Kissé elferdítve így hangzik a kérdés: mit adtak a világnak a svájciak? Semmit. Ha a bicskát, az órát, a pontosságot, a bankrendszert, a csokoládét és a sajtot nem számítjuk, akkor semnmit :). A dolognak azért van különös jelentősége, mert Piros már napok óta a postást vizslatta, ugyanis Svájcban él a testvére, aki jó szokásához híven, évente pár alkalommal segélyszállítmányokat csomagol és küld haza. Ennek fő eleme a sajt, súlyra legalábbis biztosan. A mostani transzport -többek között- egy szép tömb raclette-et tartalmazott, amire már egy hete rágerjedtünk. Legnagyobb bosszúságunkra a postás teljesen amatőr volt, valószínűleg a német nyelvű űrlap aláíratása meghaladta képességeit, ezért csak értesítőt hagyott, majd némi telefonos kardozás után a csomag mégis kiszállításra került a tegnapi napon. Ezek után mondanom sem kell, mi történt :) Na jó, mégis, következzék a beszámoló.
Hozzávalók személyenként:
- 25 deka raclette
- 1-2 db nagyobb főtt krumpli
- mindenféle zöldségek: zöldhagyma, fokhagyma, zöldpaprika, répa, retek, mogyoró- őrölt bors, szerecsendió (Svájcban fűszerkeverék fomában is kapható, még van belőle, ezt használtuk)
- nagyon jól illik hozzá a füstölt olívabogyó, de a hagyományos sós lében eltett is
- száraz testes fehérbor (most pl. tokaji száraz szamorodni került hozzá)
- nem árt egy raclette-sütő is :)
A sajtból kb. félcentis csíkokat metszettem (a túl vékony nem jó, mert szétolvad belőle a zsiradék, és ebben habzik a sajtmaradvány), kb. akkora darabokra vágtam, ami nagyjából ráfér a sütő kis tálkáira. Egy tányérre dobtam őket, hogy fogyás esetén rögtön kéznél legyenek. A zöldségeket már Piros előzőleg megtisztította, amit kellett, feldarabolta, a krumplikat megfőzte. Néhányat gyorsan megpucoltunk, és elindítottuk a rendszert. A krumplit a tányéron felkarikázzuk, a megpirult sajtot rákotorjuk, megszórjuk vékony fokhagymakaszeletekkel, a borsos-szerecsendiós fűszerkeverékkel. A sütő tányérkáját újra betöltjük, a résekbe is sajtdarabkákat tömködve, és visszahelyezzük a sütőbe, hogy amíg a tányéron lévő elfogy, addigra a következő adag már megpiruljon. Ha nem túl sok a résztvevő, akkor célszerű személyenként két sütőkanalat bevetni, így folyamatos a reclette-ellátás. Közben jókat kortyolunk a borból.
Téli estéken különösen lélekmelengető dolog a raclette-sütés
Minderre még rácsúsztattunk egy kis cseresznyével-csilivel töltött 70%-os csokoládét. Utána csak szuszog az ember, majd megtervezi a gesztenyesütést. :)
Utolsó kommentek