egytálétel (4) élesztő mentes (1) életmód (4) elmélkedés (3) előétel (20) előtel (1) elzászi rizlinges kakas (1) eper (1) erdei gombás (1) erdei gombás kakas (1) erdőbénye (3) erdőbénye pincefesztivál (3) eredei gomba (1) eritritol (1) és (1) észak afrika (3) észak afrika marharagu (1) étterem (8) étteremkritika (1) fácán (2) fácáncomb vajbabbal (1) fagylalt (4) fahéj (1) fánk (1) farfalle (1) fehérborban párolt marhalábszár (1) fehér marharagu (1) fejtett bab (3) fejtett bab paradicsomszószban (1) feketeretek (1) fekete kardamom (1) felfújt (1) felhívás (9) felsál (2) felvágott (1) fesztivál (1) ficelle picard (1) figlmüller (1) filé (1) filei (1) filézés (1) flekken (1) főétel (162) fogas (2) fogasfilé (1) fokhagyma (4) fokhagymás csilis capellini (1) fokhagymás csilis feketekagyló (1) fokhagymás spenót (1) fokhagyma krémleves (1) fondü (1) főtel (1) főtt füstölt marhanyelv (1) főtt hús (1) főzelék (6) fő az egészség (1) francia (11) francia hagymaleves (1) francine (2) fratin (1) fréginat (1) fúétel (1) füge (2) füge gorgonzolával (1) fürj (1) furmint (1) furmintos marharagu (1) furmintos tyúk mezei gombákkal (1) fusilli (4) fusilli sonkás (1) füstölt (1) füstölt marhanyelv (1) füstölt sonka (1) füstölt tarjás csirkés paella (1) fűszeres csirke újkrumplival (1) fúziós (1) fúziós csirkeleves vargányával (1) gabona (1) galamb (1) galette comtoise (1) garbure (1) garnéla (1) gascogne (1) gasztrnómia (4) gasztró (1) gasztrobűnök (1) gasztronauta (1) gasztronómai (1) gasztronómia (517) gasztronómia; (1) gerinc töltve (1) gersli (2) gesztenye (1) gesztenyekrémleves (1) gesztenyepüré (1) gida (1) Giro (3) gnocchi (3) gomba (7) gombamártás (1) gombóc (6) göngyölt karaj (1) göngyölt szalonna (1) gorgonzola (3) gorgonzola cukkini paradicsom (1) görög joghurt (1) gőzölt pirított (1) gőzölt spárga (1) gratin dauphinois (1) grill (4) grillezett patisszon (1) grillezett szardínia (1) grillkolbász (1) grízgombóc (1) gulyás (3) gyömbér (4) gyömbéres halleves (1) gyöngyhagyma (1) gyöngytyúk (2) gyors (19) gyros (1) gyümölcs (2) gyümölcskenyér (1) gyümölcsleves (4) gyümölcsös (1) hagyma (6) hagymalekvár (1) hajdina (1) hajdinakása (2) hajdinasaláta (1) hal (91) halászlé (1) halleves (4) hamburger (1) harcsa (5) harcsafilé spárgával sabayonnal (1) harcsapörkölt (1) harcsfilé (1) határeset (1) hátszín (2) havanna kávézó és teaház (1) házitészta (1) házi tészta (1) hegyalja (2) hegyi ragu (1) hegymagas (1) hekk (1) hellókarácsony (1) helyrehozatal (1) hétdolog (1) hidegkonyha (3) hirtelen sütés (1) hollandi mártás (2) homár (1) horvátország (1) humor (1) hurka (1) húsleves (2) húsmentes (38) húsos (1) húspogácsa (2) húsvét (1) idei liba (1) india (1) indiai (1) ínyesmester (5) jamaica (1) jégsaláta (1) jérce (1) joghurt (2) joghurtos kapros öntet (1) jótékonyság (1) juhturó (1) juhtúró (13) juhtúrós paradicsomos cékla (1) juhtúrós szalonnas farfalline (1) juhtúrós töltött paprika (1) juliska (1) juliska bab (2) kacsa (9) kacsaaprólék leves (1) kacsacomb (1) kacsagombóc leves (1) kacsamell (1) kacsasült (1) kagyló (4) kagylótészta (1) kagylótészta és karfiol (1) kairói (1) kakaó (1) kakas (4) kakaspörkölt (1) kakukkfüves citromos csilis pisztráng (1) kakukkfüves süllőfilé (1) kalács (2) kapor (2) káposzta (4) káposztás börek (1) káposztás rétes (1) kapros (1) kaprós túrógombóc (1) karaj (8) karalábé (1) karamell (2) karamellben pirított zöldségek (1) karamellizált almatorta (1) karamellkrém gyümölcskenyérrel (1) karamelltorta (1) kárász (1) kardamom (2) kardamomos málnás joghurtos öntet (1) kardhal fűszeres vajjal (1) karfiol (8) karfiolfasírt (1) karfiolleves (1) karfiol juhtúróval gnocchival (1) karfiol krémleves (1) karhal (1) karmonádli céklával (1) karmonádli krumpligombóccal (1) kávé (15) kávéház (3) kávéházi teszt (12) kávéteszt (3) kávézó (13) kecsege (6) kecsege citrommártásban (1) kecske (4) kecskemét (1) kecskeragu (1) kedvenc növények (1) kelbimbó (1) keleties serpenyős csirke (1) kelfújt (1) kelkáposzta (4) kelt (3) kenwood (1) kenyér (10) képek (2) keszeg paprikás lisztben (1) kicsi vú (1) kiflikrumpi (1) kiflikrumpli (7) kifordított kalács (1) kiírás (1) kivi (1) knédli (5) kocsonya (2) kocsonyázott csülök (1) kökény (1) koktélparadicsom (1) kókusz (1) kókusztej (1) kolbász (4) köles (1) köleskása (2) komplementer (1) konfiált császárhús (1) konfitálás (5) konfitált császárhús (1) konfitált liba (1) konfitált liba és birsalma (1) konfitalt mangalicatarja (1) konfitált oldalas (1) könnyű (1) könyvek (1) kora nyári zöldségleves (1) kördés (12) köret (2) korhelyleves (2) körmös pacal (1) körte (3) körteöntet (1) köszméte (1) köszmétés bárány (1) koszorú (1) kougins (1) kouign amman facile (1) kovász (4) kovászos kenyér (1) kovászos uborka (7) kovászos uborkalé szósz (1) közel kelet (1) közvélemény kutatás (1) krém (1) krémes (1) krémleves (3) kritika (21) krumpli (10) krumplifőzelék (1) krumpligombóc (2) krumplileves (1) krumplisaláta (1) kucsmagomba (2) kudarc (1) kuglóf (1) kukorica (1) kukoricakenyér (1) kultikus (1) kürtős kalács (1) kuszkusz (2) lacikonyha (1) lapocka (1) lasagne (4) laskagomba (1) lassan sütött sertéslapocka (1) lassú főzés (1) lassú sütés (2) Lastet (1) lazac (5) lazacburger (2) lazacfilé wokos zöldségekkel (1) la pogne (1) lebuj (1) lecsó (1) lekvár (6) lencse (3) lencsefőzelék (1) leves (57) Le Tour de Serpenyő (30) liba (10) libaleves kelkáposztával (1) libamell (2) liguria (1) lilabab (2) lilahagyma (1) lilahagymás sárgarépás kuszkusz (1) lilakáposzta (1) lime mártás (1) lordok caffé (1) ludaskása (1) lúdrizottó (1) maasdamer (1) maccheroni rigati (1) mád (1) máglyarakás (1) magyaros (3) máj (1) májgombóc leves (1) majomfogó (3) majoránnás húspogácsa (1) mák (3) mákos guba (1) mákos gubó (1) malac (3) malacfül; (1) malacleves (1) malacpofa; (1) malacsült (1) málna (2) málnafagylalt (1) málnaöntet (1) málnaszufflé (1) málnával töltött túrógombóc (1) mandarinos vegyes zöldsaláta (1) mandula (1) mangalica (4) mangalicacomb (1) mangalicacombos egytál (1) mangalicaszűz (2) mangalicaszűz vargányamártással (1) mangalicaszű fügével (1) marha (9) marhafarok (1) marhahús (1) marhahúsleves (1) marhalábszár (2) marhamáj (2) marhamáj tökfőzelékkel (1) marhanyelv (1) marhapofa (2) marhapofa zöldségekkel (2) marhatarja (1) márna (3) marokkó (1) mártás (13) márton (1) mascarpone (1) mascarpone krém (2) mediterrán (1) mediterrán cukkinilecsó (1) medvahagymás pizza (1) medvahagyma pesto (1) medvehagyma (14) medvehagymás csigák (1) medvehagymás galuska (1) medvehagymás juhtúrós laskagomba (1) medvehagymás juhtúrós sztrapacska (1) medvehagymás juhtúró gombóc (1) medvehagymás krumpli (1) medvehagymás lasagne (1) medvehagymás nokedli (1) medvehagymás szalonnás márna (1) medvehagymás tekercs (1) medvehagymás törtkrumpli (1) medvehagymás vöröslencse (1) medvehagyma krémleves (1) meggy (8) meggyes mákos (1) meggyes rétes (1) meggyfagylalt (1) meggylekvár (2) meggyleves (1) meggyszósz (1) mélna (1) menta (1) mentás rumos citromsorbet (1) menyhal (1) mezei csiperke (1) mezei gomba (1) mézesmustáros pulyaka (1) minestrone (1) mini (1) Molise (1) morgás (10) mór csicseriborsó leves spenóttal (1) muskotályos borecet (1) mustár (1) mustáros (1) mustáros tarja knédlivel (1) narancs (2) narancsmártás (1) navarrai pisztráng (1) nokedli (1) nudli (1) nyak (1) nyak és zúzapörkölt (1) nyári (1) nyúl (9) nyúlleves (1) nyúlpaprikás (1) nyúlragu (1) nyúlragu spárgával basmati rizzsel (1) ököruszály (1) olasz (14) olcsó (1) olimpia étterem (1) olívabogyó (1) olívaolaj (1) omlett (1) orada (1) orecchiette (4) öregtészta (1) óriás pöfeteg (2) oroszlános borvendéglő (1) őrség (2) ossobuco (1) összefoglaló (1) őszibarack (1) őszibarackos pontyfilé (1) ős kaján (1) őz (1) őzgerinc (1) pácolt (2) padlizsán (4) padlizsán étterem (1) padlizsán zöldbab cukkini paradicsomos szószban (1) paella (3) pak choi (1) palacsinta (1) pálma (1) pangasius (1) panír (1) pappardelle (1) paprikás krumpli (1) paprikás lisztben (1) paradicsom (25) paradicsommártás (3) paradicsomos bab (1) paradicsomos csilis cékla zöldbabbal (1) paradicsomos marhafarok (1) paradicsomos pirított