lorien

Gasztronómiai beszámolóim. A konyhában és környékén elkövetett akciók, sikerek , kudarcok.

A recepteknél kérem figyelembe venni, hogy egy elátkozott, hőfokszabályozós, nem légkeverős gázsütőt használok.

A blog.hu megszüntette a regisztráció nélküli kommentelést. Szívesen várok visszajelzést e-mailben a lorien.hu kukac gmail.com címre azoktól, akik megosztanák velem véleményük, de ehhez nem szeretnének itt regisztrálni.

Utolsó kommentek

Google translate

Kávékorzó - független kávémagazin


Címkék

áfonya (1) afrika harcsa (1) ajánló (4) ajvár (1) alacsony hőfokon (2) alapanyag (2) alaplé (1) alapok (3) alma (6) almaszósz (1) almás kalácspuding (1) almás rétes (1) amandine (1) ananászos mascarpone krém (1) anansz (1) angelo kávézó (2) aszalt paradicsom (1) aszalt szilva (2) aszalt szilvás nyúl (1) ázsia (3) bab (10) bab; (1) bableves (1) badacsony (2) baki (3) balzsamecet (2) barack (2) baracklekvár (3) baracklekváros (1) bárány (5) báránycsülök; (1) bárányleves (1) báránymáj (1) bárányvese (1) barnarizs (1) baromfiudvar (3) barramundi (2) basmati rizs (1) bavette (2) bazsalikom (3) bébicukkini (1) bébisárgarépa (4) becsinált (1) bécsi krumplisaláta (1) bécsi szelet (1) belga (1) belsőség (3) bélszín (1) bélszín budapest módra (1) beszámoló (6) birka (2) birkapörkölt (1) birs (6) birsalma (3) birsalmamártás (1) birsalmás kalácspuding (1) birsalmás mákos rétes (1) birsmártás (3) birspüré (1) blogkóstoló (8) bodzaszörp (2) bodzavirág (1) bogrács (3) böjt (1) bolognese (1) bonchidai (1) boocafe (1) bor (13) bordáskel (1) bordelaise mártás (1) börek (2) borjú (5) borjúkaraj (2) borjúlapocka zöldborsóval (1) borjúpofa (1) bormártás (2) bőrös karaj (1) Bőrös malackaraj (1) bőrös malackaraj sült (1) bors (1) borscs (1) borsos tonhal meggyszósszal (1) brancin (1) breton palacsinta (1) briós (1) brokkli (1) brokkoli (4) brokkolipüré (1) brokkoli krémleves (1) bukta (2) bulgur (5) bulgursaláta (2) bundázott (1) burek (2) burgonyagombóc (1) burgonya gratin (1) busa (1) bussay (1) cafe frei (1) cannelloni (1) cápa (1) cápaharcsa (1) cápaharcsa zöldbabfőzelékkel (1) cápa spenóttal (1) capunti (1) carbonara (2) casa moro (1) cassoulet (2) cékla (14) céklaleves (2) céklasaláta (1) céklás marhafarok (1) ceruzabab (3) cézár (1) chili (3) chili con carne (1) chutney (3) cikksorozat (1) Címkék (1) cipal (1) citrom (5) citromfű mártás (1) citromos fűszeres karaj (1) citromos fűszres tarja (1) citromos zöldfűszeres vaj (1) citromszorbet (1) citrus (3) citrusmártás (1) clafoutis (1) Cocido montañé (1) comb (1) comté (1) conchiglie rigate kolbásszal (1) coq au vin (1) Coq à la bière (1) créme brulée (1) crème fraîche (1) csacsihal (1) császárhús (1) cseh (1) cserép; (1) cseresznye (2) cserke (1) csevap (2) csevapcsicsa (1) csicseriborsó (2) csicsóka gratin (1) csiga (8) csikemell sült zöldségekkel (1) csili (1) csilis bab (1) csilis citromos szójás szósz (1) csilis pontyfilé (1) csilis ropogós pontyfilé cukkinifőzelékkel (1) csipkebogyó (1) csipkebogyó mártás (1) csípős csirkemell (1) csirke (17) csirkecomb (3) csirkemáj (1) csirkemell (4) csirkepörkölt (1) csirke curry (1) csirke sörtésztában (1) csőben sült kelkáposzta (1) csokoládé (4) csokoládépuding (1) csokoládés (1) csokoládészofflé (1) csokoládétorta (1) csorba (1) csuka (13) csuka szalonnával hagymával (1) csuka turbolyával (1) csülkös bab (1) csülök (6) cukkini (21) cukkinifőzelék (2) cukrászat (6) curry (3) currys kecske (1) dalmácia (1) darázsfészek (1) desszert (37) diéta (34) diéta megszorításokkal (2) dió (1) diós rizs (2) disznótor (1) disznótoros (1) disznóvágás (1) dödöle (1) dolgok (1) duma (4) durbincs (1) édeskömény (6) édesköménygumó (1) édesköményleves gyöngybabbal kiflikrumplival (1) édesség (1) édes savanyú csípős (1) egészben sült liba töltve (1) egészben sült tarja (1) egyben sült barramumdi (1) egyben sült rostélyos (1) egyszerű (11) egytál (31) egytálétel (4) élesztő mentes (1) életmód (4) elmélkedés (3) előétel (20) előtel (1) elzászi rizlinges kakas (1) eper (1) erdei