Régóta terveztem már, hogy sütőtökből krémlevest készítek. Néhány hete volt már ezügyben próbálkozásom, ám azt kissé elrontottam, a helyrehozatal pedig nem lett tökéletes. Történt ugyanis, hogy kísérletező kedvemben egy citrom levét is belefacsartam, ami jó ötletnek is tűnt, ám buzgóságomban a végeredmény zavaróan savanykás lett, amely nem illett a leves karakteréhez. Hiába lapátoltam bele a mézet, tökéletes nem lett, csak ehető. Igazából most is a Chili&Vanília ihlette ösvényen indultam, jelesül, hogy a sütőtök sülve kerül a levesbe. Így valóban sokkal intenzívebb, finomabb levest nyerhetünk, ráadásul az is bolondít rajta, ha enyhén barnára sült a tök teteje. Víz helyett zöldség alaplével öntöttem fel, ezáltal is sokkal összetettebb ízvilág érhető el.
Hozzávalók (kb 3.5-4 liter)
- 1 nagy sütőtök
- 2 alma
- 1 nagyobb narancs
- 1 vöröshagyma
- 2 liter zöldség-alaplé
- 2-3 deka vaj
- 1-1.5 deci tejszín
- só, bors, őrölt szerecsendió, őrölt szegfűbors, őrölt szegfűszeg
- 1 ág kakukkfű (ez meglepően jól muzsikál benne)
- 3-4 ek. méz
alapléhez
- 1 kg sárgarépa
- 2 petrezselyem
- 1 nagyobb zeller
- 1 karalábé
- 1 petrezselyem zöldje (összekötözve)
A tököt félbevágtam, kikapartam a magját, ismét megfeleztem , hogy beleférjen a tepsibe, és kb. 2 órán át 240 fokos sütőben megsütöttem. Eközben a zöldségeket megtisztítottam, amilyen vékonyra csak tudtam, felkarikáztam, felszeleteltem. Az a cél, hogy minél több ízanyag oldódjon a lébe. Felöntöttem annyi vízzel, hogy két ujjnyira ellepje, és megszórtam egy csipet sóval (ne többel, mindig ott sózzunk az alaplevet, ahol felhasználjuk). Forrástól számítva bő egy órán át lefedve csendesen bugyborékolva főztem, majd leszűrtem. Amint a sütőtök megsült, 20 percre hideg helyre tettem, hogy kissé kihűljön, és dolgozni lehessen vele. (A végén a maradék 2-3 deci alaplevet lefagyasztottam.)
A vöröshagymát felaprítottam, nekiláttam vajon pirítani. Mikor üvegesedni kezdett, hozzáreszeltem két meghámozott almát (így nem barnul meg!), és tovább pirítottam. Botmixerem nincs, de kitapasztaltam, hogy a turmixgép is teljesen jó a krémlevesek elkészítéséhez. Az almás-hagymás keveréket a kakukkfű leveleivel a gépbe döntöttem némi alaplével felöntve, és jól eldolgoztam, majd visszaöntöttem az edénybe. Ekkor két menetben kanállal a gépbe kapartam a megsült tök húsát az alaplével jól felöntve, és simára turmixoltam. Az egészet összeforraltam, kissé sóztam, szerecsendióval, pár tekerés friss tarkaborssal, 1-1 teáskanálnyi őrölt szegfűborssal és szerecsendióval, és egy késhegynyi őrölt szegfűszeggel. Amikor megforrt, hozzáadtam a narancs kifacsart és leszűrt levét, kb. másfél deci tejszínt, és 4 evőkanálnyi mézzel édesítettem rajta. Amint egyet még rottyan, kész is. Először magában tálaltam, majd kísérletezőkedvemben rájöttem, hogy van nekem száraz kalácsom morzsának, két szeletet megpirítottam és felaprítottam hozzá kalácskockáknak. Ezzel végül az a baj, hogy túlzottan hamar elázik, és ízben is inkább talán az enyhén sós-jellegű pirított zsemlyekockák jobban illenek hozzá, de azért nem rossz.
Utolsó kommentek