zöldségtál (1) paradicsomos zöldbabos újkrumpli (1) paradicsomsaláta (2) paradicsomsalátával (1) parmezán (2) párolt (2) párolt káposzta (2) párolt rizs (1) párolt spárga (1) párolt zöldségek (1) pasta (42) pâte brisée (3) patisszon (1) pecorino (3) pékség (28) penne (5) penne és cukkini (1) penne karfiollal (1) pesto (2) pesztó (2) pezsgő (1) pezsgős csirke (1) pikáns halleves (1) pireneusok (1) pirított (1) pirított apróhús (1) pirított édeskömény (1) pirított kalácsszeletek (1) pirított spárga (1) pirított zöldbab krumpli cukkini (1) piros (1) piszke (3) piszkefagylalt (1) piszkeszósz (1) piszketorta (1) pisztácia (1) pisztáciás tésztabatyu (1) pisztráng (6) pisztráng pirított sárgarépával vajbabbal (1) pisztráng sütőtökpürével (1) pite (3) pizza (1) pohárkrém (1) polenta (2) ponty (5) pontyfilé (2) pontyfilé cukkinivel sárgarépával (1) pontyfilé meggyszósszal bazsalikomos krumplipürével (1) póréhagyma (4) póréhagymás szélesmetélt (1) póréhagyma mártás (1) pörkölt (5) portói mártás (1) Poularde au champagne (1) primo (1) próbafőzés (1) programajánló (1) provánszi sült paradicsom (1) puding (1) puglia (1) puliszka (1) pulyka (1) pulykamell (1) puy-i lencse (1) puy i lencse kacsával (1) raclette (1) rácos (1) ragu (13) ragu della nonna (1) ragu leves (1) rajnai rizling (1) rák (2) rakott (3) rakott kel (1) rakott krumpli (2) rakott rántott csirke (1) rakott spárga (1) rakott zöldbab (1) rántott (2) rántotta (2) rántott csirke (1) rántott harcsa (1) rántott szelet (1) ravioli gyöngytyúkkal (1) recep (2) recept (505) reggeli (2) régi magyar konyha (1) rendezvény (10) répa (2) retek (1) reteksaláta (1) rétes (8) rétes húzás (1) ricotta (1) ricottás krumplis gombóc (1) ricottatorta (1) rizibizi (1) rizling (3) rizlinges borjúláb (1) rizlinges vaddisznóragu (1) rizottó (6) rizottógombóc (1) rizs (7) rizses csirke (1) rizses kacsa (1) rizspuding (1) rizspuding vérnarancssziruppal (1) rókagomba (4) rombuszhal (1) rontott (1) ropogós (1) ropogós csípős csirkecomb (1) ropogós csirke (1) ropogós csülök (1) ropogós fogasfilé (1) rote grütze (1) rozmaring (3) rozmaringos aprópecsenye (1) rozmaringos kacsacomb (1) rozmaringos szilvás mascarpone krém (2) rozmaringos zöldborsos szilvaleves (1) rózsabors (2) rózsaborsos birsmártás (1) rózsavíz (1) rózsavizes sült (1) rozskenyér (1) rozsos kenyér (1) rukola (2) rukola pesztó (1) rum (1) sabayon (1) sacher torta (1) sáfrányos sajtmártás (1) saját őrlés (1) sajt (3) sajtmártás (4) sajtmártásban (1) sajtos rakott padlizsán (1) saláta (4) Salmorejo Cordobés (1) san daniele (1) sárgabarack (1) sárgabaracklekvár (1) sárgabarck (1) sárgarépa (5) savanyú (3) savanyúkáposzta leves (1) savanyú káposzta (1) savanyú krumplileves (1) savanyú tüdőleves csicsókával (1) secondi (1) serepenyős (1) serpenyőben (1) serpenyős csirke vegyes sült zöldségekkel (1) serrano sonka (1) sertés (3) sertéscomb (2) sertéscomb alacsony hőfokon (1) sertéskarbonádli (1) sertésoldalas (1) sertésszűz (6) setréskaraj (1) shepherds pie (1) shiitake (1) skorpióhal (1) sóban sütés (2) sok kicsi (9) sólet (1) sonka (3) sör (1) sorbet (1) sörfőző nyúlpecsenyéje (1) sótészta (1) sótésztában sütés (1) sous vide (4) sous vide; (1) spagetti (6) spagetti alla chitarra (1) spaghetti alla carbonara (1) spaghetti alla genovese (1) spanyol (8) spárga (27) spárgakrémleves (1) spárgaszósz (1) spárgás pecorinós tortiglioni (1) spárgás újkrumpli (1) spárga pirított kiflikrumplival (1) spárga sajtmártással (2) spárga terrin (1) spenót (13) spenótos ráksaláta (1) spenótsaláta (1) spenót törökösen (1) stoemp (1) sugo (1) süllö (1) süllő (5) süllőfesztivál (1) süllő vargányamártással (1) sült (33) sült csirke (1) sült pisztráng (2) sült rizs (1) sült szamóca (2) sült tarja (1) sütemény (3) sütőtök (4) sütőtökpöré (1) sütve (1) svájc (3) szabolcsi töltött káposzta (1) szalag szendvics és kéváház (1) szalonna (3) szamóca (6) szamócafagylalt (1) szamócalekvár (1) szamócaszörp (1) szamócatorta (1) szamócával töltött túrógombóc (1) szamóca chutney (2) szardínia (2) szarvasgerinc (1) szarvasgomba (2) szarvasgombas bavette (1) szárzeller (1) szászi (1) szászi szürkebarát (1) szegfűgomba (6) szegfűgombás zöldségleves krumpligombóccal (1) szegletes lednek (1) szélesmetélt (1) szentiván éj (2) Szent György-hegy (1) szepsy (1) szerb (1) szicíliai töltött barack (1) szigliget (1) szilva (5) szilvalekvár (2) szilvás (1) szilvás rétes (1) szilveszter (1) színesborsos kecskesajt (1) szirén (1) szójaszósz (1) szolgközl (1) szőlő (2) szorbet (1) szörp (2) sztrapacska (3) szufflé (1) szüret (1) szürkebarát (1) szürkemarha (1) szűzpecsenye (3) tábori (1) tábori koszt (2) taboulleh (1) táfelspicc (1) tagliatelle (1) tállya (1) tarhonya (1) tarja (8) tárkony (1) társadalom (1) tartalomjegyzék (2) tarte tatin (1) tartósítás (2) tavasz (2) tavaszi (1) tavaszi paradicsomos csirkeleves (1) tavaszi zöldségek (1) technika (1) tejben sült karaj (1) tejes pite (1) tejföl (2) tejfölös céklás fürjleves (1) tejfölös gyöngytyúkleves (1) tejszín (2) tejszínes (1) tekercs (1) temesvári csirke (1) tengeriherkentyű (5) tengeri sügér (1) tengeri sügér fóliában sütve (1) terrin (1) tészta (12) tésztagép (1) tigrisgarnéla (1) tigrisrák (3) tilápia (1) tintahal (2) tiroli rétes (1) tisztított vaj (1) tiszti klub (1) tojás (4) tojásos (1) tojással töltött vagdalt (2) tök (3) tokaj (3) tőkehal (1) tökfőzelék (4) tökmagolaj (1) tökös mákos (1) töltött (3) töltött csirke (3) töltött cukkini (2) töltött gyöngyös (1) töltött kakas (1) töltött káposzta (3) töltött karaj (2) töltött liba (1) töltött libanyak (1) töltött paprika (2) töltött szőlőlevél (1) töltött tök (1) tonhal (5) tonhal sült paprikával paradicsomszósszal (1) tönköly (1) tönkölybukta (1) tönkölybúza (1) tönkölycsiga (1) torma (2) tormás birspüré (1) tormás törtkrumpli (1) török (2) törpeharcsa (2) torta (3) tortiglioni (1) törtkrumpli (3) toszkán fehérbabos paradicsomleves (1) toulouse (2) toulouse i kolbász (1) Trentino (1) tribujn (1) trieszt (1) tüdő (1) tükörtojás (1) turbolya (6) turbolyapesztó (1) turbolyás bárányragu (1) turbolyás kucsmagomba szósz (1) túrógombóc (3) túrós (1) túrós börek (1) túrós csusza (1) túrós rétes (1) tűzugrás (1) tyúk (1) tyúkhúsleves (2) uborkasaláta (3) újév (1) újfokhagyma (2) újfokhagymás cukkinis juhtúrós conchiglie rigate (1) újfokhagymás rizs (1) újkrumpli (8) ünnepi ajánló (1) ünnepi menü (1) uránia kávéház (1) utazás (1) vacsora (3) vad (5) vadkacsa (1) vadkacsa leves (1) vadlazac (1) vadrizs (1) vagdalt (3) vaj (3) vajas hajtott csiga (1) vajbab (7) vajon pirított vargánya (1) vajrépa (1) Valencia (1) vargánya (8) vargányamártás (1) vargányás nyúlragu (1) vargányás rizottó (2) vargányás tönkölycsiga (1) vargánya paradicsommal pirítóssal (1) vasi pecsenye (1) vega (7) vegyes savanyú zöldségleves (1) vegyes zöldsaláta (1) vendégposzt (8) véres hurka (1) vérnarancs (1) vérnarancsszirup (1) verseny (1) vinaigrette (1) vincent (1) vinegrette (1) virtuális vendéglő (1) vkf (25) vkf12 (1) vkf13 (1) vkf14 (3) vkf22 (1) vkf26 (1) vkf28 (1) vkf33 (2) vkf6 (1) vkf7 (1) vkf 13 (1) vkf 20 (2) vkf 6 (1) vkf 9 (1) vörösbor (1) vörösboros kakas (1) vöröslencs (1) vöröslencse (2) vörösrizs (1) vörös tonhal (2) whittingstall (1) wok (11) wok; (1) wokos cékla (1) wokos tigirsrák (1) xantana (3) zellepüré (1) zeller (1) zellerpüré (1) zeller krémleves (1) zilahy ágnes (1) zöldbab (9) zöldbabos újkrumpli (1) zöldbabos zöldborsós krumpli (1) zöldbab lágytojással (1) zöldbors (1) zöldborsó (7) zöldborsóleves (1) zöldborsos tonhal spenóttal (1) zöldborsós újkrumpli (1) zöldborsos vadlazac kardamomos körtével (1) zöldbors mártás (1) zöldésges lasagne (1) zöldfűszeres paradicsomos húsleves (1) zöldsaláta (1) zöldség (5) zöldségágyon sült nyúl (1) zöldségek (4) zöldséges (7) zöldséges lasagne (2) zöldséges tarjás füstölt marhanyelves egytál (1) zöldséges tejszínes pappardelle (1) zöldségleves (6) zöldségleves juhtúrós gombóccal (2) zöldségleves nokedlivel (1) zöldspárga (3) zöldspárga medvehagymával pennével (1) zsálya (1) zsemlegombóc (1) zsemlyegombóc (2) zsízny (1) zúza (1) cékla (1) sörben főtt kakas (1) Címkefelhő

