Ahogy az előző posztban ecseteltem, megérkezett a kora nyár és vele együtt a piacon mindent felvásárolni akaró mohóság időszaka. Mi mást lehetne ilyenkor készíteni, mint egy jó zöldséglevest?! Ilyenkor annyiban nem árt átgondolni a leves főzésének stratégiáját, hogy a zsenge zöldségeket kár lenne túlzottan sokáig hőkezelni, ami pedig szükséges, ahhoz, hogy a lé is finom legyen. Az egyik legjobb megoldás, ha valamilyen gyengébb alaplevet használunk hozzá. Lehet zöldségből készültet is, de fennáll a veszélye, hogy túlzottan elnyomja a zsenge új zöldségeket, ezért talán jobb választás lehet egy gyenge tyúk vagy csirke alaplé használata. Természetesen lehet és kell is az alapleveket vízzel hígítani. Az is fontos, hogy minden zöldéség idei legyen, méghozzá zsengébbek /pl. ne a 15-20 cm-es sárgarépát válasszuk/ ezzel biztosítva azt, hogy nagyjából egyszerre puhuljon meg minden /ez csak részben igaz/. A régi zöldségek íze sokkal erőteljesebb, és ilyenkor már kissé fáradt is, nem illik bele. A zöldborsót még kissé drágának tartottam, a termelőknél még nem is volt, ezért nem vettem, de hét végére már ez is változhat.
Hozzávalók (5-6 l)
- 2 ek olívaolaj
- 3 liter gyenge alaplé (csirke, tyúk vagy zöldség)
- 1-1.5 l víz
- 2 dl passzírozott paradicsom
- 8-10 bébicukkini
- 4 cs. sárgarépa
- 1 cs. petrezselyemgyökér zöldjével együtt
- 2-3 közepes paradicsom
- 8-10 zsenge zöldspárga
- 1 zsenge karalábé
- 2-3 fej újfokhagyma
- 1 cs. túlkoros" újhagymahagyma (a gumója már gömbölyű)
- 2 fej közepes gyöngyhagyma
- 1 kisebb csokor kapor
- só
A répát, gyökeret nem kell hámozni, elég kefével alaposan megtisztítani, majd kisebb hasábokra darabolni, a karalábét is hasonlóra. A többi zöldséget is felaprítottam /spárgafejet egyben hagyva/, és végül főzési idő szerint kétfelé választottam: répa, gyökér, karalábé, spárga szára, újfokhagyma, illetve cukkini, paradicsom, maradék hagymák, spárgafejek. Az első csoportot olívaolajon megpirítottam, felöntöttem az alaplével és még annyi vízzel, hogy maradjon hely a többi hozzávalónak. Amint megforrt, kis lángra tettem, sózást ellenőriztem, majd néhány perc múlva hozzáadtam a többi zöldséget és a passzírozott paradicsomot. További 7-8 perc főzés elegendő, mehetnek hozzá a felaprított zöldfűszerek és lehet tálalni.
Utolsó kommentek