Ezt az ételt Hegyalján, a szállásunkon készítettem. Szerencsére jól felszerelt volt a ház (sajnos a sütő nem működött), így a főzés nem ütközött különösebb nehézségekbe, de azért igyekeztem mindent minimalizálni. A falubeli hentesnél kaptam szép sertéscombot, a sarki boltban pedig volt friss hagyma, fokhagyma, paradicsom, a bor természetesen adott volt, borsot és tésztát pedig vittem magammal. Mindent összeadva egy óra alatt királyi ebédet ütöttem össze, sőt még másnap vacsorára is maradt.
hozzávalók (4-6 adag):
1 kg sertéscomb
1 fej hagyma
1 fej fokhagyma
3 paprika
2 paradicsom
2 ek zsiradék
3-4 deci fehérbor (+ amit a szakács megiszik)
bors, kakukkfű
50 deka tészta (esetünkben penne)
A combot fél kisujjnyi csíkokra aprítottam, a hagymát, paprikát rendesen, apróra. Vajat olvasztottam (ez volt), sok frissen őrölt borsot pattogtattam rajta, megprítottam az apróra vágott hagymát, paprikát és a fokhagyma javát, majd megfuttattam a húst is, amíg megfehéredett. Sóztam, felöntöttem fehér borral (volt egy deci száraz furmint és félédes sárgamuskotály volt a pótlás), fedő alatt kb. 45 perc alatt puhára pároltam. 10 perccel a vége előtt hozzáadtam az apróra darabolt paradicsomot és a maradék jól megaprított fokhagymát, kakukkfüveztem, még borsoztam. Közben kifőztem a tésztát, és már tálaltam is :) Sárgamuskotályt nyakaltunk hozzá, a közeli Rozgonyi Pincéből. Sokat. Egyszerű, finom étel, szinte bárhol elkészíthető.
Utolsó kommentek