Felhasználási feltételek

A blogban található tartalom tartalom a szerző szellemi tulajdona. A szerző előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a blog egészének vagy részeinek feldolgozása, újraközlése, értékesítése, továbbadása, kereskedelmi célra történő hasznosítása. Kivételt képeznek azon gyűjtőportálok, ahol nem közlik a teljes írást, csak annak címét, első néhány sorát, a folytatásért a blogra kattint a felhasználó.

Gépesített borkalandozás Badacsonyban és környékén

2009.08.18. 14:32 lorien

Már jó ideje leginkább fehérbor-fogyasztóként határoznám meg magam, nem csoda hát, hogy a badacsonyi borvidékre különösen odafigyelek. A jó borok persze még nem minden, a tágabb értelemben értelmezett térség, a Balaton-felvidék szépsége is páratlan, igen kedves hely számomra. Az idén úgy alakult, hogy a déli part nyugati részén töltöttünk néhány napot, de mivel nem volt teljesen biztos a menetrend, ezért nehéz volt előre tervezni. Évek óta szeretnék már eljutni Bussay doktorhoz, szállás is akadna a környéken. Felhívtam, csakhogy éppen zárva tartott ezidőtájt. Megpróbáltam Szászi Endre vendégházát is, de természetesen túl későn szervezkedtem, nem volt szabad helye. Akkor legyen Badacsonytomaj. Báratom a gugli, jól irányzott rúgás után hamar kidobta a megfelelő helyet: Borbély pince és vendégház. Nem is haboztam, telefonoztam nekik, szerencsére pont volt szabad helyük, foglaltam hát.

nem apróztam el

 

Érkeztünkkor a házigazda, Borbély Gyula fogadott. Rövid kicsomagolás után rögtön a lényegre tértünk, azaz következett a borkóstolás. Néhány kivételtől eltekintve végigkóstoltuk a szortimentet, közben pedig kellemesen elbeszélgettünk a birtok, a borászat és az élet egyéb dolgairól. Megtudtuk azt is, hogy Badacsonyban pezseg az élet: régiós buszjáratot indítottak, amely bejárja a környékbeli pincéket, nevezetességeket. Mindezt önerőből, gyakorlatilag a járat állomáshelyei saját maguk állják a költségeket. Kaptunk tőlük egy régiós kártyát, amellyel általában 10% kedvezménnyel lehet az ismertetőben felsorolt helyeken vásárolni (a borászoknál is!). Érdemes keresni! Mielőtt még elfelejtem: jók voltak a borok, és találkoztunk néhány igazán szép tétellel, különösen a 2007-es kéknyelű tetszett. Ebből kértünk is egy palackkal, amellyel felvonultunk a teraszra, azt kortyolgattuk, miközben gyönyörködtünk a kilátásban.

