Sajnos ez a hétvége nem egészén a terveim szerint alakult, leginkább ihlethiányban szenvedtem, kész kín volt összeállítanom például a mai és a tegnapi menüt is, amelyek végül egészen jól sikerültek, de ezzel el is lőttem az összes puskaporom. A hét közbeni töltött paprikát pedig a válságmenü-posztból semmiképpen sem hagyhattam ki. Sőt, meg is kell vallanom, hogy csak Gabah polipsalátájának olvastán kapcsoltam, hogy bizony, ezen a héten aktuális a Vesta által kiírt VKF-forduló, amely a nyári előételekről szól. Még szerencse, hogy előző hétvégén nagyobb szabású családi ebéd volt nálunk, ahol egy régebbi töltött cukkinis fogást alakítottam át úgy, hogy a leves és a főétel közé passzoljon mintegy második előételként.
Hozzávalók /kb. 8 adag/
- 4-5 kisebb, kb. 12-15 cm-es cukkini
- 300 g marhacomb
- 1/2 csillagánizs
- 60-70 g bulgur
- 10 g vaj
- kb. 1-1.2 kg paradicsom
- só, bors
- 2 kisebb lilahagyma
- majoránna, kakukkfű, zellerzöld
Kezdésként vajon megfuttattam a bulgurt, csipet sót adtam hozzá, és kétszeres mennyiségű vízben puhára pároltam. A paradicsomokat forró vízbe mártottam, lehúztam héjukat, majd amennyire csak lehetett, apróra kockáztam. Olívaolajon üvegesre pirítottam egy kisebb fej finomra vágott lilahagymát, majd rádobtam a darált marhahúst. Amikor a hús kifehéredett, sóztam, borsoztam, hozzáadtam fél csillagánizst és a paradicsom negyedét. Addig pároltam, míg a paradicsom kissé szétfőtt, a pedig leve besűrűsödött - kb. húsz perc. Összekevertem az időközben elkészült bulgurral, kidobtam a csillagánizst, és félreraktam hűlni.
Egy másik, kisebb lilahagymát is felaprítottam, olívaolajon megfuttattam, rádobtam a maradék paradicsomot, és közepes lángon kevergetés mellett az eredeti mennyiség felére, már-már lekvár-állagú mártássá sűrítettem, közben a fakanállal is szétnyomkodva a megmaradt paradicsomdarabokat. Sózni csak a végén kell, és akkor is csak épp, hogy, mert még sütés közben tovább fog sűrűsödni. Egy-két perccel, mielőtt készen volt, finomra vágott zellerzöldet adtam hozzá.
A cukkinikat félbevágtam, teáskanállal kikapartam a magját. A külsejüket megszórtam sóval. A kihűlt töltelékhez ekkor kevertem egy kis csokor finomra vágott majoránnát és kakukkfüvet. Kissé púposan ezt a tölteléket tettem a cukkinikba. Mindezt legjobb kézzel elvégezni, és nem árt tömöríteni. A cukkinikat egymás mellé, kiolajozott tepsibe tettem, és kiskanállal rájuk kentem a paradicsommártást. Forró sütőben megpirítottam, ha minden jól megy, a cukkini még kicsit roppanós marad. A tetején lévő paradicsommártás szinte teljesen kemény rétegre sűrűsödik, és nagyon koncentrált ízű lesz.
Utolsó kommentek