gombás (1) erdei gombás kakas (1) erdőbénye (3) erdőbénye pincefesztivál (3) eredei gomba (1) eritritol (1) és (1) észak afrika (3) észak afrika marharagu (1) étterem (8) étteremkritika (1) fácán (2) fácáncomb vajbabbal (1) fagylalt (4) fahéj (1) fánk (1) farfalle (1) fehérborban párolt marhalábszár (1) fehér marharagu (1) fejtett bab (3) fejtett bab paradicsomszószban (1) feketeretek (1) fekete kardamom (1) felfújt (1) felhívás (9) felsál (2) felvágott (1) fesztivál (1) ficelle picard (1) figlmüller (1) filé (1) filei (1) filézés (1) flekken (1) főétel (162) fogas (2) fogasfilé (1) fokhagyma (4) fokhagymás csilis capellini (1) fokhagymás csilis feketekagyló (1) fokhagymás spenót (1) fokhagyma krémleves (1) fondü (1) főtel (1) főtt füstölt marhanyelv (1) főtt hús (1) főzelék (6) fő az egészség (1) francia (11) francia hagymaleves (1) francine (2) fratin (1) fréginat (1) fúétel (1) füge (2) füge gorgonzolával (1) fürj (1) furmint (1) furmintos marharagu (1) furmintos tyúk mezei gombákkal (1) fusilli (4) fusilli sonkás (1) füstölt (1) füstölt marhanyelv (1) füstölt sonka (1) füstölt tarjás csirkés paella (1) fűszeres csirke újkrumplival (1) fúziós (1) fúziós csirkeleves vargányával (1) gabona (1) galamb (1) galette comtoise (1) garbure (1) garnéla (1) gascogne (1) gasztrnómia (4) gasztró (1) gasztrobűnök (1) gasztronauta (1) gasztronómai (1) gasztronómia (517) gasztronómia; (1) gerinc töltve (1) gersli (2) gesztenye (1) gesztenyekrémleves (1) gesztenyepüré (1) gida (1) Giro (3) gnocchi (3) gomba (7) gombamártás (1) gombóc (6) göngyölt karaj (1) göngyölt szalonna (1) gorgonzola (3) gorgonzola cukkini paradicsom (1) görög joghurt (1) gőzölt pirított (1) gőzölt spárga (1) gratin dauphinois (1) grill (4) grillezett patisszon (1) grillezett szardínia (1) grillkolbász (1) grízgombóc (1) gulyás (3) gyömbér (4) gyömbéres halleves (1) gyöngyhagyma (1) gyöngytyúk (2) gyors (19) gyros (1) gyümölcs (2) gyümölcskenyér (1) gyümölcsleves (4) gyümölcsös (1) hagyma (6) hagymalekvár (1) hajdina (1) hajdinakása (2) hajdinasaláta (1) hal (91) halászlé (1) halleves (4) hamburger (1) harcsa (5) harcsafilé spárgával sabayonnal (1) harcsapörkölt (1) harcsfilé (1) határeset (1) hátszín (2) havanna kávézó és teaház (1) házitészta (1) házi tészta (1) hegyalja (2) hegyi ragu (1) hegymagas (1) hekk (1) hellókarácsony (1) helyrehozatal (1) hétdolog (1) hidegkonyha (3) hirtelen sütés (1) hollandi mártás (2) homár (1) horvátország (1) humor (1) hurka (1) húsleves (2) húsmentes (38) húsos (1) húspogácsa (2) húsvét (1) idei liba (1) india (1) indiai (1) ínyesmester (5) jamaica (1) jégsaláta (1) jérce (1) joghurt (2) joghurtos kapros öntet (1) jótékonyság (1) juhturó (1) juhtúró (13) juhtúrós paradicsomos cékla (1) juhtúrós szalonnas farfalline (1) juhtúrós töltött paprika (1) juliska (1) juliska bab (2) kacsa (9) kacsaaprólék leves (1) kacsacomb (1) kacsagombóc leves (1) kacsamell (1) kacsasült (1) kagyló (4) kagylótészta (1) kagylótészta és karfiol (1) kairói (1) kakaó (1) kakas (4) kakaspörkölt (1) kakukkfüves citromos csilis pisztráng (1) kakukkfüves süllőfilé (1) kalács (2) kapor (2) káposzta (4) káposztás börek (1) káposztás rétes (1) kapros (1) kaprós túrógombóc (1) karaj (8) karalábé (1) karamell (2) karamellben pirított zöldségek (1) karamellizált almatorta (1) karamellkrém gyümölcskenyérrel (1) karamelltorta (1) kárász (1) kardamom (2) kardamomos málnás joghurtos öntet (1) kardhal fűszeres vajjal (1) karfiol (8) karfiolfasírt (1) karfiolleves (1) karfiol juhtúróval gnocchival (1) karfiol krémleves (1) karhal (1) karmonádli céklával (1) karmonádli krumpligombóccal (1) kávé (15) kávéház (3) kávéházi teszt (12) kávéteszt (3) kávézó (13) kecsege (6) kecsege citrommártásban (1) kecske (4) kecskemét (1) kecskeragu (1) kedvenc növények (1) kelbimbó (1) keleties serpenyős csirke (1) kelfújt (1) kelkáposzta (4) kelt (3) kenwood (1) kenyér (10) képek (2) keszeg paprikás lisztben (1) kicsi vú (1) kiflikrumpi (1) kiflikrumpli (7) kifordított kalács (1) kiírás (1) kivi (1) knédli (5) kocsonya (2) kocsonyázott csülök (1) kökény (1) koktélparadicsom (1) kókusz (1) kókusztej (1) kolbász (4) köles (1) köleskása (2) komplementer (1) konfiált császárhús (1) konfitálás (5) konfitált császárhús (1) konfitált liba (1) konfitált liba és birsalma (1) konfitalt mangalicatarja (1) konfitált oldalas (1) könnyű (1) könyvek (1) kora nyári zöldségleves (1) kördés (12) köret (2) korhelyleves (2) körmös pacal (1) körte (3) körteöntet (1) köszméte (1) köszmétés bárány (1) koszorú (1) kougins (1) kouign amman facile (1) kovász (4) kovászos kenyér (1) kovászos uborka (7) kovászos uborkalé szósz (1) közel kelet (1) közvélemény kutatás (1) krém (1) krémes (1) krémleves (3) kritika (21) krumpli (10) krumplifőzelék (1) krumpligombóc (2) krumplileves (1) krumplisaláta (1) kucsmagomba (2) kudarc (1) kuglóf (1) kukorica (1) kukoricakenyér (1) kultikus (1) kürtős kalács (1) kuszkusz (2) lacikonyha (1) lapocka (1) lasagne (4) laskagomba (1) lassan sütött sertéslapocka (1) lassú főzés (1) lassú sütés (2) Lastet (1) lazac (5) lazacburger (2) lazacfilé wokos zöldségekkel (1) la pogne (1) lebuj (1) lecsó (1) lekvár (6) lencse (3) lencsefőzelék (1) leves (57) Le Tour de Serpenyő (30) liba (10) libaleves kelkáposztával (1) libamell (2) liguria (1) lilabab (2) lilahagyma (1) lilahagymás sárgarépás kuszkusz (1) lilakáposzta (1) lime mártás (1) lordok caffé (1) ludaskása (1) lúdrizottó (1) maasdamer (1) maccheroni rigati (1) mád (1) máglyarakás (1) magyaros (3) máj (1) májgombóc leves (1) majomfogó (3) majoránnás húspogácsa (1) mák (3) mákos guba (1) mákos gubó (1) malac (3) malacfül; (1) malacleves (1) malacpofa; (1) malacsült (1) málna (2) málnafagylalt (1) málnaöntet (1) málnaszufflé (1) málnával töltött túrógombóc (1) mandarinos vegyes zöldsaláta (1) mandula (1) mangalica (4) mangalicacomb (1) mangalicacombos egytál (1) mangalicaszűz (2) mangalicaszűz vargányamártással (1) mangalicaszű fügével (1) marha (9) marhafarok (1) marhahús (1) marhahúsleves (1) marhalábszár (2) marhamáj (2) marhamáj tökfőzelékkel (1) marhanyelv (1) marhapofa (2) marhapofa zöldségekkel (2) marhatarja (1) márna (3) marokkó (1) mártás (13) márton (1) mascarpone (1) mascarpone krém (2) mediterrán (1) mediterrán cukkinilecsó (1) medvahagymás pizza (1) medvahagyma pesto (1) medvehagyma (14) medvehagymás csigák (1) medvehagymás galuska (1) medvehagymás juhtúrós laskagomba (1) medvehagymás juhtúrós sztrapacska (1) medvehagymás juhtúró gombóc (1) medvehagymás krumpli (1) medvehagymás lasagne (1) medvehagymás nokedli (1) medvehagymás szalonnás márna (1) medvehagymás tekercs (1) medvehagymás törtkrumpli (1) medvehagymás vöröslencse (1) medvehagyma krémleves (1) meggy (8) meggyes mákos (1) meggyes rétes (1) meggyfagylalt (1) meggylekvár (2) meggyleves (1) meggyszósz (1) mélna (1) menta (1) mentás rumos citromsorbet (1) menyhal (1) mezei csiperke (1) mezei gomba (1) mézesmustáros pulyaka (1) minestrone (1) mini (1) Molise (1) morgás (10) mór csicseriborsó leves spenóttal (1) muskotályos borecet (1) mustár (1) mustáros (1) mustáros tarja knédlivel (1) narancs (2) narancsmártás (1) navarrai pisztráng (1) nokedli (1) nudli (1) nyak (1) nyak és zúzapörkölt (1) nyári (1) nyúl (9) nyúlleves (1) nyúlpaprikás (1) nyúlragu (1) nyúlragu spárgával basmati rizzsel (1) ököruszály (1) olasz (14) olcsó (1) olimpia étterem (1) olívabogyó (1) olívaolaj (1) omlett (1) orada (1) orecchiette (4) öregtészta (1) óriás pöfeteg (2) oroszlános borvendéglő (1) őrség (2) ossobuco (1) összefoglaló (1) őszibarack (1) őszibarackos pontyfilé (1) ős kaján (1) őz (1) őzgerinc (1) pácolt (2) padlizsán (4) padlizsán étterem (1) padlizsán zöldbab cukkini paradicsomos szószban (1) paella (3) pak choi (1) palacsinta (1) pálma (1) pangasius (1) panír (1) pappardelle (1) paprikás krumpli (1) paprikás lisztben (1) paradicsom (25) paradicsommártás (3) paradicsomos bab (1) paradicsomos csilis cékla zöldbabbal (1) paradicsomos marhafarok (1) paradicsomos pirított zöldségtál (1) paradicsomos zöldbabos újkrumpli (1) paradicsomsaláta (2) paradicsomsalátával (1) parmezán (2) párolt (2) párolt káposzta (2) párolt rizs (1) párolt spárga (1) párolt zöldségek (1) pasta (42) pâte brisée (3) patisszon (1) pecorino (3) pékség (28) penne (5) penne és cukkini (1) penne karfiollal (1) pesto (2) pesztó (2) pezsgő (1) pezsgős csirke (1) pikáns halleves (1) pireneusok (1) pirított (1) pirított apróhús (1) pirított édeskömény (1) pirított kalácsszeletek (1) pirított spárga (1) pirított zöldbab krumpli cukkini (1) piros (1) piszke (3) piszkefagylalt (1) piszkeszósz (1) piszketorta (1) pisztácia (1) pisztáciás tésztabatyu (1) pisztráng (6) pisztráng pirított sárgarépával vajbabbal (1) pisztráng sütőtökpürével (1) pite (3) pizza (1) pohárkrém (1) polenta (2) ponty (5) pontyfilé (2) pontyfilé cukkinivel sárgarépával (1) pontyfilé meggyszósszal bazsalikomos krumplipürével (1) póréhagyma (4) póréhagymás szélesmetélt (1) póréhagyma mártás (1) pörkölt (5) portói mártás (1) Poularde au champagne (1) primo (1) próbafőzés (1) programajánló (1) provánszi sült paradicsom (1) puding (1) puglia (1) puliszka (1) pulyka (1) pulykamell (1) puy-i lencse (1) puy i lencse kacsával (1) raclette (1) rácos (1) ragu (13) ragu della nonna (1) ragu leves (1) rajnai rizling (1) rák (2) rakott (3) rakott kel (1) rakott krumpli (2) rakott rántott csirke (1) rakott spárga (1) rakott zöldbab (1) rántott (2) rántotta (2) rántott csirke (1) rántott harcsa (1) rántott szelet (1) ravioli gyöngytyúkkal (1) recep (2) recept (505) reggeli (2) régi magyar konyha (1) rendezvény (10) répa (2) retek (1) reteksaláta (1) rétes (8) rétes húzás (1) ricotta (1) ricottás krumplis gombóc (1) ricottatorta (1) rizibizi (1) rizling (3) rizlinges borjúláb (1) rizlinges vaddisznóragu (1) rizottó (6) rizottógombóc (1) rizs (7) rizses csirke (1) rizses kacsa (1) rizspuding (1) rizspuding vérnarancssziruppal (1) rókagomba (4) rombuszhal (1) rontott (1) ropogós (1) ropogós csípős csirkecomb (1) ropogós csirke (1) ropogós csülök (1) ropogós fogasfilé (1) rote grütze (1) rozmaring (3) rozmaringos aprópecsenye (1) rozmaringos kacsacomb (1) rozmaringos szilvás mascarpone krém (2) rozmaringos zöldborsos szilvaleves (1) rózsabors (2) rózsaborsos birsmártás (1) rózsavíz (1) rózsavizes sült (1) rozskenyér (1) rozsos kenyér (1) rukola (2) rukola pesztó (1) rum (1) sabayon (1) sacher torta (1) sáfrányos sajtmártás (1) saját őrlés (1) sajt (3) sajtmártás (4) sajtmártásban (1) sajtos rakott padlizsán (1) saláta (4) Salmorejo Cordobés (1) san daniele (1) sárgabarack (1) sárgabaracklekvár (1) sárgabarck (1) sárgarépa (5) savanyú (3) savanyúkáposzta leves (1) savanyú káposzta (1) savanyú krumplileves (1) savanyú tüdőleves csicsókával (1) secondi (1) serepenyős (1) serpenyőben (1) serpenyős csirke vegyes sült zöldségekkel (1) serrano sonka (1) sertés (3) sertéscomb (2) sertéscomb alacsony hőfokon (1) sertéskarbonádli (1) sertésoldalas (1) sertésszűz (6) setréskaraj (1) shepherds pie (1) shiitake (1) skorpióhal (1) sóban sütés (2) sok kicsi (9) sólet (1) sonka (3) sör (1) sorbet (1) sörfőző nyúlpecsenyéje (1) sótészta (1) sótésztában sütés (1) sous vide (4) sous vide; (1) spagetti (6) spagetti alla chitarra (1) spaghetti alla carbonara (1) spaghetti alla genovese (1) spanyol (8) spárga (27) spárgakrémleves (1) spárgaszósz (1) spárgás pecorinós tortiglioni (1) spárgás újkrumpli (1) spárga pirított kiflikrumplival (1) spárga sajtmártással (2) spárga terrin (1) spenót (13) spenótos ráksaláta (1) spenótsaláta (1) spenót törökösen (1) stoemp (1) sugo (1) süllö (1) süllő (5) süllőfesztivál (1) süllő vargányamártással (1) sült (33) sült csirke (1) sült pisztráng (2) sült rizs (1) sült szamóca (2) sült tarja (1) sütemény (3) sütőtök (4) sütőtökpöré (1) sütve (1) svájc (3) szabolcsi töltött káposzta (1) szalag szendvics és kéváház (1) szalonna (3) szamóca (6) szamócafagylalt (1) szamócalekvár (1) szamócaszörp (1) szamócatorta (1) szamócával töltött túrógombóc (1) szamóca chutney (2) szardínia (2) szarvasgerinc (1) szarvasgomba (2) szarvasgombas bavette (1) szárzeller (1) szászi (1) szászi szürkebarát (1) szegfűgomba (6) szegfűgombás zöldségleves krumpligombóccal (1) szegletes lednek (1) szélesmetélt (1) szentiván éj (2) Szent György-hegy (1) szepsy (1) szerb (1) szicíliai töltött barack (1) szigliget (1) szilva (5) szilvalekvár (2) szilvás (1) szilvás rétes (1) szilveszter (1) színesborsos kecskesajt (1) szirén (1) szójaszósz (1) szolgközl (1) szőlő (2) szorbet (1) szörp (2) sztrapacska (3) szufflé (1) szüret (1) szürkebarát (1) szürkemarha (1) szűzpecsenye (3) tábori (1) tábori koszt (2) taboulleh (1) táfelspicc (1) tagliatelle (1) tállya (1) tarhonya (1) tarja (8) tárkony (1) társadalom (1) tartalomjegyzék (2) tarte tatin (1) tartósítás (2) tavasz (2) tavaszi (1) tavaszi paradicsomos csirkeleves (1) tavaszi zöldségek (1) technika (1) tejben sült karaj (1) tejes pite (1) tejföl (2) tejfölös céklás fürjleves (1) tejfölös gyöngytyúkleves (1) tejszín (2) tejszínes (1) tekercs (1) temesvári csirke (1) tengeriherkentyű (5) tengeri sügér (1) tengeri sügér fóliában sütve (1) terrin (1) tészta (12) tésztagép (1) tigrisgarnéla (1) tigrisrák (3) tilápia (1) tintahal (2) tiroli rétes (1) tisztított vaj (1) tiszti klub (1) tojás (4) tojásos (1) tojással töltött vagdalt (2) tök (3) tokaj (3) tőkehal (1) tökfőzelék (4) tökmagolaj (1) tökös mákos (1) töltött (3) töltött csirke (3) töltött cukkini (2) töltött gyöngyös (1) töltött kakas (1) töltött káposzta (3) töltött karaj (2) töltött liba (1) töltött libanyak (1) töltött paprika (2) töltött szőlőlevél (1) töltött tök (1) tonhal (5) tonhal sült paprikával paradicsomszósszal (1) tönköly (1) tönkölybukta (1) tönkölybúza (1) tönkölycsiga (1) torma (2) tormás birspüré (1) tormás törtkrumpli (1) török (2) törpeharcsa (2) torta (3) tortiglioni (1) törtkrumpli (3) toszkán fehérbabos paradicsomleves (1) toulouse (2) toulouse i kolbász (1) Trentino (1) tribujn (1) trieszt (1) tüdő (1) tükörtojás (1) turbolya (6) turbolyapesztó (1) turbolyás bárányragu (1) turbolyás kucsmagomba szósz (1) túrógombóc (3) túrós (1) túrós börek (1) túrós csusza (1) túrós rétes (1) tűzugrás (1) tyúk (1) tyúkhúsleves (2) uborkasaláta (3) újév (1) újfokhagyma (2) újfokhagymás cukkinis juhtúrós conchiglie rigate (1) újfokhagymás rizs (1) újkrumpli (8) ünnepi ajánló (1) ünnepi menü (1) uránia kávéház (1) utazás (1) vacsora (3) vad (5) vadkacsa (1) vadkacsa leves (1) vadlazac (1) vadrizs (1) vagdalt (3) vaj (3) vajas hajtott csiga (1) vajbab (7) vajon pirított vargánya (1) vajrépa (1) Valencia (1) vargánya (8) vargányamártás (1) vargányás nyúlragu (1) vargányás rizottó (2) vargányás tönkölycsiga (1) vargánya paradicsommal pirítóssal (1) vasi pecsenye (1) vega (7) vegyes savanyú zöldségleves (1) vegyes zöldsaláta (1) vendégposzt (8) véres hurka (1) vérnarancs (1) vérnarancsszirup (1) verseny (1) vinaigrette (1) vincent (1) vinegrette (1) virtuális vendéglő (1) vkf (25) vkf12 (1) vkf13 (1) vkf14 (3) vkf22 (1) vkf26 (1) vkf28 (1) vkf33 (2) vkf6 (1) vkf7 (1) vkf 13 (1) vkf 20 (2) vkf 6 (1) vkf 9 (1) vörösbor (1) vörösboros kakas (1) vöröslencs (1) vöröslencse (2) vörösrizs (1) vörös tonhal (2) whittingstall (1) wok (11) wok; (1) wokos cékla (1) wokos tigirsrák (1) xantana (3) zellepüré (1) zeller (1) zellerpüré (1) zeller krémleves (1) zilahy ágnes (1) zöldbab (9) zöldbabos újkrumpli (1) zöldbabos zöldborsós krumpli (1) zöldbab lágytojással (1) zöldbors (1) zöldborsó (7) zöldborsóleves (1) zöldborsos tonhal spenóttal (1) zöldborsós újkrumpli (1) zöldborsos vadlazac kardamomos körtével (1) zöldbors mártás (1) zöldésges lasagne (1) zöldfűszeres paradicsomos húsleves (1) zöldsaláta (1) zöldség (5) zöldségágyon sült nyúl (1) zöldségek (4) zöldséges (7) zöldséges lasagne (2) zöldséges tarjás füstölt marhanyelves egytál (1) zöldséges tejszínes pappardelle (1) zöldségleves (6) zöldségleves juhtúrós gombóccal (2) zöldségleves nokedlivel (1) zöldspárga (3) zöldspárga medvehagymával pennével (1) zsálya (1) zsemlegombóc (1) zsemlyegombóc (2) zsízny (1) zúza (1) cékla (1) sörben főtt kakas (1) Címkefelhő