Borbély pince, kilátással

 

Másnap reggel nekivágtunk túránknak. Szeremley Huba pincészetébe szerettem volna eljutni, de talán a nagyság átkaként, de igencsak barátságtalan a nyitva tartás, vasárnap csupán zárva tartásról lehet beszélni. Némethékhez szintén nem tudtuk bejutni, míg végül erőltetett menetben, és teljesen kitikkadva felmásztunk Laposáékhoz. Sajnos felénk csak kevés boruk kapható, ezért nagyon örültem, hogy végre  jobban megismerkedhetek az aktuális évjáratokkal. Most leginkább a 2007-es Rizling2 izgatott, amely már most igazán szép bornak bizonyult, és fényes jövő áll még előtte.

Bazaltbor és a kilátás a Balatonra

 

A hegyről leballagva megkerestük a régiós buszjárat kiindulását. A busz kétóránként teszi meg a teljes kört, először a Római úton elindulva Nemesgulácson át felmegy Hegymagasra, onnan pedig Szigligeten át érkezik ismét Badacsonyba, majd onnan Káptalantóti és Ábrahámhegy irányában indulva tér vissza. Nyár elején és szemptemberben hétvégente, főszezonban naponta az első járat reggel tízkor indul, és nagyjából kétóránként egészen este 11-ig. Ez azt jelenti, hogy éjfélkor indul utoljára Badacsonyból, megtéve a Káptalantóti irányában lévő kört. A járat összesen negyven állomáshelyet érint, a Badacsony régió honlapján megtalálható a teljes felsorolás. Természetesen nem csak borpincék alkotják a körutat, megáll a biopiacon, a kecskefarm mellett, Salföldön, az arborétumnál, a strandoknál, a szigligeti várnál, és sok más fontos helyen. Úgy saccoltuk, hogy legalább egy hétre való program benne van. A buszon nemcsak sofőr, hanem hostess is van, aki elmondja a járat állomásairól a fontosabb tudnivalókat, és számos más jó tippet is adott. A busz árai barátságosak, egy vonaljegy 300 Ft, a napijegy 950, de van 2500-ért családi napijegy is. Már csak az a kérdés, hogy miért nem évekkel ezelőtt jutott már ez eszébe valakinek? A járatról és az általa generált forgalomról egyelőre mindenki csak óvatosan bizakodva nyilatkozik. Mi is vegyes kihasználtságot tapasztaltunk, de vasárnap délután volt. Talán, ha jobban köztudatba kerül, akkor előre lehet a busszal számolni már a program tervezésekor. Reméljük, hogy akkor is megmarad a járat, még ha az első évben nem is lesz nyereséges. Kell még neki egy kis népszerűsítés, megfelelő csatornákon történő reklámozás, illetve kifutási idő.

Itt ültünk Istvándyéknál

 

Mi is felszálltunk tehát a buszra, első állomásunk Istvándyék voltak. A pincészet gyönyörű helyen, igen kellemes, rendezett környezetben található, mondhatni, Nyugat-európai színvonalú. A hegyek között, a szőlőkön túl gyönyörű kilátás nyílik a Balatonra és Fonyódra. A kiszolgálás kedves és szakszerű, a borok szépek. Legnagyobb megelégedésünkre azonnal kapunk egy teli üveg, békebeli fémfejes szódát, és adagonként érkeztek az általunk kiválasztott borokból a kóstolók. Ez volt az igazi tökéletes nap, annak is a tökéletes délutánja. Ekkor az idő is megállni látszott, szinte a táj részeivé váltunk, csak az újabb eltűnődés, kortyolgatás és  kellemes mederben folyó beszélgetés emelt ki néha egy kicsit a beragadt tér-idő szövetéből, vagy amikor újabb borok vagy borkorcsolya érkeztek. Olyannyira magához láncolt a környezet, hogy csak megkésve eszméltünk: mindjárt itt a busz, ezt lekéstük. Sebaj, legalább maradhattunk még egy órácskát. Az itt töltött három óra több tanulsággal is szolgált. Egyrészt itt kóstolhattam az eddigi legjobb kéknyelűt. De ami ennél is fontosabb, rájöttem, hogy az olyan illatos, markánsan jellegzetes fajtaborokból, mint például a kéknyelű vagy a muskotályok, most már egyáltalán nem szeretem az édeseket. Még ha késői szüretelésű is, akkor sem. Csak akkor, ha szinte teljesen szárazak vagy épp csak néhány gramm maradékcukorral rendelkeznek. viszont az olaszrizling esetében nem baj, ha édesebb. Különleges élményt nyújtott már a szemelt olaszrizling is, de az 50 éves tőkékről származó Üstökös olaszrizling aszú páratlan a maga nemében. A kóstoló tapasztalatai alapján vásároltunk néhány palack bort, és kiszellőztetve fejünk, leballagtunk az egy megállóval lentebb lévő szálláshelyünkre, biztonságba helyezve a szerzeményt.

pazar hely
Ezt szereztem!

