Élelmiszerkészleteink még húsvétkor is nőttek. Köszönhető volt ez egyrészt annak, hogy az egyik kedves ismerősöm ekkor járt a Mecsekben medvehagymára vadászni, és kaptam egy óriási adagot. De a szomszédunk is meglepett még egy nagy tál laskagombával. Kimaradt továbbá egy kevés héjában főtt kiflikrumpli, illetve volt még a Gabojsza-féle román juhtúróból, mindennek logikus következménmye lett az alábbi étel. Megvallva az igazt, jól esett húsvét után egy könnyebb, húsmentes vacsora.
Hozzávalók /2-3 adag/
- 60-70 deka laskagomba
- 20-25 deka juhtúró
- 5-6 héjában főtt kiflikrumpli
- 2-3 deka vaj
- 1 közpes csokor medvehagyma
- só, bors
Célszerű mindent előkészíteni, mert gyors egymásutánban szükség lesz az alapanyagokra. A krumpli héját lehúztam, felkarikáztam, a gombát megmostam, lecsepegtettem, és kb. a krumplikariukák méretére vágtam. A medvehagymát is csak nagyjából aprítottam. Serpenyőben vajat olvasztottam, ezen megpirítottam a krumplit, amelyet egy tálkába kivettem, hogy a gomba leve miatt ne puhuljon fel a külső ropogós kérge. A gombát is pirítottam, megszórva jó sok frissen tört borssal és egy kis sóval. Ami levet enged, célszerű mind elforralni. Én egy kicsit meghagytam, de talán jobb lett volna kevesebb szafttal. Ha ez megtörtént adjuk hozzá a juhtúrót, amikor megolvadt, jöhet hozzá a medvehagyma is. Kissé fonnyasszuk meg, tegyük visssza a krumplit, forgassuk össze, és tálaljuk.
Utolsó kommentek