Felhasználási feltételek

A blogban található tartalom tartalom a szerző szellemi tulajdona. A szerző előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a blog egészének vagy részeinek feldolgozása, újraközlése, értékesítése, továbbadása, kereskedelmi célra történő hasznosítása. Kivételt képeznek azon gyűjtőportálok, ahol nem közlik a teljes írást, csak annak címét, első néhány sorát, a folytatásért a blogra kattint a felhasználó.

Kacsasült csipkebogyómártással

2007.11.12. 17:32 lorien

Már párszor írtam a kacsasült témájában, ám ezt a mostanit igazán kár lenne kihagyni. Több okból is. Egyrészt az alkalom, hiszen Piros születésnapi lakomájára beigértem egy szép kacsát - végül a létszám emelkedésével végül kettőt áldoztunk. És a mártás. Az külön megérdemelne egy bejegyzést. Munka volt benne rendesen, ha mindent összeszámolok, nagyjából 8 óra. De nem sajnálom. Aztán annyira besűrűsödött a hétvége, hogy a Márton napi libasütést elhalasztottuk egy héttel, a libák addig amnesztiában részesültek. Az már kicsit sok lett volna a jóból, hogy szombat este kacsa, vasárnap délben liba. Így is durván belaktunk. Többször.

Eredeti terveim szerint a kacsát a vadkacsához hasonlatosan sütöttem volna meg. Hogy szép rózsaszín lehessen a melle. A kopasztás és bontás után erről a tervemről letettem, mert ehhez túlzottan is hízottak voltak már a jómadarak, és nem tudtam volna megfelelően kisütni a zsírját a rendelkezésre álló idő alatt. Így egészben sütöttem őket.

A csipkebogyó körül már régóta forogtak a gondolataim. Lila Füge jubileumi VKF kiírása kapcsán többször is vájkáltam a múltamban. Aztan nem is tudom miért, de őgy egy hónapja bevillant, hogy apám tanyája körül régen szép csipkebokrok voltak, minden ősszel oda jártam a termést dézsmálni. Amikor legközelebb arra jártunk, kipattantam az autóból, és felmértem a terepet, szerencsére a csipkebokrok száma örvendetesen nőtt is az elmúlt év(tized)ekben, és az idén különösen jó termés igérkezett. Még a nyáron, dolcevita részére nézegettem vadrecepteket egy régi, apámtól kölcsönkért Vadászok Szakácskönyvéből. Ott olvastam a csipkebogyómártásról. Ez a két dolog a tudatalattimban összekapcsolódott, és az jött ki belőle, hogy a kacsasülthöz csipkebogyómártást fogok készíteni.