 

Közben sajnos majdnem teljesen kifutottunk az időből, a betervezett Szászi pince-látogatásnak búcsút intettünk. Gyors kombinálás alapján az a lehetőségünk maradt még, hogy ha fogadnak bennünk a Szent György pincében, akkor ott megvacsorázunk. Egy gyors telefonnal leegyeztettem, megígérték, hogy ha biztosan megyünk, akkor a kedvünkért nem zárják konyhát, megvárnak. A busz pontosan megérkezett, a hostess lány pedig kissé csodálkozóan , de azért nem meglepve fogad bennünk, hiszen arról volt szó, hogy egy járattal korábban jövünk (és eggyel odébb). Közben minden megállónál elmondja, mit érdemes megnézni, minden nevezetességről beszél néhány mondatot. Amíg Badacsonyban várunk, beírunk a vendékönyvbe is.

érkezik a busz

 

Célunkhoz érkezve két távozó vendég vált bennünk a megállóban, legalább nem üresen megy tovább a busz.  A házigazda Kiss István maga fogad, az étel és borajánlatára részben hallgatva leadjuk a rendelést, ő pedig elballag a konyha irányába intézkedni. A Szent György pince nem a csúcsgasztronómiáról szól, de tisztes magyar alapanyagokból, korrekten, és ami nagyon fontos, hatalmas vendégszeretettel dolgoznak. Hamar megkapjuk az ételeket, és ekkor kiderül, hogy szerencse, hogy jómagam halat rendeltem, mert így még be tudok segíteni az asszony pajtás fél kacsájához. Mindkét ételhez Budai zöldet választunk, jó döntés volt. A vacsora végeztével Kiss uram még beinvitál a bortermébe is, ahol néhány különlegesebb borából tölt. De már nagyon szorít az idő, elbúcsúzunk, és az éj leple alatt leosonunk a feljáró tövében lévő megállóhoz. Kissé felhős, de majdnem teliholdas éjszaka volt, a háttérben jól kirajzolódtak a környező tanúhegyek kontúrjai, fantasztikusan szép és sejtelmes háttérrel szolgálva. A busz percre pontosan érkezik, még ha üres is. Badacsonyban azonban sokan felszállnak, kihasználva, hogy ez az utolsó járat. Igazán felejthetetlen nap volt.

kacsa lakoma

 

Másnap sajnos már mennünk kell tovább. Délelőtt azért még kihasználtuk a kártya adta lehetőséget, és bevásároltunk borokból. Kimentünk Hegymagasra is, végre útba ejtettem az általunk már-már páriaként kezelt Horváth pincét is, ahová már régóta szeretnék eljutni, de valahogy mindig elmarad. Most legalább néhány percre beugrottunk, és egy villámkóstolás alapján veszünk bort (vezető pozícióban voltam). Addig unszolnak bennünk, míg belenyalunk a vörösbe. Nagyon izgalmas az enyhén barrikolt cabernet sauvignon, de a pinot noir még inkább, mindkéttőből kerül a dobozunkba. Természetesen Szásziékat nem hagyhattuk ki. Annál is inkább nem, mert volt egy ötpalackos borutalványom hozzájuk. Nem hivatalos utalványra kell gondolni, a "sógorom" rajzolta születésnapomra, és beváltás után a borok költségét ők állták a húgommal. Szásziék új különleges rizlinggel jelentkeztek, ez pedig a Liliomfi. Hogy ez csúcsboruk, már az ára is jelzi, az illata fantasztikus, és egy korty alapján igencsak rendben van ez a bor. Már csak egy ünnepi alkalom kell, hogy végre komolyabban is megkóstolhassam. Tavalyhoz képes a kabócások egy olcsóbb nemzetsége is színre lépett, ebből és a többi rizlingből is hoztunk néhány palackkal.

kecskesajt és lekvár

 

Miután lezártuk a borvásárlást, elindultunk Veszprém felé. De még mielőtt elhagytuk volna a vidéket, beugrottunk a Káptalantóti után található kecskefarmra. Kedves idős házaspár viszi, nagyon kellemes környezetben. Van több fajta lehetőség a szállásra, a kempingezéstől a faházon át a kőházig minden. Végigkóstoltuk a jobbnál jobb érett kecskesajtokat, a puhábbakból vásároltunk ebédnek valót, a keményebbekből pedig otthonra, azok jobban tűrik a szállítást. Kaptunk a sajthoz tányért, késeket, deszkát, paprikát kenyeret, közel egy liter kecsketejet. Leültünk a ligetben, és komótosan elköltöttük az ebédet. Ejtőzésként még körbejártunk egy kicsit, megnéztük a baromfiakat és a szamarakat. Ide még mindenképpen vissza kell jönni!

Na de, szamár...!

 

Köszönhetően a buszjáratnak is, a két nap alatt nagyon sok mindent láttunk, ennek ellenére mégsem éreztük zsúfoltnak a programunk. Nagyon jó volt látni végre egy működő helyi összefogást, és különösen az tetszett a leginkább, ahogyan a borászok kivétel nélkül ajánlgatják egymást, sőt még fel is hívják a figyelmet. Kicsit végre úgy voltunk itthon, hogy a hazai állapotoktól nagyon is távol voltunk.

10 komment

Címkék: beszámoló badacsony bor

A bejegyzés trackback címe:

https://lorien.blog.hu/api/trackback/id/tr911319718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mélisande · http://melisandegyuruje.blog.hu 2009.08.18. 16:21:46

Hát, szégyenlem magam, már egy évtizede Révfülöpön töltöm a nyári hétvégeket - és az év többi időszakában is gyakran járok ott, de a nevezett buszjáratról nem hallottam! A 4 napban kipróbálom, legalábbis igyekszem. Ami azt illeti, nem ártana egy kis marketing neki. Javaslom még Szentantalfát - Zánkai borvidék - sok jó pince van ott is!

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.08.18. 18:22:56

@Mélisande:
Igen, pont ez a baj, hogy még nem igazán került be a köztudatba, és még a környéken jártasak sem mind tudnak róla. Persze nem olyan régen indult ez, és most szerencsére jónéhány blogban találkoztam a témával, talán az is segít.
Köszi a tippet, legközelebb megpróbáljuk beiktatni!

e.ke 2009.08.18. 19:52:27

Köszönet ezért az írásért, nagyon jókedvre derítettél. Legalább most úgy érzem, van még remény. Hirdetni fogom, ahol csak tudom! (Én gyerekkorom nyarait töltöttem Révfülöpön, nagyon kedves a szívemnek ez a vidék.)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.08.21. 18:04:17

Ez szép beszámoló volt.:) A badacsonyi borvidékről nekem is mindig kellemes emlékeim voltak, sajátos magyar szokás szerint azonban sohasem büszkélkedhettem vele borbarát társaságban. Van valami lesajnálás Badacsonnyal kapcsolatban, hogy sok vizes-cukros szar bor van ott, meg az egész biznisz csak a turistacsoportok bemuskotályoztatására van kihegyezve... Én mindig jót ittam ott, sőt, mindig jobbat, mint például a legendás szomszédvárban, Somlóhegyen. Szóval, azt hiszem igazad van. A kacsa meg igen jól néz ki.:)

Lesbőltámadószárítókötél 2009.08.24. 14:09:36

Az elmúlt napokat a Balaton-Felvidéken töltöttük, úgyhogy megörültem az írásodnak.
A régiós busszal is találkoztunk, pont keresztbe állt az úton előttünk Káptalantóti környékén, de amúgy minden nagyon szép és jó azon a környéken...Imádom!

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.08.25. 14:27:27

@efes:
Köszi!
Bár a szocialista gazdálkodás során tényleg majdnem tönkretették a Badacsonyi borvidék hitelét, azért rengeteg biztató jel van ma már, és ma már ismét az egyik legjobb fehérboros vidékünk. Persze sok még a turistacsapda, de sok gyöngyszemet is fel lehet fedezni :)

@Lesbőltámadószárítókötél:
Keresztbe állt? Hogy sikerült neki? :)

Lesbőltámadószárítókötél 2009.08.26. 12:39:33

@lorien: gondolom, valaki kíváncsi volt az utasok közül valamire, és megálltak az út közepén a busszal, de úgy, hogy csak akkor tudtunk mellettük elhaladni, mikor némileg visszatolatott....
:)
Szóval ez volt a mi nagy találkozásunk a régiós busszal :)
Szigligeten meg a vár lábánál vettünk bort (Szászi,van ilyen?) 2 literes, szép zöld üvegben, muskotályos félédes,de asszem az üveg az, ami igazán megérte :)

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.08.26. 12:42:22

@Lesbőltámadószárítókötél:
:)
Igen, Szásziék boltja van a vár tövében. Jók a nagyüvegesek is, de venned kellett volna a Olaszrizlingekből, ebben a műfajban Szászi az egyik legjobb. Igaz, azok 2000 Ft körül kezdődnek, de nagyon megéri!

Lesbőltámadószárítókötél 2009.08.26. 13:40:01

@lorien: Sebaj, majd legközelebb...Jövőre is szeretnénk arrafelé kirándulgatni nyáron. Na pá!
süti beállítások módosítása