Amíg a tanyán a négynapos hosszú hétvége szombatján a káposzta savanyításával foglalatoskodtunk, a húgom és a sógorom részére kiosztottam a feladatot: amennyire csak lehetséges, le kell szüretelni a termést. Ők ezt hősiesen meg is tették, nem kevés karmolással tértek vissza a munkából, ám meg is lett az eredmény, közel egy nagy vödörnyi csipkebogyót sikerült betakarítani. Nagy részét csak lecsumáztuk, és azóta teának szárítjuk, ám egy bő másfél kilónyi mennyiséget félreraktam a mártáshoz. Pénteken este sütöttem egy kis megylekváros buktát /poszt majd később/, és ezzel a morállal felvértezve nekiálltam az előkészítésnek. A bukta kedvnövelő hatása azonban nem biztos, hogy elég lett volna, így azt még némi borral és Beethoven szimfóniákkal doppingoltam, végül az éjszaka folyamén elvégeztem a tisztítást. A munka heriokus jellegéről csak annyit, hogy amikor a bukta elkészült, felhívtam Pirost torkoskodni, (és a másnapi haditervet finomhangolni), és jót nevetett rajtam, amikor megmutattam neki, hogy egy órai munkával nagyjából egy maréknyi csipkehúst sikerült kitermelni. A tempó természetesen továbbra sem javult, de a csumázás, a bogyó félbevágása, magoktól és a szúros anyagoktól való megtisztítása nem egyszerű feladat. A puha bogyók esetében még nehezebb a feladat, végül arra az bizonyult a legjobbnak, hogy a miután a tetejét leműtöttem, alul megnyomtam, és szerencsés esetben az összes mag egy kis gömbben kijött, ezt lepiszkáltam, és megmaradt a hasznos anyag. De ez nem mindig sikerült így. Végül negyed kettő magasságára szinte az összes szimfóniát végighallgattam, de végre elegendő mennyiség gyűlt össze. Egy rövid alvás után másnap kora reggel irány a piac, anyagbeszerzés, majd rohantam a baromfiudvarba, összefogdosni a vacsorának (és a másnapi ebédre) valót. Mondanom sem kell, az elmúlt időszakban esett sok eső miatt jól felázott a baromfiudvar, és egy hatalmasat estem, miközben az egyik jómadarat üldöztem. Kissé szarban voltam :) A letartóztatások után kiszállítottam az őrizeteseket anyósomhoz, aki nagyvonalúan felajánlotta, hogy segédkezik a piszkos munkában. Így délután kettőre már a két kacsa és a két csike felpucolva a hátsó ülésen kucorgott egy nagy lavórban. Még otthon elintéztem az aprómunkát,  kóstolgattam Bussay doktor Esküvéjét (annyira finom volt, hogy be is kóstolgattam közel egy palackkal), és már állhattam is neki a vacsora elkészítéséhez, a vendégek hétre voltak hivatalosak. A kacsák villacsontját eltávolítottam,  kívül-belül sóztam (nem kell túlzottan), borsoztam, a hasukba 1-1 nagyobb fej hagymát és 3-4 gerezd fokhagymát helyezve rájuk borítottam a kacsasütő fedelét, és 2 órán keresztül 200 fokon sütöttem.

Eközben rögtön felraktam a csipkehúst annyi vízzel főni, hogy épp ellepje. Célszerű rozsdamentes edényt használni, de messzire így sem szabad elmenni, sűrűn meg kell kavargatni, esetleg időnként pótolni az elpárolgó vizet. Nagyjából két óta múlva ránéztem a kacsákra. Addigra szépen kisült a zsírjuk (kb. másfél liter), egy tepsibe áttettem őket és 3/4 óra alatt ropogósra sütöttem a bőrüket (még ekkor is kisült vagyt másfél deci zsír). Mivel a vendégek késtek, így volt időm 20-25 perc alatt egy fólia alatt fokozatosan kihűteni a daraboláshoz. Ekkorra a csipkehús is teljesen szétfőtt, a héjakon nem maradt belőle, és a pektin is kellőképp kiázott. Annyi vizet öntöttem hozzá, hogy nagyjából joghurt sűrűségű legyen, megforraltam, és egy szitán áttörtem. Semmi sem mehet veszendőbe, a maradékot felöntöttem egy deci vízzel, újraforraltam, és még egyszer áttörtem. Miután minimalizáltam a veszteséget, hozzáadtam a gondosal lezsírozott és leszűrt pecsenyelevet, valamint kb. három decit Takler 2007-es Primőr Roséjából. (Talán egy kicsit az előzetes elvárásaimhoz képest gyengébb a bor, de nem vészesen. Mintha kicsit több lenne a széndioxid és kevesebb a sav a kelleténél, de végül is élvezhető). Közepesen erős lángon elkezdtem elforralni a mártásból a vizet. Nagyjából 35 perc alatt érte el a kívánatos sűrűséget. Közben ajánlatos nem túl gyorsan, de határozottan kavargatni, percenként 3-4 alkalommal. Ekkor annyi mézet adtam hozzá (kb. másfél ek.), hogy enyhén édesbe hajló, de még inkább savanykás legyen az íze, majd 2-3 dekányi hideg vajforgácsot, melyet elkerve felolvasztottam benne.  Tálalásig lefedve meleg helyen tartottam a mártást. Az állaga és a színe alapján nagyon közel áll a jó paradicsommártáshoz, de aztán ennyiben meg is áll a hasonlóság, mert az íze az igazán különleges, intenzív, méltó társa szinte bármilyen sültnek (még a csikéhez is próbáltam másnap, és bevált), vadakhoz, marhához is bátran használható. Úgy gondolom, hogy 1-2 hónapig a fagyasztást is kibírja (egy adagot el is tettem belőle, ilyet úgy sem nyílik alkalmam sűrűn készíteni). Ha valakinek sikerül jófajta hecsedlilekvárt szerezni, jobb híján az is használható, de abban van annyi rizikó, hogy több cukrot tartalmazhat, mint amennyi ideális lenne.

Köretként szegfűgombás párolt rizst adtam. 80 deka basmati rizst megmostam, lecsepegtettem. 4-5 deka vajat olvasztottam, megfuttattam rajta a rizst, majd a felaprított szegfűgombát is (nagy meglepetésemre még árultak frisset a piacon), és kapott még 2-3 gerezd kés lapjával elnyomkodott, majd jól felaprított fokhagymát. Enyhén sóztam, és 1.6 liter forró tyúkalaplével (na jó, itt csaltam, mert már csak 6 deci volt készleten, a többi víz volt) felöntöttem, és kis lángon puhára pároltam, majd a végén pár határozott mozdulatal keverve fellazítottam, és tálalásig konyharuhába tekerve tartottam.

Hozzávalók (8-10 adag)
- 2 darab kacsa
- 2 fej vöröshagyma
- 8 gerezd fokhagyma

a mártáshoz
- kb 80 deka csipkehús
- 3 deci rozé /esetleg lehet vörösbor is/
- 1-2 evőkanál méz
- 2-3 deka vaj

a körethez
- 80 deka rizs
- 2-3 gerezd fokhagyma
- fél liter szegfűgomba
- 4-5 deka vaj

Igen finom, az alkalomhoz illő lakoma kerekedett belőle. Arra azért vigyáztam, hogy a desszertnek is maradjon hely, Piros jófajta somlói galuskát készített.  Máskülönben a kacsából nem is maradt csak a háta, és egy szárny, ma abból ebédeltem.

11 komment

Címkék: kacsa recept gasztronómia sült mártás rizs szegfűgomba csipkebogyó csipkebogyó mártás

A bejegyzés trackback címe:

https://lorien.blog.hu/api/trackback/id/tr44226686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fűszeres Eszter · http://fuszereslelek.blogspot.com 2007.11.12. 17:53:17

Érzem, jó barátok lennénk. Ti+mi! És mekkorákat tudnánk együtt enni. Már tudom is kinél kell kuncsorogni! :-)

Dalit · http://dalit.blog.hu/ 2007.11.12. 19:59:18

Hát ez nem semmi. Ennyi energiám az életben nem lesz.

Zsuzsa · http://habolondneszeddle.blogspot.com/ 2007.11.12. 20:06:05

Gratulálok! Olvasni és élvezet volt, hát még gondolom, fogyasztani! :)
A csipkebogyó-feldolgozást pont ilyennek képzelem, ezért is halogatom mintegy tizenöt éve. De látom, bizonyos esetekben megéri. :)

rossamela · http://rossamela.blogspot.com 2007.11.13. 10:47:25

Ó anyám, csak nyelek nagyokat... a csipkebogyótól pedig teljesen elgyöngülök. Szívesen hátbaveregetnélek, ez komoly teljesítmény, nagyon becsüllek érte!

lorien · http://lorien.blog.hu 2007.11.13. 10:58:03

Köszönöm az elismerő szavakat :) de azért nem volt ez akkora hőstett. Egyébként is örömmel csináltam, így tényleg nem éreztem nagy áldozatnak. Másrészt nagyon jó lett a végeredmény, bőven megérte a befektetett munkát.

gabojsza · http://www.gabojszakonyhaja.blogspot.com/ 2007.11.13. 11:59:42

Hát EZ, nem semmi!...Mikor találkotunk végre?
Ha minden igaz, e hétvégén csülök pörköltet főz a Drágám.

Piros 2007.11.14. 12:57:36

Libák, akik elitták a kabátjukat
A jó hangulatú este egyik legvidámabb sztorija. Kedvesem mesélte, igaz történet Erdélyből.
Anno a nagymamája egy nagy ötliteres üvegben meggyet tett el, amit felöntött pálinkával. Újévre a pálinka lefogyott róla, a kiszívott meggyszemeket pedig kiöntötte, most úgy mondanánk a komposztra, de ez a jóasszony még a ganéra öntötte a konyhai hulladékot.
A libák megtalálták és mind felcsipegették, amitől csúnyán be is rúgtak, mert merev részegek lettek. A mama megtalálva a kinyúlt libákat, mindet döglöttnek hitte, de nem sokat sopánkodott, hanem - mentsük, ami menthető - gyorsan megtépte mindegyiket, hogy legalább a tollat hasznosítani tudják. A libák tetemét pedig a fásszínbe hordta, hogy majd egy hazatérő férfiember a fagyos földbe gödröt ásva eltemeti.
Néhány óra múlva azonban a libák kezdtek kijózanodni, és a mamika legnagyobb megdöbbenésére 8-10 csupasz, kékre fagyott libát látott tántorogni az udvaron. Most sem gondolkodott sokáig, hanem elővette a varróskosarat és vastag gyapjúanyagból minden libának szabott és varrt egy-egy mellénykét.
Mire a gyerekek hazaértek az iskolából a libák már kockás mellényben masíroztak fel-alá az udvaron. :)
Tavaszra mind kitollasodott, sikeresen átvészelték telet, a januári berúgás ellenére is.

Anyatünde 2007.11.24. 19:09:28

Kedves Piros,

Király a sztori!! :-))))
Egész gyerekfürdetés alatt ezen fogok röhögni!
Tényleg nagyon tetszik.
süti beállítások módosítása